Większość osób decyduje się na spożywanie mięsa. Najczęściej jadamy drób oraz wieprzowinę. Jeżeli chodzi zaś o konkretne wyroby mięsne, naszą uwagę bardzo często przykuwają parówki oraz wędliny. Te dostępne w supermarketach mogą być jednak produktami dosyć słabej jakości. Z tego też względu znacznie lepszym rozwiązaniem będzie sięganie po domowe wędliny.
Jeżeli decydujemy się na przygotowanie domowych wędlin, zapewne użyjemy do tego celu mięsa wysokiej jakości. Należy więc stwierdzić, że będzie ono zdecydowanie zdrowsze niż mięso dostępne w sklepie. Do wędlin, które znajdziemy w supermarketach bardzo często dodawane są również szkodliwe substancje, których domowe wyroby mięsne mają szansę być pozbawione. Jeżeli samodzielnie przygotujemy wędliny, możemy być pewni, iż nie znajdziemy w nich szkodliwego glutaminianu sodu, a także fosforanów czy karagenu. Będą one również niezwykle aromatyczne, a na dodatek pozbawione szkodliwego aromatu dymu wędzarniczego. Nie sposób również zaprzeczyć temu, iż domowe wędliny są zdecydowanie smaczniejsze niż te, które możemy znaleźć w większości supermarketów. Przygotowanie wędlin nie jest szczególnie skomplikowane, dlatego może sobie z tym poradzić każda, nawet początkująca gospodyni domowa. Jeżeli uda nam się przygotować smakowitą i zdrową wędlinę, możemy być pewni tego, iż odczujemy prawdziwą satysfakcję.
Jak zabrać się do przygotowywania wędlin w domu?
Jak już zaznaczono powyżej, spożywanie domowych wędlin wiąże się z wieloma zaletami. Na uwagę zasługuje przede wszystkim wyjątkowy smak domowych wędlin oraz ich walory zdrowotne. Jak jednak rozpocząć swoją przygodę z przygotowywaniem domowych wędlin? Przede wszystkim musimy zakupić odpowiadające nam mięso wysokiej jakości. Najlepiej kupować je u lokalnych rzeźników. Nie można zapomnieć również o przyprawach. Są one niesamowicie cennym składnikiem wędlin domowych. Nadają im aromat oraz smak. Oczywiście nie sposób zapomnieć o soli, która jest podstawową przyprawą jakiej należy użyć, aby nadać wędlinom wyjątkowego smaku.
Doskonale byłoby także pamiętać o zakupieniu aromatycznych ziół, a także papryki w proszku. Koniecznie zdecydujmy się na paprykę słodką, ale można postawić także na paprykę wędzoną oraz ostrą. Pamiętajmy także o znalezieniu odpowiedniego przepisu. Dzięki niemu bez trudu poradzimy sobie z odpowiednim przygotowaniem mięsa. Warto byłoby również uzbroić się w cierpliwość. Pierwsza przygotowana przez nas wędlina może nie być idealna w smaku. Z czasem nabierzemy jednak wprawy, a efekty przerosną nasze najśmielsze oczekiwania. Wędliny domowe możemy wykorzystać jako element dowolnego posiłku. Mogą stanowić one także wyjątkowy prezent dla naszych bliskich, zwłaszcza dla tych, którzy cenią sobie zdrowy i zrównoważony sposób odżywiania. Warto jednak pamiętać o tym, aby wędliny na prezent ładnie zapakować. Wędliny mogą także stać się ozdobą świątecznego stołu. Z powodzeniem można włożyć je także do wielkanocnego koszyka.
Więcej informacji Artykuł przygotowany został we współpracy z firmą Wędliny z Dębiny przygotowującą mięsa na różne okazje. |
Nigdy nie robiliśmy domowych wędlin. Mięsa jemy niewiele, bo specjalnie za nim nie przepadamy, ale wędliny zawszz kupuję dobrej jakości. Zawsze wybieram produkty bez konserwantów, niestety w sklepach jest mały wybór.
My jesteśmy mięsożerni, jeśli chodzi o wędliny to te w sklepach i marketach pozostawiają niestety wiele do życzenia… ostatnio zamawiałam trochę przez internet, jestem mile zaskoczona, lubię też sama od czasu do czasu zrobić np. słoikówkę, czy schab z szynkowaru, albo szynkę. Takie domowe wędliny zupełnie inaczej smakują i przynajmniej wiesz co jesz.
Dwa lata temu kupiłam szynkowar i dość często przygotowywałam różne wędliny. Najczęściej z mięsa indyczego, bo to właśnie najbardziej mi smakuje. Muszę wrócić do tradycji wędliniarskiej, bo ostatnio bardzo zaniedbałam.
Dorotko ja też posiadam szynkowar i też muszę go właśnie odkurzyć, zawsze na święta robię w nim szynkę 🙂 Takie domowe wędliny to zupełnie inny smak, zapach i jakość 🙂
Takie wędliny są przepyszne. I dobrej jakości.
Dokładnie tak, przynajmniej wiesz co jesz.