Muszę przyznać, że takie cebulowe kule nadziewane mielonym i owinięte boczkiem robią wrażenie nie tylko wizualnie, ale i smakowo!!! Z jednej strony świetny pomysł na obiad, a z drugiej świetny pomysł na grilla. Danie jest mega syte, zjadłam taką jedną kule z dodatkami i byłam pełna. Mięso w cebuli, owinięte szczelnie boczkiem jest przepyszne, polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Ilość porcji 4 kule
Jak wykonać przepis na – Cebulowe kule nadziewane mielonym i owinięte boczkiem

Potrzebne składniki
  

  • 4 duże cebule - lub 6 mniejszych
  • 200 g boczku wędzonego surowego w plastrach
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 125 g bułki tartej
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • ulubiona przyprawa do mielonego, również do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo

  • wykałaczki

Sposób wykonania

  • Obierz cebule, odetnij końcówki z obu stron, następnie natnij z jednej strony wzdłuż tak, żeby rozdzielić wierzchnią pierwszą warstwę ze środkiem.
    Pozostaw największą część z cebuli, resztę cebuli posiekaj w drobną kosteczkę i podsmaż na 2 łyżkach masła.
  • Cebule wrzuć do miski z mięsem mielonym (ja część cebuli podsmażyłam z pieczarkami i użyłam do domowych zapiekanek). Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, wbij jajko i wsyp bułkę tartą.
    Całość wymieszaj dokładnie ręką i uformuj mięsne kule, następnie wypełnij nimi pierścienie cebuli.
  • Tak nadziane cebule owiń plastrami boczku na około, możesz użyć wykałaczki, ja pominęłam, boczek podwinęłam pod spód.
  • Cebulowe kule możesz upiec na dwa sposoby, w piekarniku lub na grillu, przy czym jeśli pieczesz na grillu, najlepiej jest je owinąć w folię aluminiową.
    Ja dziś upiekłam moje kule w piekarniku.
    Ułóż kule w naczyniu żaroodpornym, przykryj naczynie żaroodporne folia aluminiową i wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C.
    Piecz 45 min. góra – dół, bez termoobiegu.
    Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i zapiekaj jeszcze ok. 15 min. do zarumienienia boczku.
    Podawaj z ulubionymi dodatkami.
  • Można podawać z sosem BBQ i np. tostem prosto z grilla, lub wersja typowo domowa, z ziemniakami i ulubioną sałatką, surówką.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cebulowe kule nadziewane mielonym i owinięte boczkiem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta
1 miesiąc temu

Jakie fajne. Coś zupełnie innego. Super.

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Wioleta

Dokładnie, mielone w innej odsłonie 🙂 Muszę dodać, że była to bardzo smaczna odsłona 😋

Mirosława Oaza Recenzji
1 miesiąc temu

Ależ to musi być pyszne 🙂 W takim wydaniu jeszcze cebuli nie smakowałam 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Polecam, wyszło bardzo smaczne danie 🙂😋

Ania
1 miesiąc temu

Bardzo apetycznie i ciekawie wyglądają! Chętnie wypróbuję przepis, bo nigdy czegoś podobnego nie próbowałam. Lubię eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki. Tak też trafiłam na Twojego bloga i korzystam z różnych przepisów. Zawsze jestem bardzo zadowolona, bo wszystko smakuje mojej rodzinie 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Ania

Dziękuje 🙂😘 Bardzo mi miło i cieszy mnie Twój komentarz. Danie nie jest skomplikowane, dość łatwo i szybko się je robi. Mam nadzieję, że przypadnie Tobie i Twoim bliskim do gustu i smaku 🙂Ja będę jeszcze wracać do tego dania. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarz❤️