1,3K
Jak wykonać przepis na – Ciasto styropian z kokosem i ananasem – sernik bez sera
Wyjątkowo pyszne i smakiem przypominające sernik ciasto styropian z kokosem i ananasem. Ten sernik bez sera jest łatwy w przygotowaniu i potrafi zachwycić smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy słodkich wypieków. Ciasto to można zrobić bez owoców, lub ananasa zamienić na dowolne ulubione owoce sezonowe, czy mrożone. U mnie dzisiaj styropian z ananasem, bo jednak kokos i ananas to para idealna. Ciasto styropian najlepiej smakuje następnego dnia, idealne ciasto dla wielbicieli kokosu.
Potrzebne składniki
Blaszka 25×36 cm
Ciasto kruche
- 3 szkl. mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie łyżeczki
- ½ szkl. cukru
- 250 g masła
- 5 żółtek - L
Masa serowa
- 5 białek - L
- szczypta soli
- ¾ szkl. cukru
- 1 litr śmietany 18 % - gęsta
- 2 opakowania budyniu waniliowego - 1 opak. = 40 g
- 200 g wiórek kokosowych
Dodatkowo
- 1 puszka ananasa w syropie
- cukier puder do posypania ciasta
Sposób wykonania
- Ze składników na ciasto zagnieć typowe ciasto kruche.Do miski przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i całość wymieszaj łyżką, następnie wrzuć posiekane na mniejsze kawałki masło i posiekaj nożem z resztą składników. Na końcu wrzuć żółtka i zagnieć szybko ciasto. Zagniecione ciasto podziel na dwie części mniejszą i większą, zawiń w folię spożywczą i wrzuć do zamrażalnika na 1 godz.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, zetrzyj na tarce większą część ciasta i uklep palcami.Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodawaj stopniowo cukier i ubijaj aż będzie sztywna i lśniąca piana. Przy pomocy łyżki dodaj pozostałe składniki, czyli śmietanę i budyń w proszku, krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia. Na końcu wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj delikatnie łopatką silikonową.Tak przygotowaną masę serową wylej na blaszkę do pieczenia wylepioną ciastem.Na wierzchu masy serowej ułóż kawałki ananasa.Wyjmij z zamrażalnika mniejszy kawałek ciasta i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami na wierzchu ciasta. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 180℃, funkcja góra-dół, bez termoobiegu.Piecz 50 min. po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw ciasto do przestygnięcia.Gdy ciasto przestygnie wstaw je najlepiej na całą noc do lodówki.Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem i podawaj najlepiej z ulubioną kawą 🙂Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- Do ciasta możesz użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych lub mrożonych. Styropian równie dobrze smakuje bez dodatku owoców.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto styropian z kokosem i ananasem – sernik bez sera wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Jaki fajny przepis. Warto go wypróbować.
Znajomy przepis a ciasto jest naprawdę pyszne! Kto nie wie, że to nie jest sernik, ten jest przekonany, że to sernik:)
Robiłam to ciasto na bazie jogurtu ale widzę,że można na śmietanie jak u Ciebie. Spróbuję:)
Pozdrawiam serdecznie:)
To bardzo stary przepis, moja mama styropian piekła w domu, ale bez dodatku owoców, zawsze bardzo lubiłam 🙂 Moja teściowa zawsze myśli, że to sernik, ja właśnie zawsze robię na śmietanie. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Polecam serdecznie, ciasto bardzo proste i smaczne 🙂
Wygląda przepysznie! Kokos i ananas to faktycznie świetne połączenie. 🙂
Asiu już tak dawno piekłam to ciasto że praktycznie o nim zaponialam a jest takie pyszne. Dzięki za przypomnienie o nim i super że dodałaś tego ananasa, masz rację kokos i ananas to para idealna. Pozdrawiam
Ja też właśnie piekłam bardzo dawno, ostatnim razem bez owoców, tylko kruche ciasto przesmarowałam dżemem z czarnej porzeczki. Ananas przewracał mi się w szafie, więc przy okazji go wykorzystałam 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Przyznam, że nie nie próbowałam jeszcze takich połączeń smakowych kokos ananas. Na pewno pycha. 🙂
Kokos i ananas to para idealna, polecam serdecznie 🙂 Pozdrawiam
Świetna nazwa 😀 Takiego ciacha jeszcze nie robiłam
Ciasto stare jak świat, pamiętam je z domu rodzinnego tylko w bardziej tradycyjnej wersji 🙂