Bułeczki na serku homogenizowanym z owocami

Słodko Słodka
35 komentarzy
Zrobiłam je ostatnio na śniadanko,dzieci takie pochłaniają w locie,ale spokojnie można zrobić na deser do kawy:-)
Składniki:
12 szt.
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
50 g roztopionego,letniego masła
200 g serka homogenizowanego 
3 łyżki cukru brązowego
1 cukier waniliowy
100 ml mleka
1 jajko
Kruszonka:


50 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
25 g masła
kilka kropel ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

ulubione owoce
 
Przygotowanie:
 
Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia.
Do
letniego mleka wsypać drożdże instant,łyżkę cukru i
łyżkę mąki,odstawić na 10 min.przykryć ściereczką.

Do miski przesiać mąkę,wsypać resztę cukru i cukier waniliowy,wlać mleko z drożdżami,letnie masło,wrzucić serek homogenizowany,wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto,które odchodzi od ręki,misy miksera.

 Z ciasta formujemy
kulę,odkładamy do miski posmarowanej delikatnie olejem,przykrywamy
ściereczką miskę i odkładamy w ciepłe miejsce na ok.1 godz lub do czasu
podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką,krótko wyrabiamy,formujemy wałek,który dzielimy na 12 mniej więcej równych kawałków.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w rękach i wkładamy do środka po łyżce borówek,

 następnie sklejamy i formujemy bułeczki,układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką(wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki-kruszonka).

 Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godz.do napuszenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy 20-25 min.do zarumienienia.
Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.
 

 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
35 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

o rany ale kuszące!!!!

Teresa.mojewyroby

Kuszące te bułeczki

Izabela

Mniam.. A jak pachną.. Właśnie zrobiłam 🙂

Unknown

Fajny przepis na pewno zrobię, wyglądają pysznie

Krysia

Fantazja.
Biorę przepis i upiekę.
Już mi pachną…😀🥞🥨💖
dziękuję moja Słodka..🌹

Boskie bułeczki ;-D

MarieMariah

Witam. A czy bułeczki wyjdą z samej mąki kokosowej??? Bo tylko taką mam:( i chciałam dzieciakom zrobić bułeczki… Drożdże wyrosną tylko na kokosowej mące?

Ola

Zrobiłam z czekoladą są przepyszne, nie można się im oprzeć. Będę je robić często.

Anonimowy

Kiedy wyciągnąć je z piekarnika? Od razu po upieczeniu czy chwilę zaczekać?

Agnieszka

Właśnie wyrastają bułeczki z jabłkami. Mam nadzieję, że dzieciom posmakują ☺️

Unknown

Nawet mnie się udały a nie mam szczęścia do drozdzowych ciast. Super

HALUSIA54

Ile świeżych drożdży wzamian 7 g drożdży instant ?

Marteczka

A piecze się je 190 c termoobieg?

Anna

Wyglądają apetycznie! 😋😋 Czy można je zrobić z mrożonymi owocami? Czy należy wtedy np posypać owoce mąką ziemniaczaną? 🤔 Dziękuje i pozdrawiam! 🌼

Kasia

Ile świeżych drożdży wzamian w proszku?

Wojtek

Mam pytanie do przepisu: czym jest obecnie „ciepłe miejsce” do którego odstawia się ciasto do wyrośnięcia? Jako że żyjemy w czasach, gdzie piec kaflowy w domu to już tylko z opowieści, to nie za bardzo wiem gdzie to ciasto mam stawiać do wyrośnięcia, skoro w całym mieszkaniu mam taką samą temperaturę? Pytam jako laik w sprawach robienia ciast, ale chętnie je piekę.

Ola

Ja postawiłam po prostu z dala od okna. 😀 Wyszły super! Dzisiaj robiłam pierwszy raz.

Szarlotte.Pl

Te bułeczki wyglądają genialnie!!! Koniecznie muszę je przygotować!

Paulina

Pychotka 😊. Zrobiłam z powidłem i 300gram serka dodałam do ciasta

miecio

Super buleczki palice lizac Wlasnie z
robilem..

Karolina

Właśnie wstawiłam do piekarnika, ale w formie ciasta posypanego jagodami i kruszonką😉i nie byłabym sobą, gdybym nie pomieszała, ale to w ramach zasady zero waste :jeden serek waniliowy z terminem na wylocie i pół kubka jogurtu naturalnego, którego nie dojedlismy od razu 😂miękkość ciasta już obiecuję cudny smak 😍

Mariola

Przepyszne buleczki,dopiero upieklam,dziekuje za przepis Joanno.