Domowe batony owsiane bez pieczenia

Słodko Słodka
6 komentarzy
Smaczna i zdrowa przekąska dla dużych i małych, domowe batony owsiane bez pieczenia, są przepyszne. Możesz do nich dodać co tylko dusza zapragnie i co lubisz. Takie batony to również świetna opcja, żeby przemycić co nie co dobrych składników niejadkom. To zdecydowanie zdrowa przekąska dodająca energii. Gotowe i podzielone na mniejsze kawałki przechowuje w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Nie pytajcie ile, bo u nas zazwyczaj szybko znikają, robiłam je już parę razy, ale za każdym razem zostawało za mało, żeby zrobić zdjęcia. Tak więc tym razem przygotowałam je wcześnie rano, gdy synek był w szkole, a mąż w pracy i nawet zdążyłam napisać dla Was przepis w tym czasie, gdy batony się chłodziły. Zdjęcia są, więc jeśli przepis przypadł Wam do gustu, koniecznie udostępnijcie go dalej, będę bardzo wdzięczna 🙂
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 2 hrs
Czas całkowity 2 hrs 15 mins
Ilość porcji 14 batoników
Jak wykonać przepis na – Domowe batony owsiane bez pieczenia

Potrzebne składniki
  

Blaszka 24×28 cm

  • 250 g płatków owsianych
  • 100 g miodu
  • 70 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 80 g orzechów + ulubione ziarna
  • 90 g suszonych śliwek + żurawina
  • 80 g czekolady - możesz użyć gorzkiej i mlecznej lub tylko jeden rodzaj

Sposób wykonania

  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
    Płatki owsiane, orzechy i ziarna podpraż na suchej patelni przez 5 min. i przesyp do miski.
    Dodaj suszoną śliwkę i żurawinę najlepiej drobno posiekane.
    Do rondelka wrzuć masło i miód, wsyp cukry i sól, podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się masła i cukru.
    Do miski z płatkami owsianymi, orzechami i ziarnami przelej zawartość rondelka.
    Całość dokładnie i szybko wymieszaj odstaw na 5 min. żeby masa przestygła.
    W tym czasie posiekaj drobno czekoladę.
    Dodaj do reszty składników.
    Całość ponownie dokładnie wymieszaj i wysyp do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Dokładnie wyrównaj i ugnieć masę, im lepiej będzie uklepana, tym batoniki będą bardziej zwarte i zachowają ładną i zgrabną formę po rozkrojeniu.
    Możesz jeszcze posypać na wierzchu ulubionymi ziarnami, suszonymi owocami drobno pokrojonymi, żeby batoniki lepiej wyglądały na wierzchu po rozkrojeniu.
    Tak przygotowaną blaszkę wrzuć do lodówki na 2 godz. żeby masa dobrze zastygła.
    Po tym czasie wyjmij z blaszki papier do pieczenia z zawartością i pokrój ostrym nożem na batoniki.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Płatki owsiane, ziarna i orzechy możesz również podsuszyć w piekarniku, ale na patelni chyba jednak lepiej wydobędziesz zapach i aromat.
  • Możesz użyć mniejszej blaszki np. 24×24 cm.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowe batony owsiane bez pieczenia wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Ależ one muszą być pyszne. I są takie idealne do schrupania.

Mirosława Dudko

Super wyglądają!

Słodkie okruszki

Uwielbiam takie domowe batoniki