Pyszne, szybkie i proste ciasto kruche z dodatkiem twarogu. Wersja ze śliwkami bardzo smaczna, aczkolwiek przygotowałam jeszcze wersje z brzoskwiniami i gruszką. Ciasto bardzo szybko się robi, moment rozwałkowane, wystarczy tylko ułożyć ulubione owoce i do piekarnika, niezawodny deser. Ostrzegam równie szybko znika. Ciasto kruche oczywiście najlepsze na mące prosto z młyna – Młyny Szczepanki. Polecam serdecznie do weekendowej kawusi na szybko, prosto i bardzo smacznie, ciasto kruche z dodatkiem twarogu jest super smaczne. Możesz z niego przygotować małe pierożki nadziane np. kawałkiem jabłka lub posmarowane powidłami itp.
Składniki:
- 240 g mąki tortowej typ 450
- 200 g twarogu półtłustego w kostce
- 140 g zimnego masła lub margaryny
- 1 żółtko
- ulubione owoce u mnie śliwki, brzoskwinie i gruszki
- białko do posmarowania
- cukier do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, dodać rozdrobniony w palcach twaróg, oraz zimne masło. Całość posiekać nożem i wrzucić żółtko. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, uformować kulę i wrzucić na pół godz. do zamrażalnika.
- Owoce umyć i osuszyć na durszlaku, śliwki wypestkować. Zrobiłam jeszcze wersje dla męża z brzoskwiniami a dla syna wersja z gruszką.
- Schłodzone ciasto podzieliłam na 3 części, wedle uznania. Każdą z części rozwałkowałam na okrąg na papierze do pieczenia, następnie układałam owoce, pozostawiając od brzegu 3-4 cm luzu. Brzegi podwinąć do góry na owoce.
- Brzegi posmarować białkiem i posypać cukrem.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, piec około 20-25 min. góra – dół, bez termoobiegu, do zarumienienia, brzegów.
- Gotowe wyjąć na blat i pozostawić do wystygnięcia.
- Smacznego, szybko, prosto i smacznie.
W Waszym wykonaniu:
- Liliana Tomaszewska – Kaczor, cudnie wyszła 🙂 Dziękuje
Bardzo fajny przepis, może zrobię takie ciasto 😊
Proste i szybkie a jakie smaczne, polecam serdecznie 🙂 Pozdrawiam i miłego weekendu 🙂
Bardzo efektowna prezentacja *.*
Dzięki serdeczne, to tak na szybko 😉
Matko, jak to apetycznie wygląda. Cudo!
Dziękuje 🙂
Nie wiem, które wybrać. Chyba wezmę wszystkie 😛
Mi najbardziej przypadła do gustu ze śliwkami 😉
Ależ kuszący widok <3
🙂
Bardzo apetyczne ciasto 🙂
Dziękuje 🙂
Uwielbiam takie ciasto! A jeszcze jak ciekawie wygląda 🙂
To tak na szybko, ale smakuje i szybko również znika 🙂
przepysznie wygląda
Dziękuje 🙂
Jaka sliczna galette, super!
Dzięki serdeczne 🙂