Ciasto kruche z jogurtową pianką i owocami

Słodko Słodka
12 komentarzy
Najlepsze ciasto w sezonie wiosenno – letnim, połączenie ciasta kruchego z jogurtową pianką i ulubionymi owocami jest pyszne, można również użyć mrożonych owoców. Ciasto kruche z jogurtową pianką i owocami szczególnie lubią dzieci, mój synek jest wielkim fanem tego ciasta. W sezonie letnim zmieniam tylko owoce i budynie i za każdym razem cieszymy się innym smakiem. W sezonie letnim nie może również zabraknąć ciasta z galaretką i truskawkami na biszkopcie, przepis (klik).
Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 50 minuty
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty
Ilość porcji 12 kawałków
Jak wykonać przepis na – Ciasto kruche z jogurtową pianką i owocami

Potrzebne składniki
  

Tortownica 26 cm

Ciasto kruche

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ½ szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ¾ kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 szczypta soli

Masa jogurtowa

  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • ¾ szkl. cukru + cukier waniliowy
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 opakowania budyniu malinowego po 40 g - śmietankowe, waniliowe też mogą być
  • ½ szkl. oleju

Dodatkowo

  • 300 ulubionych owoców - mogą być mrożone

Sposób wykonania

  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski.
    Wsyp cukry, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło i posiekaj nożem.
    Wrzuć żółtka ze szczyptą soli i zagnieć kruche ciasto.
    Podziel je na dwie części, mniejszą zawiń w folię i wrzuć do zamrażalnika, a większą częścią wylep spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie nakłuj widelcem.
  • Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 190 °C i piecz ok. 15 min. do zarumienienia.
    Wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw na blacie.
    Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, wsyp stopniowo cukry i ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Na sam koniec wrzuć jogurt grecki, wsyp proszek budyniowy, oraz wlej cienkim strumieniem olej, krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
  • Wyłóż masę na kruchy spód i ułóż ulubione owoce na wierzchu.
  • Na tarce, na dużych oczkach zetrzyj ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Piecz ok. 35 min. w temp.180 °C.
  • Zimne ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem. 
  • 1 szkl. = 250 g
  • 1 kostka masła = 250 g

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto kruche z jogurtową pianką i owocami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

świetne ciasto z chęcią wypróbuję przepis

Bardzo fajne i lekkie to ciasteczko <3

Anita

Jaka kostka masła? Bo są 200 i 250 gramowe.

Misiu

Ciastko wygląda smakowicie, jeszcze nie jadłem podobnego. Ciekawe czemu nie można kupić w cukierni? 🙂

Wioleta

Idealne ciasto do kawy. Pychota.

Pichceniomania

Ciasto w moim guście, uwielbiam takie pianki 🙂

Kolejny fajny przepis 🙂