Niesamowicie pyszny i delikatny chlebek z czosnkiem i zieleniną,najlepiej smakuje z filiżanką czerwonego barszczu,i ten zapach po upieczeniu…

Składniki:
Keksówka 12×30 cm
350 g mąki pszennej
220 ml ciepłej,ale nie gorącej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki roztopionego letniego masła

Nadzienie:

pół pęczka pietruszki
pół pęczka koperku
garść liści bazylii
3 ząbki czosnku
4 łyżki miękkiego masła 82 % 

Przygotowanie:


Do ciepłej wody wsypać drożdże,cukier i trochę mąki,wymieszać i pozostawić na chwilę,żeby drożdże zaczęły pracować,odstawić na 10-15 min.
Do miski przesiać przez sitko mąkę,wsypać sól,wymieszać,wlać wyrośnięte drożdże,zacząć wyrabiać ciasto,po chwili wlać letnie masło i dalej wyrabiać mikserem ok.10 min.ciasto ma być elastyczne i jednolite.

Gdy ciasto wyrabia się mikserze przygotować zieleninkę.
Do blendera wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,zieleninę,oraz masło,całość blendować do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji(to już kto jak lubi).
  Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt,na podsypanym delikatnie mąką blacie,posmarować zieleninką(zostawić trochę do posmarowania wierzchu po upieczeniu).

zwinąć w roladę,następnie ostrym nożem przeciąć wzdłuż,dzieląc roladę na 2 części.

Jeden koniec nałożyć na drugi,delikatnie zawinąć pod spód i owinąć jeden kawałek wokół drugiego,końcówki podwinąć pod spód.



Chlebek przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia,

przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,do podwojenia objętości,u mnie wyrastał 45 min.



Wstawić do piekarnika na 40 min.
Piec w temp.180 C.
Po upieczeniu posmarować po wierzchu resztą zieleniny.
Pozostawić do wystygnięcia na kratce.

Podawać krojony na kawałki z ciepłym czerwonym barszczem.

 
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
natalia20041989
2 lat temu

O mniam,najlepsze jest taki domowy chlebek, też uwielbiam piec☺☺

Izaa
1 rok temu

zdecydowanie coś dla mnie