Zrobiłam je ostatnio na śniadanko,dzieci takie pochłaniają w locie,ale spokojnie można zrobić na deser do kawy:-)
Składniki:
12 szt.
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
50 g roztopionego,letniego masła
200 g serka homogenizowanego 
3 łyżki cukru brązowego
1 cukier waniliowy
100 ml mleka
1 jajko
Kruszonka:


50 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
25 g masła
kilka kropel ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

ulubione owoce
 
Przygotowanie:
 
Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia.
Do
letniego mleka wsypać drożdże instant,łyżkę cukru i
łyżkę mąki,odstawić na 10 min.przykryć ściereczką.

Do miski przesiać mąkę,wsypać resztę cukru i cukier waniliowy,wlać mleko z drożdżami,letnie masło,wrzucić serek homogenizowany,wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto,które odchodzi od ręki,misy miksera.

 Z ciasta formujemy
kulę,odkładamy do miski posmarowanej delikatnie olejem,przykrywamy
ściereczką miskę i odkładamy w ciepłe miejsce na ok.1 godz lub do czasu
podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką,krótko wyrabiamy,formujemy wałek,który dzielimy na 12 mniej więcej równych kawałków.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w rękach i wkładamy do środka po łyżce borówek,

 następnie sklejamy i formujemy bułeczki,układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką(wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki-kruszonka).

 Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godz.do napuszenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy 20-25 min.do zarumienienia.
Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.
 

 

Subscribe
Powiadom o
guest
28 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
2 lat temu

o rany ale kuszące!!!!

Teresa.mojewyroby
2 lat temu

Kuszące te bułeczki

Izabela
2 lat temu

Mniam.. A jak pachną.. Właśnie zrobiłam 🙂

Unknown
2 lat temu

Fajny przepis na pewno zrobię, wyglądają pysznie

Krysia
2 lat temu

Fantazja.
Biorę przepis i upiekę.
Już mi pachną…😀🥞🥨💖
dziękuję moja Słodka..🌹

bryssska-Katarzyna Młynarczyk

Boskie bułeczki ;-D

MarieMariah
2 lat temu

Witam. A czy bułeczki wyjdą z samej mąki kokosowej??? Bo tylko taką mam:( i chciałam dzieciakom zrobić bułeczki… Drożdże wyrosną tylko na kokosowej mące?

Ola
Ola
2 lat temu

Zrobiłam z czekoladą są przepyszne, nie można się im oprzeć. Będę je robić często.

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Kiedy wyciągnąć je z piekarnika? Od razu po upieczeniu czy chwilę zaczekać?

Agnieszka
2 lat temu

Właśnie wyrastają bułeczki z jabłkami. Mam nadzieję, że dzieciom posmakują ☺️

Unknown
1 rok temu

Nawet mnie się udały a nie mam szczęścia do drozdzowych ciast. Super

HALUSIA54
1 rok temu

Ile świeżych drożdży wzamian 7 g drożdży instant ?

Marteczka
Marteczka
1 rok temu

A piecze się je 190 c termoobieg?

Anna
Anna
1 rok temu

Wyglądają apetycznie! 😋😋 Czy można je zrobić z mrożonymi owocami? Czy należy wtedy np posypać owoce mąką ziemniaczaną? 🤔 Dziękuje i pozdrawiam! 🌼

Kasia
Kasia
1 rok temu

Ile świeżych drożdży wzamian w proszku?

Wojtek
Wojtek
1 rok temu

Mam pytanie do przepisu: czym jest obecnie „ciepłe miejsce” do którego odstawia się ciasto do wyrośnięcia? Jako że żyjemy w czasach, gdzie piec kaflowy w domu to już tylko z opowieści, to nie za bardzo wiem gdzie to ciasto mam stawiać do wyrośnięcia, skoro w całym mieszkaniu mam taką samą temperaturę? Pytam jako laik w sprawach robienia ciast, ale chętnie je piekę.

Ola
Ola
1 rok temu
Reply to  Wojtek

Ja postawiłam po prostu z dala od okna. 😀 Wyszły super! Dzisiaj robiłam pierwszy raz.

Szarlotte.Pl
1 rok temu

Te bułeczki wyglądają genialnie!!! Koniecznie muszę je przygotować!

Paulina
Paulina
11 miesięcy temu

Pychotka 😊. Zrobiłam z powidłem i 300gram serka dodałam do ciasta

miecio
miecio
8 miesięcy temu

Super buleczki palice lizac Wlasnie z
robilem..