Pierogi uwielbiam pod każdą postacią,korzystając z sezonu dyniowego pierożki powstały właśnie z dodatkiem tego warzywa.
Składniki:
 25 szt.
 
Ciasto:
 
300 g mąki pszennej
150 g puree z dyni
 1 łyżka oliwy
Nadzienie:
250 g twarogu półtłustego
50 g sera feta
100 boczku
1 cebula
sól i pieprz do smaku
 
Dodatkowo:
olej
prażone pestki dyni 
Przygotowanie:
Użyłam mrożonej dyni piżmowej.
Dynię ugotować w małej ilości wody,odcedzić i dokładnie zmiksować blenderem.
Mąkę zagnieść z gorącym puree i oliwą,w razie konieczności dolać trochę ciepłej wody.
Ciasto ma być gładkie i elastyczne,zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na 20 min.
 Cebulkę obrać i posiekać w drobną kosteczkę,boczek również pokroić w drobną kosteczkę,cebulę zeszklić na odrobinie oleju,wrzucić boczek i smażyć do zarumienienia,całość odsączyć na ręczniku papierowym.
Twaróg wymieszać z fetą,doprawić do smaku solą i pieprzem,wrzucić cebulkę z boczkiem,dokładnie wymieszać.
 
Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować,wykrawać szklanką kółka,na każde kółko wyłożyć łyżeczkę farszu,
zlepić i ułożyć na ściereczce,za nim skończymy lepić pierożki dobrze jest przykryć je ściereczką,żeby nie obsychały.
Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek.
Gotujemy parę min,od momentu wypłynięcia.
Gotowe na talerzy posypujemy prażonymi pestkami dyni.
 







 
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
1 rok temu

Pychotka, w sezonie dyniowym takie pierogi to coś co bardzo lubię 🙂

natalia20041989
1 rok temu

Piękny mają kolor☺

Izaa
1 rok temu

cudowny mają kolor

Izaa
1 rok temu

ale mają cudny kolorek

Edita Guhl
1 rok temu

Zachwycam sie nimi i zachwycam 🙂