3,2K
Jak wykonać przepis na – Domowe batony owsiane bez pieczenia
Smaczna i zdrowa przekąska dla dużych i małych, domowe batony owsiane bez pieczenia, są przepyszne. Możesz do nich dodać co tylko dusza zapragnie i co lubisz. Takie batony to również świetna opcja, żeby przemycić co nie co dobrych składników niejadkom. To zdecydowanie zdrowa przekąska dodająca energii. Gotowe i podzielone na mniejsze kawałki przechowuje w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Nie pytajcie ile, bo u nas zazwyczaj szybko znikają, robiłam je już parę razy, ale za każdym razem zostawało za mało, żeby zrobić zdjęcia. Tak więc tym razem przygotowałam je wcześnie rano, gdy synek był w szkole, a mąż w pracy i nawet zdążyłam napisać dla Was przepis w tym czasie, gdy batony się chłodziły. Zdjęcia są, więc jeśli przepis przypadł Wam do gustu, koniecznie udostępnijcie go dalej, będę bardzo wdzięczna 🙂
Potrzebne składniki
Blaszka 24×28 cm
- 250 g płatków owsianych
- 100 g miodu
- 70 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 80 g orzechów + ulubione ziarna
- 90 g suszonych śliwek + żurawina
- 80 g czekolady - możesz użyć gorzkiej i mlecznej lub tylko jeden rodzaj
Sposób wykonania
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.Płatki owsiane, orzechy i ziarna podpraż na suchej patelni przez 5 min. i przesyp do miski.Dodaj suszoną śliwkę i żurawinę najlepiej drobno posiekane.Do rondelka wrzuć masło i miód, wsyp cukry i sól, podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się masła i cukru.Do miski z płatkami owsianymi, orzechami i ziarnami przelej zawartość rondelka.Całość dokładnie i szybko wymieszaj odstaw na 5 min. żeby masa przestygła.W tym czasie posiekaj drobno czekoladę.Dodaj do reszty składników.Całość ponownie dokładnie wymieszaj i wysyp do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Dokładnie wyrównaj i ugnieć masę, im lepiej będzie uklepana, tym batoniki będą bardziej zwarte i zachowają ładną i zgrabną formę po rozkrojeniu.Możesz jeszcze posypać na wierzchu ulubionymi ziarnami, suszonymi owocami drobno pokrojonymi, żeby batoniki lepiej wyglądały na wierzchu po rozkrojeniu.Tak przygotowaną blaszkę wrzuć do lodówki na 2 godz. żeby masa dobrze zastygła.Po tym czasie wyjmij z blaszki papier do pieczenia z zawartością i pokrój ostrym nożem na batoniki.Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- Płatki owsiane, ziarna i orzechy możesz również podsuszyć w piekarniku, ale na patelni chyba jednak lepiej wydobędziesz zapach i aromat.
- Możesz użyć mniejszej blaszki np. 24×24 cm.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowe batony owsiane bez pieczenia wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Ależ one muszą być pyszne. I są takie idealne do schrupania.
Bardzo smaczne, zje duży i mały, wszystkim smakują 🙂
Super wyglądają!
Dziękuje, od czasu do czasu robię dla nas wszystkich i przechowuje w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Uwielbiam takie domowe batoniki
Domowe batoniki są najlepsze, wiesz co jesz 🙂
Przepyszne, proste w przygotowaniu i zdrowe. Polecam!
Bardzo się cieszę, że przypadły Ci do gustu i smaku, dziękuje serdecznie za komentarz 🙂 Pozdrawiam