424
Mój Styropian Został Wzbogacony o Maliny,Ciasto jest Najlepsze Drugiego Dnia.
Składniki:
Ciasto:
3 szkl.mąki pszennej
0,5 szkl.cukru
5 żółtek
1 kostka Kasi
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
5 białek
1 litr śmietany 18 %
20 dag wiórek kokosowych
3/4 szkl.cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duży budyń waniliowy lub 2 małe
szczypta soli
Dodatkowo:
Ulubione owoce,u mnie tym razem maliny ok 300 g
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto zagnieść typowe ciasto kruche, podzielić na dwie części mniejszą i większą zawinać w folię spożywczą włożyć do zamrażalnika na 1-2 godz.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,przy pomocy łyżki dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,zetrzeć na tarce większą część ciasta,uklepać palcami,
wylać masę,
na masie poukładać maliny nie za gęsto
i na wierz zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta,
tak przygotowaną blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 50 min.Ciasto pozostawić po upieczeniu w uchylonym piekarniku,
gotowe posypać cukrem pudrem.
Smakowicie wygląda . Mam pytanie te proporcje na jak dużą blaszke Pani stosuje?
25 x 36 cm :-)Pozdrawiam
Ciasto upieczone oraz za szybko zjedzone 😒 słowem zbyt dobre wprowadziłam mała modyfikację odnośnie owocu dałam śliwki oraz śmietanę 12% bo akurat była w promocji 2 w cenie 1 😉 ciasto bardzo dobre, osobiście potwierdzam że najlepiej schłodzić surowe ciasto 2 godzinumy, lepiej trze się na tarce
Bardzo się cieszę,że smakowało 🙂
Ja również robiłam już to ciasto na śmietanie 12 % jak i również na jogurcie greckim ;-)Za każdym razem wychodzi pyszne.Pozdrawiam