Ciasto styropian z kokosem i ananasem – sernik bez sera

Słodko Słodka
11 komentarzy
Wyjątkowo pyszne i smakiem przypominające sernik ciasto styropian z kokosem i ananasem. Ten sernik bez sera jest łatwy w przygotowaniu i potrafi zachwycić smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy słodkich wypieków. Ciasto to można zrobić bez owoców, lub ananasa zamienić na dowolne ulubione owoce sezonowe, czy mrożone. U mnie dzisiaj styropian z ananasem, bo jednak kokos i ananas to para idealna. Ciasto styropian najlepiej smakuje następnego dnia, idealne ciasto dla wielbicieli kokosu.
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 50 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Ciasto styropian z kokosem i ananasem – sernik bez sera

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm

Ciasto kruche

  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie łyżeczki
  • ½ szkl. cukru
  • 250 g masła
  • 5 żółtek - L

Masa serowa

  • 5 białek - L
  • szczypta soli
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 litr śmietany 18 % - gęsta
  • 2 opakowania budyniu waniliowego - 1 opak. = 40 g
  • 200 g wiórek kokosowych

Dodatkowo

  • 1 puszka ananasa w syropie
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób wykonania

  • Ze składników na ciasto zagnieć typowe ciasto kruche.
    Do miski przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i całość wymieszaj łyżką, następnie wrzuć posiekane na mniejsze kawałki masło i posiekaj nożem z resztą składników. Na końcu wrzuć żółtka i zagnieć szybko ciasto.
    Zagniecione ciasto podziel na dwie części mniejszą i większą, zawiń w folię spożywczą i wrzuć do zamrażalnika na 1 godz.
    Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, zetrzyj na tarce większą część ciasta i uklep palcami.
    Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodawaj stopniowo cukier i ubijaj aż będzie sztywna i lśniąca piana. Przy pomocy łyżki dodaj pozostałe składniki, czyli śmietanę i budyń w proszku, krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia.
    Na końcu wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj delikatnie łopatką silikonową.
    Tak przygotowaną masę serową wylej na blaszkę do pieczenia wylepioną ciastem.
    Na wierzchu masy serowej ułóż kawałki ananasa.
    Wyjmij z zamrażalnika mniejszy kawałek ciasta i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami na wierzchu ciasta.
    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 180℃, funkcja góra-dół, bez termoobiegu.
    Piecz 50 min. po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw ciasto do przestygnięcia.
    Gdy ciasto przestygnie wstaw je najlepiej na całą noc do lodówki.
    Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem i podawaj najlepiej z ulubioną kawą 🙂
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Do ciasta możesz użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych lub mrożonych. Styropian równie dobrze smakuje bez dodatku owoców.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto styropian z kokosem i ananasem – sernik bez sera wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Jaki fajny przepis. Warto go wypróbować.

Znajomy przepis a ciasto jest naprawdę pyszne! Kto nie wie, że to nie jest sernik, ten jest przekonany, że to sernik:)
Robiłam to ciasto na bazie jogurtu ale widzę,że można na śmietanie jak u Ciebie. Spróbuję:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Julia

Wygląda przepysznie! Kokos i ananas to faktycznie świetne połączenie. 🙂

Kasia

Asiu już tak dawno piekłam to ciasto że praktycznie o nim zaponialam a jest takie pyszne. Dzięki za przypomnienie o nim i super że dodałaś tego ananasa, masz rację kokos i ananas to para idealna. Pozdrawiam

Przyznam, że nie nie próbowałam jeszcze takich połączeń smakowych kokos ananas. Na pewno pycha. 🙂

Jola

Świetna nazwa 😀 Takiego ciacha jeszcze nie robiłam