Domowe drożdżówki z twarogiem, owocami i kruszonką

Słodko Słodka
16 komentarzy
Śniadanie na słodko? Czemu nie!!! Na specjalne życzenia mojego synka Radzia wieczorem zrobiłam domowe drożdżówki z twarogiem, owocami i kruszonką. Takie domowe drożdżówki to zupełnie inny wymiar. U nas dałam z owoców truskawki i borówki, ale możecie dać spokojnie swoje ulubione owoce i też wyjdą smaczne i ta kruszonka… uwielbiam. Serdeczne podziękowania dla Klaudii i Kingi za postawienie mi kawy espresso i mojej ulubionej cappuccino, jeśli Ty również chcesz wesprzeć moją słodką twórczość to zapraszam Cię tu, (klik).
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 15 mins
Czas całkowity 1 hr 50 mins
Ilość porcji 6 szt.
Jak wykonać przepis na – Domowe drożdżówki z twarogiem, owocami i kruszonką

Potrzebne składniki
  

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 4 łyżki cukru
  • 250 ml kefiru
  • 1 łyżeczka soli - płaska
  • 1 żółtko
  • 70 g masła

Nadzienie

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % - z czubkiem
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego - opcjonalnie
  • ulubione owoce, u nas truskawki i borówki

Kruszonka

  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 20 g masła
  • cukier waniliowy lub aromat parę kropli

Sposób wykonania

  • Wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do miseczki i rozetrzyj palcami, aż zrobią się grudki. Gotową kruszonkę możesz wstawić na czas przygotowania ciasta drożdżowego do lodówki lub zamrażalnika.
    Masło roztop na parzę, lub wrzuć na parę sekund do mikrofali.
    Do miski przesiej przez sitko mąkę, wsyp cukier, wymieszaj łyżką i zrób dołek. Następnie wlej ciepły, ale nie gorący kefir, wsyp drożdże, wrzuć żółtko, wsyp sól, oraz wlej roztopione, letnie masło.
    Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera, w razie potrzeby podsyp ciut więcej mąki.
    Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
    W małej miseczce wymieszaj ze sobą twaróg, śmietanę, kaszę mannę, oraz cukier waniliowy, najlepiej widelcem. Gotowe nadzienie odstaw na bok.
    Owoce wymyj pod bieżącym strumieniem wody i jeśli trzeba przekrój na pół, również odstaw na bok.
    Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, krótko wyrób ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie, uformuj wałek i podziel na 6 – 10 kawałków (u nas akurat lubimy większe drożdżówki, więc zrobiłam 6 szt. ale śmiało można zrobić mniejsze i wtedy do 10 szt. wyjdzie spokojnie).
    Z każdego kawałka uformuj zgrabną bułeczkę, układaj na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 min. do napuszenia.
    Po tym czasie zrób spodem kieliszka lub szklanką wgłębienie w każdej bułeczce i nadziej twarogiem, na twaróg wyłóż ulubione owoce, a boki posmaruj rozbełtanym białkiem.
    Posypać całość kruszonką i wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika na 180 °C.
    Piecz na funkcji góra – dół bez termoobiegu ok. 15 – 20 mim. w zależności od piekarnika, do zarumienienia.
    Gotowe drożdżówki po przestygnięciu możesz posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier, aczkolwiek u nas znikają jeszcze na ciepło, takie golasy, bez cukru pudru, bez lukru.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Z podanej porcji wyjdzie 6 – 10 szt.
  • Kefir możesz zastąpić mlekiem.
  • Do drożdżówek możesz użyć dowolnych ulubionych owoców.
  • Drożdżówki możesz posmarować roztrzepanym białkiem, które zostało od ciasta lub roztrzepać całe, małe jajko z łyżką mleka.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowe drożdżówki z twarogiem, owocami i kruszonką wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

wspaniale wyglądają

Iwona

Jeśli chodzi o drożdżówki to zawsze wolałam z makiem. Ale nie da się ukryć, że te domowe są najlepsze 🙂

LanaDelRey.PL

Zrobiłam w weekend, wyszły przepyszne!!!! Zdecydowanie lepsze niż kupne! Mniam!

Aga

Przepyszne, dwa dni później nadal smakowały wybornie🙂 polecam każdemu

Wioleta Sadowska

O mamuniu. Ale one muszą być pyszne!

Słodko Słodka

Nie tylko wyglądają, ale i smakują 🙂

Monika

Mniam! Uwielbiam dróżdżówki! A Twoje Asiu wyglądają bardzo uroczo:)

Słodko Słodka

Dziękuje ślicznie 🙂😘❤️ Pozdrawiam serdecznie

Monika

Drożdżówki z owocami szczególnie uwielbiam 🙂

Słodko Słodka

Ja lubię z owocami, z budyniem, twarogiem, w zasadzie to wszystkie możliwe wariacje 🙂

Patrycja Reszko

Pyszności u Ciebie!

Słodko Słodka

Dziękuje 🙂😘