3,4K
Zrobiłam je ostatnio na śniadanko,dzieci takie pochłaniają w locie,ale spokojnie można zrobić na deser do kawy:-)
Składniki:
12 szt.
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
50 g roztopionego,letniego masła
200 g serka homogenizowanego
3 łyżki cukru brązowego
1 cukier waniliowy
100 ml mleka
1 jajko
Kruszonka:
50 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
25 g masła
kilka kropel ekstraktu z wanilii
50 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
25 g masła
kilka kropel ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
ulubione owoce
Przygotowanie:
Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia.
Do
letniego mleka wsypać drożdże instant,łyżkę cukru i
łyżkę mąki,odstawić na 10 min.przykryć ściereczką.
letniego mleka wsypać drożdże instant,łyżkę cukru i
łyżkę mąki,odstawić na 10 min.przykryć ściereczką.
Do miski przesiać mąkę,wsypać resztę cukru i cukier waniliowy,wlać mleko z drożdżami,letnie masło,wrzucić serek homogenizowany,wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto,które odchodzi od ręki,misy miksera.
Z ciasta formujemy
kulę,odkładamy do miski posmarowanej delikatnie olejem,przykrywamy
ściereczką miskę i odkładamy w ciepłe miejsce na ok.1 godz lub do czasu
podwojenia objętości.
kulę,odkładamy do miski posmarowanej delikatnie olejem,przykrywamy
ściereczką miskę i odkładamy w ciepłe miejsce na ok.1 godz lub do czasu
podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką,krótko wyrabiamy,formujemy wałek,który dzielimy na 12 mniej więcej równych kawałków.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w rękach i wkładamy do środka po łyżce borówek,
następnie sklejamy i formujemy bułeczki,układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką(wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki-kruszonka).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godz.do napuszenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy 20-25 min.do zarumienienia.
Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.
o rany ale kuszące!!!!
Kuszące te bułeczki
Mniam.. A jak pachną.. Właśnie zrobiłam 🙂
Fajny przepis na pewno zrobię, wyglądają pysznie
Fantazja.
Biorę przepis i upiekę.
Już mi pachną…😀🥞🥨💖
dziękuję moja Słodka..🌹
Ja też chyba dziś zrobię jeszcze raz 😉 Pozdrawiam cieplutko :*)
Boskie bułeczki ;-D
Witam. A czy bułeczki wyjdą z samej mąki kokosowej??? Bo tylko taką mam:( i chciałam dzieciakom zrobić bułeczki… Drożdże wyrosną tylko na kokosowej mące?
Kochana nie używałam nigdy takiej mąki także ciężko mi odp.
Zrobiłam z czekoladą są przepyszne, nie można się im oprzeć. Będę je robić często.
Kiedy wyciągnąć je z piekarnika? Od razu po upieczeniu czy chwilę zaczekać?
Od razu po upieczeniu 🙂
Właśnie wyrastają bułeczki z jabłkami. Mam nadzieję, że dzieciom posmakują ☺️
Nawet mnie się udały a nie mam szczęścia do drozdzowych ciast. Super
Ile świeżych drożdży wzamian 7 g drożdży instant ?
A piecze się je 190 c termoobieg?
Bez termoobiegu,góra-dół.
Wyglądają apetycznie! 😋😋 Czy można je zrobić z mrożonymi owocami? Czy należy wtedy np posypać owoce mąką ziemniaczaną? 🤔 Dziękuje i pozdrawiam! 🌼
Można oczywiście,w zależności od tego jakie owoce lubisz.
Ile świeżych drożdży wzamian w proszku?
20-25 g świeżych.
Mam pytanie do przepisu: czym jest obecnie „ciepłe miejsce” do którego odstawia się ciasto do wyrośnięcia? Jako że żyjemy w czasach, gdzie piec kaflowy w domu to już tylko z opowieści, to nie za bardzo wiem gdzie to ciasto mam stawiać do wyrośnięcia, skoro w całym mieszkaniu mam taką samą temperaturę? Pytam jako laik w sprawach robienia ciast, ale chętnie je piekę.
Ja postawiłam po prostu z dala od okna. 😀 Wyszły super! Dzisiaj robiłam pierwszy raz.
Bardzo się cieszę, dzięki za komentarz 🙂
U mnie w okresie zimowym stawiam miskę przy grzejniku, latem na balkon na słoneczko. Czasem też podgrzewam w garnku wodę i stawiam na to miskę z ciastem do wyrośnięcia, opcji jest wiele 🙂
Te bułeczki wyglądają genialnie!!! Koniecznie muszę je przygotować!
Polecam, są rewelacyjne 🙂
Pychotka 😊. Zrobiłam z powidłem i 300gram serka dodałam do ciasta
Bardzo się cieszę, że smakują 🙂 Pozdrawiam
Super buleczki palice lizac Wlasnie z
robilem..
Bardzo się cieszę i dziękuje za komentarz 🙂
Właśnie wstawiłam do piekarnika, ale w formie ciasta posypanego jagodami i kruszonką😉i nie byłabym sobą, gdybym nie pomieszała, ale to w ramach zasady zero waste :jeden serek waniliowy z terminem na wylocie i pół kubka jogurtu naturalnego, którego nie dojedlismy od razu 😂miękkość ciasta już obiecuję cudny smak 😍
U mnie też nigdy nic się nie marnuje 🙂 Mam nadzieje, że smakowało. Pozdrawiam
Przepyszne buleczki,dopiero upieklam,dziekuje za przepis Joanno.
Bardzo się cieszę, że smakowały, my też je bardzo lubimy 🙂