Lato to idealny czas na lody. Rodzinne wyjście do dobrej lodziarni wprawdzie ma swój urok, jednak nie zawsze serwowane w nich lody są zdrowe. Masa cukru i tłuszczu nie służy ani samopoczuciu, ani też figurze, jest też kategorycznie niewskazana dla dzieci. Alternatywą dla sklepowych lub kawiarnianych lodów mogą być wykonane samodzielnie w domowym zaciszu. Tym bardziej, że nie wymaga to ani trudno dostępnych składników, ani też żadnych specjalnych umiejętności. Wystarczy kilka prostych sprzętów. Jak jednak zrobić domowe, zdrowe lody? Na to pytanie odpowiadamy w poniższym artykule.

  1. Domowe lody na patyku i w gałkach. Jak je zrobić?
  2. Akcesoria do lodów. W co trzeba się wyposażyć?
  3. Domowe lody. Jak podać je w efektowny sposób?

Domowe lody na patyku i w gałkach. Jak je zrobić?

Chcąc zaserwować naszej rodzinie domowe, zdrowe lody, do wyboru mamy dwa rozwiązania – te nakładane do pucharków lub miseczek w gałkach oraz na patyku. Najprostsze w wykonaniu są te drugie. Wystarczy sok owocowy lub przetarte, zblendowane owoce. Powstałą w ten sposób masę należy przelać do foremki do lodów na patyku i pozostawić w zamrażalniku na kilka godzin. Jeśli chodzi o lody w gałkach, najlepszym rozwiązaniem będzie zakup specjalnej maszynki. I bez niej wyczarujemy jednak smaczne, zdrowe lody. Musimy tylko wcześniej zamrozić pokrojonego w plasterki banana, a następnie zblendować go z dodatkami (np. z tahini – wówczas uzyskamy lody chałwowe – truskawkami czy innymi owocami lub masłem orzechowym z siekaną gorzką czekoladą).

Akcesoria do lodów. W co trzeba się wyposażyć?

Wspomnieliśmy już, że do zrobienia domowych, naturalnych lodów potrzebnych jest kilka akcesoriów. Jeśli zamierzamy zrobić lody na patyku, musimy wyposażyć się w dedykowane w tym celu foremki. Decydując się na lody w gałkach, konieczna będzie natomiast gałkownica. Na tych akcesoriach nie warto oszczędzać. Kupując produkty niskiej jakości, ryzykujemy niepowodzeniem całego przedsięwzięcia. Wysokiej jakości foremki do lodów z Fabryka Form to gwarancja, że lody bez problemu wyjdą z foremek, dzięki czemu będą doskonale prezentowały się po podaniu i nie będą się rozpadały.

Domowe lody. Jak podać je w efektowny sposób?

Pozostając w temacie podania lodów, nie sposób byłoby też zapomnieć o naczyniach, w których je zaserwujemy. Pucharki do lodów z Fabryka Form wyróżniają się ciekawym designem, który na pewno okaże się doskonałym uzupełnieniem każdej domowej imprezy. Do nich warto dokupić też dedykowane łyżeczki do lodów. Te nie tylko będą się świetnie prezentowały, ale też ułatwią jedzenie.

Subscribe
Powiadom o
guest
30 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel
Daniel
10 miesięcy temu

Te domowe lody są najlepsze:) co do tych że sklepu,to jest w nich cała tablica Mendelejewa:(

Słodko Słodka
Słodko Słodka
10 miesięcy temu
Reply to  Daniel

To akurat racja, takie domowe wiesz co jesz.

Pełnia Smaków
10 miesięcy temu

Domowe lody – pychota 🙂 Pozdrawiamy!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
10 miesięcy temu

Domowe zawsze najlepsze 🙂 Pozdrawiam

Wioleta
10 miesięcy temu

Takie domowe lody są najlepsze. Mniam, mniam.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
10 miesięcy temu
Reply to  Wioleta

🙂

Maminek kulinarny
10 miesięcy temu

Kolorowe, owocowe a przede wszystkim bez tych wszystkich paskudnych dodatków. Pracochłonne też nie są.
Super!
Miłego dnia😘

Słodko Słodka
Słodko Słodka
10 miesięcy temu

Lody domowe są dość szybkie do zrobienia i bez tej zbędnej chemii. Spokojnego wieczoru 🙂

Asia czytasia
10 miesięcy temu

Lody to tak tani i łatwo dostępny produkt, że zapominamy jak łatwo jezrobic

Słodko Słodka
Słodko Słodka
10 miesięcy temu
Reply to  Asia czytasia

Trafiłaś w samo sedno, a dużo nie trzeba, żeby zrobić takie domowe, bez tej całej chemii i ulepszaczy.

Monika
10 miesięcy temu

Nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe. My swego czasu robiliśmy sami lody w specjalnym urządzeniu do robieniu lodów. Niestety popsuło nam się. Teraz od czasu do czasu mrozimy jogurty dla dzieciaków 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
10 miesięcy temu
Reply to  Monika

Ja nawet zastanawiałam się nad kupnem maszynki do lodów, dużo osób chwali i poleca. Domowe lody to jednak domowe, bez tej całej chemii i wszystkich ulepszaczy. Takie mrożone jogurty są pycha 🙂

neliada
10 miesięcy temu

Tez czasem robimy 🙂 Domowe najlepsze!

Magda
10 miesięcy temu

Uwielbiam domowe lody, w lecie oczywiście owocowe, a w zimie czekoladowe 🙂

Lonna
10 miesięcy temu

Domowe lody są pyszne 🙂 KIedyś robiłam, ale bez maszyny więc to jednak sporo pracy, bo trzeba co jakiś czas wyciągać z zamrażarki i miksować. Bardzo lubię za to lody z bananów – są szybkie i równie pyszne 😀

napiecyku
10 miesięcy temu

W tym roku jeszcze nie robiłam lodów, a mam wielką ochotę na domowe lody 🙂

iza
10 miesięcy temu

o tak domowe najlepsze

MyśliPotarganej.pl
10 miesięcy temu

Robiliśmy ostatnio lody, ale wyszły twarde jak skała, ha ha

teresa
10 miesięcy temu

wspaniałe lody

pirelka
10 miesięcy temu

Domowych chyba nigdy sama nie robiłam, ale nie wykluczam może kiedyś 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
10 miesięcy temu
Reply to  pirelka

Domowe bardzo smaczne, wiesz co jesz 😉 ja się przymierzam do kupienia maszynki do lodów, ale już chyba nie w tym roku. Pozdrawiam 🙂

Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu

Plusem domowych lodów jest to, że przynajmniej znamy ich skład, więc możemy zajadać bez obaw