Chleb pieczony w rękawie do pieczenia

Słodko Słodka
8 komentarzy
Bardzo łatwy i szybki przepis na przepyszny chleb pieczony w rękawie do pieczenia. Chlebek jest wyśmienity, poradzi sobie z nim nawet laik jeśli chodzi o pieczywo. Jeśli lubisz piec pieczywo, lub chciałabyś spróbować swoich sił w tym wypieku, to ten przepis będzie idealny dla Ciebie właśnie. Chlebek pachnie wspaniale, po rozcięciu rękawa do pieczenia zapach chleba unosi się po całym domu. Polecam również serdecznie przepis na chleb z gara prosty i tani przepis na pyszny chlebek z chrupiącą skórką, chleb z gara zrobi każdy. Idealny przepis dla osób zaczynających swoją przygodę z pieczywem.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 30 mins
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Ilość porcji 1 bochenek
Jak wykonać przepis na – Chleb pieczony w rękawie do pieczenia

Potrzebne składniki
  

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 300 g mąki pełnoziarnistej typ 1850
  • 10 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
  • 4 łyżki oleju - lub roztopionego letniego masła

Sposób wykonania

  • Do miski przesiej przez sitko mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, wsyp drożdże instant.
    Następnie wsyp cukier oraz sól, całość dokładnie wymieszaj łyżką.
    Zrób dołek, wlej ciepłą, ale nie gorącą wodę, oraz wlej olej (olej możesz zamienić na masło).
    Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
    Wyrobione ciasto wrzuć do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto walnij pięścią w celu odgazowania i wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką. Krótko wyrób i uformuj ładny i zgrabny bochenek.
    Przygotuj blaszkę z wyposażenia piekarnika. Rękaw do pieczenia zwiąż z jednej strony i ułóż go na blaszce do pieczenia. Wrzuć uformowany bochenek do rękawa, posyp chlebek z wierzchu delikatnie mąką, natnij chlebek w 2,3 miejscach i zawiąż rękaw z drugiej strony.
    Tak przygotowany bochenek odstaw na 20 – 30 min do napuszenia.
    Pod koniec puszenia włącz piekarnik, żeby się nagrzał, ustaw temp. 220 °C.
    Chleb piecz na funkcji góra – dół, bez termoobiegu przez 30 min.
    Od razu po upieczeniu rozetnij rękaw do pieczenia, uważaj, żeby nie poparzyć się parą z rękawa.
    Wyjmij chlebek z rękawa i zostaw go na kratce do wystygnięcia.
    Smacznego!!!
  • Z podanej porcji możesz również upiec dwa małe bochenki. Ciasto podziel na pół i uformuj dwa bochenki, każdy rzuć do oddzielnego rękawa do pieczenia.
  • Mąki możesz mieszać wedle gustu i smaku.
  • Chlebek piekłam równe 30 min. wyszedł idealny w zależności od piekarnika czas pieczenia możesz wydłużyć do 40 min.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pieczony w rękawie do pieczenia wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Asieńko ale mega pomysl! Podkradam ten patent z rękawem:)

Wioleta Sadowska

Wygląda przepysznie. Mniam mniam.

Patrycja Reszko

Fajny ten Twój chlebek

edyta

Nie ma to jak domowy chlebek, az czuje ten zapach!

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies