Najlepsze ciasto w sezonie wiosenno – letnim, połączenie ciasta kruchego z jogurtową pianką i ulubionymi owocami jest pyszne, można również użyć mrożonych owoców. Ciasto kruche z jogurtową pianką i owocami szczególnie lubią dzieci, mój synek jest wielkim fanem tego ciasta. W sezonie letnim zmieniam tylko owoce i budynie i za każdym razem cieszymy się innym smakiem. W sezonie letnim nie może również zabraknąć ciasta z galaretką i truskawkami na biszkopcie, przepis (klik).
Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 50 mins
Czas całkowity 1 hr 10 mins
Ilość porcji 12 kawałków
Jak wykonać przepis na – Ciasto kruche z jogurtową pianką i owocami

Potrzebne składniki
  

Tortownica 26 cm

    Ciasto kruche

    • 2 szkl. mąki pszennej
    • łyżeczki proszku do pieczenia 
    • ½ szkl. cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • ¾ kostki masła lub margaryny
    • 4 żółtka
    • 1 szczypta soli

    Masa jogurtowa

    • 4 białka
    • 1 szczypta soli
    • ¾ szkl. cukru + cukier waniliowy
    • 400 g jogurtu greckiego
    • 2 opakowania budyniu malinowego po 40 g - śmietankowe, waniliowe też mogą być
    • ½ szkl. oleju

    Dodatkowo

    • 300 ulubionych owoców - mogą być mrożone

    Sposób wykonania

    • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski.
      Wsyp cukry, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło i posiekaj nożem.
      Wrzuć żółtka ze szczyptą soli i zagnieć kruche ciasto.
      Podziel je na dwie części, mniejszą zawiń w folię i wrzuć do zamrażalnika, a większą częścią wylep spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie nakłuj widelcem.
    • Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 190 °C i piecz ok. 15 min. do zarumienienia.
      Wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw na blacie.
      Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, wsyp stopniowo cukry i ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru.
      Na sam koniec wrzuć jogurt grecki, wsyp proszek budyniowy, oraz wlej cienkim strumieniem olej, krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
    • Wyłóż masę na kruchy spód i ułóż ulubione owoce na wierzchu.
    • Na tarce, na dużych oczkach zetrzyj ciasto wyjęte z zamrażalnika.
    • Piecz ok. 35 min. w temp.180 °C.
    • Zimne ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem. 
    • 1 szkl. = 250 g
    • 1 kostka masła = 250 g

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto kruche z jogurtową pianką i owocami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    12 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Izaa
    2 lat temu

    świetne ciasto z chęcią wypróbuję przepis

    Pieprzyć z fantazją

    Bardzo fajne i lekkie to ciasteczko <3

    Anita
    Anita
    5 miesięcy temu

    Jaka kostka masła? Bo są 200 i 250 gramowe.

    Misiu
    5 miesięcy temu

    Ciastko wygląda smakowicie, jeszcze nie jadłem podobnego. Ciekawe czemu nie można kupić w cukierni? 🙂

    Wioleta
    5 miesięcy temu

    Idealne ciasto do kawy. Pychota.

    Pichceniomania
    5 miesięcy temu

    Ciasto w moim guście, uwielbiam takie pianki 🙂

    Mirosława Oaza Recenzji
    4 miesięcy temu

    Kolejny fajny przepis 🙂