1,7K
Sycąca i rozgrzewająca zupa,dla tych którzy nie lubią tradycyjnych flaków,a do tego swojska bułeczka,czego chcieć więcej 🙂
Składniki:
pierś z kurczaka z kością
2 ćwiartki z kurczaka
pół selera
1 duży korzeń pietruszki
2 duże marchewki
1 cebula
3 listki laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
kostka rosołowa opcjonalnie
sól i pieprz do smaku
majeranek do smaku
przyprawa do flaczków
2 łyżki mąki + 1 łyżka masła do zasmażki
Przygotowanie:
Mięso opłukać,wrzucić do garnka,zalać 3 litrami wody u mnie więcej,bo synowi odlewałam rosół,zagotować,zebrać szumy,wrzucić kostkę rosołową(opcjonalnie) oraz obrane i opłukane warzywa (seler,pietruszka,marchew,cebula można też wrzucić kawałek pora),wrzucamy listki i ziele.
Gotujemy na wolnym ogniu jak rosół,aż warzywa będą miękkie.
Następnie wyjmujemy warzywa,gdy trochę przestygną ścieramy je na tarce,na grubych oczkach a cebulę wyrzucamy.
Wyjmujemy mięso z rosołu,gdy lekko przestygnie kroimy na paseczki,wzdłuż włókien,do rosołu wrzucamy przecier pomidorowy dla koloru,robimy zasmażkę z masła i mąki,wlewamy do zupy,wrzucamy starte warzywa,pokrojone w paseczki mięso,doprawiamy solą i pieprzem,przyprawą do flaczków,oraz majerankiem.
Gotujemy jeszcze z 10 min.i flaki gotowe.
Najlepiej smakują podane ze świeżą bułką – proste bułki pszenne.
nie przepadam za flaczkami ale mój mąż by się z nich ucieszył 🙂
pyszna, pyszna też ostatnio robiłam
Lubię takie majerankowe propozycje!
Bardzo pysznie 🙂