1,6K
Jak wykonać przepis na – Cebulowe kule nadziewane mielonym i owinięte boczkiem
Muszę przyznać, że takie cebulowe kule nadziewane mielonym i owinięte boczkiem robią wrażenie nie tylko wizualnie, ale i smakowo!!! Z jednej strony świetny pomysł na obiad, a z drugiej świetny pomysł na grilla. Danie jest mega syte, zjadłam taką jedną kule z dodatkami i byłam pełna. Mięso w cebuli, owinięte szczelnie boczkiem jest przepyszne, polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
Potrzebne składniki
- 4 duże cebule - lub 6 mniejszych
- 200 g boczku wędzonego surowego w plastrach
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 125 g bułki tartej
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
- ulubiona przyprawa do mielonego, również do smaku
- 1 łyżka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo
- wykałaczki
Sposób wykonania
- Obierz cebule, odetnij końcówki z obu stron, następnie natnij z jednej strony wzdłuż tak, żeby rozdzielić wierzchnią pierwszą warstwę ze środkiem.Pozostaw największą część z cebuli, resztę cebuli posiekaj w drobną kosteczkę i podsmaż na 2 łyżkach masła.
- Cebule wrzuć do miski z mięsem mielonym (ja część cebuli podsmażyłam z pieczarkami i użyłam do domowych zapiekanek). Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, wbij jajko i wsyp bułkę tartą.Całość wymieszaj dokładnie ręką i uformuj mięsne kule, następnie wypełnij nimi pierścienie cebuli.
- Tak nadziane cebule owiń plastrami boczku na około, możesz użyć wykałaczki, ja pominęłam, boczek podwinęłam pod spód.
- Cebulowe kule możesz upiec na dwa sposoby, w piekarniku lub na grillu, przy czym jeśli pieczesz na grillu, najlepiej jest je owinąć w folię aluminiową.Ja dziś upiekłam moje kule w piekarniku.Ułóż kule w naczyniu żaroodpornym, przykryj naczynie żaroodporne folia aluminiową i wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C.Piecz 45 min. góra – dół, bez termoobiegu.Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i zapiekaj jeszcze ok. 15 min. do zarumienienia boczku.Podawaj z ulubionymi dodatkami.
- Można podawać z sosem BBQ i np. tostem prosto z grilla, lub wersja typowo domowa, z ziemniakami i ulubioną sałatką, surówką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cebulowe kule nadziewane mielonym i owinięte boczkiem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Jakie fajne. Coś zupełnie innego. Super.
Dokładnie, mielone w innej odsłonie 🙂 Muszę dodać, że była to bardzo smaczna odsłona 😋
Ależ to musi być pyszne 🙂 W takim wydaniu jeszcze cebuli nie smakowałam 🙂
Polecam, wyszło bardzo smaczne danie 🙂😋
Bardzo apetycznie i ciekawie wyglądają! Chętnie wypróbuję przepis, bo nigdy czegoś podobnego nie próbowałam. Lubię eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki. Tak też trafiłam na Twojego bloga i korzystam z różnych przepisów. Zawsze jestem bardzo zadowolona, bo wszystko smakuje mojej rodzinie 🙂
Dziękuje 🙂😘 Bardzo mi miło i cieszy mnie Twój komentarz. Danie nie jest skomplikowane, dość łatwo i szybko się je robi. Mam nadzieję, że przypadnie Tobie i Twoim bliskim do gustu i smaku 🙂Ja będę jeszcze wracać do tego dania. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarz❤️