Pierogi uwielbiam pod każdą postacią,korzystając z sezonu dyniowego pierożki powstały właśnie z dodatkiem tego warzywa.
Składniki:
25 szt.
Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g puree z dyni
1 łyżka oliwy
Nadzienie:
250 g twarogu półtłustego
50 g sera feta
100 boczku
1 cebula
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej
prażone pestki dyni
Przygotowanie:
Użyłam mrożonej dyni piżmowej.
Dynię ugotować w małej ilości wody,odcedzić i dokładnie zmiksować blenderem.
Mąkę zagnieść z gorącym puree i oliwą,w razie konieczności dolać trochę ciepłej wody.
Ciasto ma być gładkie i elastyczne,zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na 20 min.
Cebulkę obrać i posiekać w drobną kosteczkę,boczek również pokroić w drobną kosteczkę,cebulę zeszklić na odrobinie oleju,wrzucić boczek i smażyć do zarumienienia,całość odsączyć na ręczniku papierowym.
Twaróg wymieszać z fetą,doprawić do smaku solą i pieprzem,wrzucić cebulkę z boczkiem,dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować,wykrawać szklanką kółka,na każde kółko wyłożyć łyżeczkę farszu,
zlepić i ułożyć na ściereczce,za nim skończymy lepić pierożki dobrze jest przykryć je ściereczką,żeby nie obsychały.
Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek.
Gotujemy parę min,od momentu wypłynięcia.
Gotowe na talerzy posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Pychotka, w sezonie dyniowym takie pierogi to coś co bardzo lubię 🙂
Piękny mają kolor☺
cudowny mają kolor
ale mają cudny kolorek
Zachwycam sie nimi i zachwycam 🙂