Ciasto styropian z kokosem i ananasem – sernik bez sera

Słodko Słodka
11 komentarzy
Wyjątkowo pyszne i smakiem przypominające sernik ciasto styropian z kokosem i ananasem. Ten sernik bez sera jest łatwy w przygotowaniu i potrafi zachwycić smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy słodkich wypieków. Ciasto to można zrobić bez owoców, lub ananasa zamienić na dowolne ulubione owoce sezonowe, czy mrożone. U mnie dzisiaj styropian z ananasem, bo jednak kokos i ananas to para idealna. Ciasto styropian najlepiej smakuje następnego dnia, idealne ciasto dla wielbicieli kokosu.
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 50 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Ciasto styropian z kokosem i ananasem – sernik bez sera

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm

    Ciasto kruche

    • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie łyżeczki
    • ½ szkl. cukru
    • 250 g masła
    • 5 żółtek - L

    Masa serowa

    • 5 białek - L
    • szczypta soli
    • ¾ szkl. cukru
    • 1 litr śmietany 18 % - gęsta
    • 2 opakowania budyniu waniliowego - 1 opak. = 40 g
    • 200 g wiórek kokosowych

    Dodatkowo

    • 1 puszka ananasa w syropie
    • cukier puder do posypania ciasta

    Sposób wykonania

    • Ze składników na ciasto zagnieć typowe ciasto kruche.
      Do miski przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i całość wymieszaj łyżką, następnie wrzuć posiekane na mniejsze kawałki masło i posiekaj nożem z resztą składników. Na końcu wrzuć żółtka i zagnieć szybko ciasto.
      Zagniecione ciasto podziel na dwie części mniejszą i większą, zawiń w folię spożywczą i wrzuć do zamrażalnika na 1 godz.
      Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, zetrzyj na tarce większą część ciasta i uklep palcami.
      Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodawaj stopniowo cukier i ubijaj aż będzie sztywna i lśniąca piana. Przy pomocy łyżki dodaj pozostałe składniki, czyli śmietanę i budyń w proszku, krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia.
      Na końcu wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj delikatnie łopatką silikonową.
      Tak przygotowaną masę serową wylej na blaszkę do pieczenia wylepioną ciastem.
      Na wierzchu masy serowej ułóż kawałki ananasa.
      Wyjmij z zamrażalnika mniejszy kawałek ciasta i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami na wierzchu ciasta.
      Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 180℃, funkcja góra-dół, bez termoobiegu.
      Piecz 50 min. po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw ciasto do przestygnięcia.
      Gdy ciasto przestygnie wstaw je najlepiej na całą noc do lodówki.
      Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem i podawaj najlepiej z ulubioną kawą 🙂
      Smacznego!!!

    Instrukcja na filmie

    • Do ciasta możesz użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych lub mrożonych. Styropian równie dobrze smakuje bez dodatku owoców.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto styropian z kokosem i ananasem – sernik bez sera wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Zobacz również

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    11 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Wioleta Sadowska

    Jaki fajny przepis. Warto go wypróbować.

    Maminek kulinarny

    Znajomy przepis a ciasto jest naprawdę pyszne! Kto nie wie, że to nie jest sernik, ten jest przekonany, że to sernik:)
    Robiłam to ciasto na bazie jogurtu ale widzę,że można na śmietanie jak u Ciebie. Spróbuję:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Julia

    Wygląda przepysznie! Kokos i ananas to faktycznie świetne połączenie. 🙂

    Kasia

    Asiu już tak dawno piekłam to ciasto że praktycznie o nim zaponialam a jest takie pyszne. Dzięki za przypomnienie o nim i super że dodałaś tego ananasa, masz rację kokos i ananas to para idealna. Pozdrawiam

    Martyna z solanka.eu

    Przyznam, że nie nie próbowałam jeszcze takich połączeń smakowych kokos ananas. Na pewno pycha. 🙂

    Jola

    Świetna nazwa 😀 Takiego ciacha jeszcze nie robiłam