To takie ciasto, którego nie może zabraknąć w sezonie rabarbarowym, ciasto kruche, kwaskowy rabarbar i słodka beza – połączenie idealne, smaki grają ze sobą tak jak trzeba. Czaiłam się na nie już od dłuższego czasu. Ciasto upiekłam z myślą o mężu, który uwielbia bezę, ale powiem Wam szczerze, chociaż nie jestem bezowa to to ciasto przypadło mi do gustu, a beza rewelacja, będę wracać do tego przepisu. Polecam również ciasto kruche z rabarbarem i budyniem, też jest super smaczne.
Składniki:
Tortownica 26 cm
Ciasto kruche:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szkl.cukru
- mały cukier waniliowy
- 3/4 kostki masła lub margaryny
- 1 łyżka kwaśnej śmietany +-
- 4 żółtka
- szczypta soli
Rabarbar:
- ok. 1 kg rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka z czubkiem budyniu waniliowego (proszek)
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodać łyżkę śmietany. Posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli, zagnieść szybko kruche ciasto. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie spód wylepić kruchym ciastem, po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 15 – 20 min. piec w temp. 180 – 190 C.
- Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w 1 cm kawałki. Do miski z rabarbarem, dodać mączkę ziemniaczaną i cukry, wymieszać. Rabarbar ułożyć na wystygniętym kruchym spodzie.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypywać stopniowo cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru, aż piana będzie sztywna ,na sam koniec wsypać proszek budyniowy ,krótko zmiksować, wyłożyć pianę na rabarbar, można posypać płatkami migdałowymi.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 – 20 min, w temp. 170 C góra – dół, następnie przełączyć na termoobieg i zmniejszyć temp. do 60 C i suszyć bezę jeszcze przez 15 – 20 min. po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
- Smacznego.
W Waszym wykonaniu:
- Kombinacja Ewy Wiatr zamiast rabarbaru budyń z dużą ilością borówek i malin, wyszło pysznie 🙂 Dziękuje Ewuś 🙂
Uwielbiam kruche ciasto ! Muszę wypróbować twój przepis 🙂
Polecam serdecznie, ciasta sezonowe smakują najlepiej 🙂
Bardzo lubie takie słodko- kwaśne połączenia. Coś dla mnie. Na pewno wykorzystam Twój przepis 🙂
Też mam słabość do takich połączeń 🙂
Pięknie Ci beza zawsze wychodzi. Zazdroszczę, że ojeju! I fajny patent na rabarbar. Wygląda jak żywy! U nas teraz będzie troszkę mniej słodkości, ponieważ główny pożeracz ciast ma zakaz słodyczy, ja w końcu się przemogłam, żeby wziąć się za swoją tuszę, a córcia przeszła na weganizm. Do ciast został więc tylko Karol i goście 😉
Kasiu z tą bezą to różnie bywa, nie jestem fanką bezy, ale mój ślubny uwielbia.Chudzino Ty, dobrze wyglądasz, nie musisz sobie odmawiać.Na weganiźmie to my byśmy długo nie pociągnęli, a Karol piecze takie ciacha, że nie jedna babka może mu pozazdrościć ręki do ciast 🙂 Niech piecze, zapraszajcie dużo gości 😉
Pysznie 🙂 świetny pomysł na piękne ciasto, rabarbar uwielbiam i wszystkie wypieki z nim zawsze mi smakują 🙂 beza też wygląda perfekcyjnie 🙂
My też bardzo lubimy rabarbar, przez tą epidemię było go ciężko dostać i był drogi jak ciul na początku, teraz na szczęście ceny są ok i jest dostępny co najważniejsze 🙂
Ciasto wygląda obłędnie!
Dzięki 🙂
Dopiero dzisiaj jadłam, takie ciacha są najlepsze, tylko ja piekę wszystko razem bez podpiekania i rabarbar super wypieczony mieciutki, bo wydaje mi sie ze Twój rabarbar jakros średnio wypieczony. Spróbuj upiec wszystko razem a zobaczysz różnicę.
U mnie też rabarbar był miękki, to zależy też jak kto grubo kroi i jaki stopień wypieczenia lubi, dla nas było super.
Mam słabość do takich połączeń, uwielbiam rabarbar
Też mam słabość do takich ciast sezonowych z rabarbarem 🙂 Pozdrawiam
Czy rabarbar nie będzie odchodził od kruchego ciasta?
Nie będzie odchodził, przynajmniej u mnie nie odchodził. Pozdrawiam
z chęcią bym sobie kawałek porwała do kawki
Ciacha sezonowe górą 🙂
Piękne ciasto, aż sam z chęcią bym je zjadł
Sezonowe ciacha zawsze najbardziej kuszą 😉
witaj dawno mnie tu nie było bo co jakiś czas psuł mi sie laptop a ciasto tu masz obłedne
Dziękuje, będziesz musiała teraz nadrobić, i pojeść wszystkiego po trochu 😉 Pozdrawiam