Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową

Słodko Słodka
8 komentarzy
Wilgotne ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową wyszło przepyszne. Przyznaje się bez bicia, że ciasto jest kombinowane, w pierwszej wersji miała być frużelina wiśniowa, ale na dnie zamrażalnika znalazłam tylko truskawki. Ciasto to gościło u mnie na Dzień Kobiet, szybko znikło, więc znakiem tego było smaczne i mogę puścić przepis dalej. Samo ciasto czekoladowe jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a przełożenie to już moment i pyszne ciasto do kawy gotowe.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Ilość porcji 12 kawałków
Jak wykonać przepis na – Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową

Potrzebne składniki
  

Blaszka 24×28 cm

    Ciasto czekoladowe

    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    • 1 szkl. gorącego mleka
    • 2 łyżki kakao
    • 2 jajka
    • 1 szkl. cukru
    • 1 szkl. oleju
    • 1 szkl. kwaśnej śmietany 18 %
    • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody

    Krem

    • 2 opakowania śmietanki 30 % - 660 ml
    • 1 opakowanie serka mascarpone
    • cukier waniliowy - opcjonalnie
    • cukier puder do smaku
    • 4 łyżeczki żelatyny

    Frużelina truskawkowa

    • 450 g mrożonych truskawek lub wiśni
    • 4 łyżki cukru
    • łyżeczki żelatyny
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody

    Sposób wykonania

    • W gorącym mleku rozpuść tabliczkę czekolady, przesiej przez sitko kakao i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok do przestygnięcia.
      Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij na jasną i puszystą masę.
      Następnie wlej olej, śmietanę, przestygniętą czekoladę z kakao rozpuszczoną w mleku oraz wsyp przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
      Całość krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach i przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
      Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 160°C i piecz do suchego patyczka ok. 1 godz. w zależności od piekarnika.
      Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
      Po przestygnięciu przekrój ciasto nożem wzdłuż na pół.
      Przejdź do przygotowania kremu.
      Żelatynę zalej 1/4 szkl. wody i pozostaw do napęcznienia na 10 min.
      Śmietanki i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku oraz wlej żelatynę. Żelatynę podgrzej chwilę w mikrofali lub na parze, tak aby była płynna, ale żeby nie straciła właściwości żelujących, czyli dosłownie kilka sekund. Do żelatyny wrzuć łyżkę ubitej śmietany z serkiem, wymieszaj energicznie i całość przelej do miski z kremem, krótko wymieszaj mikserem tylko do połączenia na szybkich obrotach.
      Ciasto przełóż kremem, zostawiłam parę łyżek kremu na wierch ciasta pod frużelinę.
      Przełożone ciasto wstaw do lodówki.
      Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Truskawki mrożone lub świeże w sezonie, zasyp cukrem, podgrzej na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru. Wlej sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Ściągnij z palnika, wrzuć napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny i odstaw do wystygnięcia.
      Frużelina powinna mieć konsystencję żelu, po lekkim przestygnięciu wylej na wierzch ciasta i rozsmaruj równo po całości.
      Ciasto wstaw do lodówki, żeby frużelina dobrze ściągnęła.
      Smacznego!!!
    • 1 szkl. = 250 ml
    • Truskawki można zamienić na wiśnie lub inne ulubione owoce.
    • Ciasto samo w sobie jest wilgotne, więc nie ma potrzeby nasączania, ale gdybyś chciała to oczywiście możesz nasączyć.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Zobacz również

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    8 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Wioleta Sadowska

    Moja mam uwielbia tego typu ciasta z bitą śmietaną.

    Monika

    Wow! Czysta radość od patrzenie na to cudo i musi obłędnie smakować!:)

    Kuchcik gotuje

    Ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami to połączenie idealne 😀

    Mirosława Dudko

    Pysznie to wygląda. Na pewno zrobię 🙂

    Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

    Polityka prywatności i cookies