2,K
Jak wykonać przepis na – Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową
Wilgotne ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową wyszło przepyszne. Przyznaje się bez bicia, że ciasto jest kombinowane, w pierwszej wersji miała być frużelina wiśniowa, ale na dnie zamrażalnika znalazłam tylko truskawki. Ciasto to gościło u mnie na Dzień Kobiet, szybko znikło, więc znakiem tego było smaczne i mogę puścić przepis dalej. Samo ciasto czekoladowe jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a przełożenie to już moment i pyszne ciasto do kawy gotowe.
Potrzebne składniki
Blaszka 24×28 cm
Ciasto czekoladowe
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 szkl. gorącego mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. kwaśnej śmietany 18 %
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Krem
- 2 opakowania śmietanki 30 % - 660 ml
- 1 opakowanie serka mascarpone
- cukier waniliowy - opcjonalnie
- cukier puder do smaku
- 4 łyżeczki żelatyny
Frużelina truskawkowa
- 450 g mrożonych truskawek lub wiśni
- 4 łyżki cukru
- 2½ łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
Sposób wykonania
- W gorącym mleku rozpuść tabliczkę czekolady, przesiej przez sitko kakao i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok do przestygnięcia.Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij na jasną i puszystą masę.Następnie wlej olej, śmietanę, przestygniętą czekoladę z kakao rozpuszczoną w mleku oraz wsyp przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach i przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 160°C i piecz do suchego patyczka ok. 1 godz. w zależności od piekarnika. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Po przestygnięciu przekrój ciasto nożem wzdłuż na pół.Przejdź do przygotowania kremu.Żelatynę zalej 1/4 szkl. wody i pozostaw do napęcznienia na 10 min.Śmietanki i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku oraz wlej żelatynę. Żelatynę podgrzej chwilę w mikrofali lub na parze, tak aby była płynna, ale żeby nie straciła właściwości żelujących, czyli dosłownie kilka sekund. Do żelatyny wrzuć łyżkę ubitej śmietany z serkiem, wymieszaj energicznie i całość przelej do miski z kremem, krótko wymieszaj mikserem tylko do połączenia na szybkich obrotach.Ciasto przełóż kremem, zostawiłam parę łyżek kremu na wierch ciasta pod frużelinę. Przełożone ciasto wstaw do lodówki.Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Truskawki mrożone lub świeże w sezonie, zasyp cukrem, podgrzej na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru. Wlej sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Ściągnij z palnika, wrzuć napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny i odstaw do wystygnięcia. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu, po lekkim przestygnięciu wylej na wierzch ciasta i rozsmaruj równo po całości.Ciasto wstaw do lodówki, żeby frużelina dobrze ściągnęła.Smacznego!!!
- 1 szkl. = 250 ml
- Truskawki można zamienić na wiśnie lub inne ulubione owoce.
- Ciasto samo w sobie jest wilgotne, więc nie ma potrzeby nasączania, ale gdybyś chciała to oczywiście możesz nasączyć.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Moja mam uwielbia tego typu ciasta z bitą śmietaną.
Ja tak od czasu do czasu lubię zjeść takie ciacho, mama wie co dobre 🙂
Wow! Czysta radość od patrzenie na to cudo i musi obłędnie smakować!:)
Dziękuje, takie kombinowane, ale smaczne 🙂
Ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami to połączenie idealne 😀
Takie kombinowane, ale smaczne 🙂
Pysznie to wygląda. Na pewno zrobię 🙂
Polecam 🙂
jaka wielkość blaszki ?
Blaszka 24×28 cm jak w składnikach.