Idealne pierniki do dekoracji

Słodko Słodka
20 komentarzy
Każda kucharka ma swój sprawdzony przepis, ja w tym roku postanowiłam pierwszy raz udekorować moje pierniki, tak bardziej profesjonalnie. Nie mam talentu za grosz do takich rzeczy, ale te pierniki wyszły mi idealnie, jestem zadowolona jak nigdy. Smaczne i aromatyczne, mięciutkie, udekorowane mogą leżakować zamknięte w puszce. Podzielę się z Wami również przepisem na lukier, napiszę Wam dwie opcje do wyboru, ponieważ nie każdy lubi lukier królewski. Moje idealne pierniki zawdzięczają swój idealny wygląd mące z Młyny Szczepanki.
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty
Ilość porcji 4 blaszki od piekarnika
Jak wykonać przepis na – Idealne pierniki do dekoracji

Potrzebne składniki
  

  • 100 g miodu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko - białko będzie potrzebne do lukru
  • 360 g mąka pszenna EKSTRA typ 400 - +-
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika - 20 g

Lukier królewski

  • 1 białko
  • 170 g cukru pudru - +-
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny

Lukier z dodatkiem galaretki

  • 4 łyżki galaretki transparentnej
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 120 g cukru pudru - +-

Sposób wykonania

  • W rondelku podgrzać miód, cukier i masło, dodać przyprawę do piernika, lub swoją ulubioną mieszankę przypraw, szczyptę soli i podgrzewać do rozpuszczenia się wszystkich składników.
  • Dodać płaską łyżeczkę sody, dokładnie wymieszać.
  • Do letniej masy wbić jajko i żółtko (pozostałe białko możesz wykorzystać do lukru). Całość wymieszać najlepiej trzepaczką rózgową, przelać do miski i przesiać przez sitko na 2, 3 razy mąkę. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, następnie wyjąć na blat podsypany mąką i wyrabiać tak długo aż nie będzie przyklejać się do rąk. W razie konieczności podsypać mąką.
  • Wyrobione ciasto rozwałkować na płasko, zawinąć w folię spożywczą i wrzucić na pół godz. do zamrażalnika lub na godz. do lodówki. Ciasto możesz również przygotować wieczorem i dopiero na drugi dzień wypiekać pierniki, może spokojnie leżeć w lodówce.
  • Ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie, na grubość 3 mm, wykrawać pierniki i układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w rozgrzanym piekarniku 5 – 7 min.
  • Po wyjęciu z piekarnika, żeby nadać ładniejszego kształtu, jeszcze ciepłe delikatnie spłaszczyć deseczką do krojenia.
  • Białko roztrzepać dobrze widelcem, przesiać przez sitko cukier puder i dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową, dodać do smaku sok z cytryny. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru. Lukier musi mieć dość gęstą konsystencje. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciąć tylko malutki otwór taki dosłownie na 1 mm i wyciskać kropeczki, kreseczki, co tylko dusza zapragnie.
  • Dla osób, które nie używają surowego białka do tego typu rzeczy polecam lukier z dodatkiem galaretki. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać sok z cytryny oraz przesiany przez sitko cukier puder, całość wymieszać dokładnie mikserem. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać soku z cytryny lub dosypać cukru pudru. Taki lukier można barwić, lub można użyć dowolnej galaretki smakowej.

W Waszym wykonaniu

  • Śliczna Anastazja tak sobie działała z ciocią Renią w kuchni, dziękuje za śliczne zdjęcie i brawo dla małej kobietki 🙂
  • A tu dzieło Pani Żanetki i synka Franka, sam wykrawał i dekorował, świetna robota, brawo 🙂
  • Wnuczki Pani Marii Bałakier Pola i Iga, śliczne dziewczynki to i śliczne pierniczki im wyszły 🙂
  • Jeśli nie lubisz sody w wypiekach możesz śmiało zastąpić proszkiem do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki. Polecam jednak użyć sodę, jest niewyczuwalna w smaku.
  • Do ciasta możesz opcjonalnie dodać 1 łyżkę kakao, dla ciemniejszego i bardziej brązowego koloru.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Idealne pierniki do dekoracji wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Edyta

Idealne pierniczki i jaki sliczny sweterek :)*

Słodko Słodka

Dziękuje serdecznie 😘 Świątecznie się zrobiło, grudzień to chyba najlepszy czas w roku 🙂

Arek

Wam te pierniczki też wyszły takie twarde???

Słodko Słodka

Ten rodzaj pierniczków jest miękki od razu po upieczeniu, jak za długo przetrzymasz w piekarniku to wiadomo, że będą twarde.

Dorota

Testuję różne przepisy na pierniki. Dzisiejsze popołudnie spędziłam na pieczeniu pierników z 3 różnych receptur. Twój również zapisuję.
Lukier z galaretki to dla mnie wielkie zaskoczenie. Nigdy wcześniej o nim nie słyszałam.
Serdecznie pozdrawiam:)

IwonaT.

Pięknie ozdobione 🙂

Wioleta Sadowska

Te pierniki to małe dzieła sztuki. Cudowne!

Izabela S.

Pięknie udekorowane 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje to był mój debiut jeśli chodzi o dekorowanie pierniczków 🙂

Kasia

Cudowne te twoje pierniczki! Maluję pierniczki co roku z dzieciakami, ale moje są zazwyczaj pierwsze zjadane 😉

Słodko Słodka

Ja to w ogóle pierwszy raz się wzięłam za dekorowanie pierników, nie wiedziałam, że sprawi mi to tyle radości. Takie pierniczki cieszą brzuszki i cieszą oczy 😉 U mnie co roku przeważnie golasy zjadaliśmy ha ha

Ewa

Pysznie wyglądają 🙂 Dekorowanie jest najprzyjemniejsze

Słodko Słodka

Dzięki serdecznie, takie dekorowanie uspokaja 🙂

Kasia

Jaka temperatura pieczenia w piekarniku?

Barbara

Witam . Piekę pierniki już od kilku lat , ale w tym roku są bardzo miękkie i delikatne zaraz po upieczeniu, ja potrzebuje twardsze żeby można było powiesić na choinke czy inne dekoracje na święta. Czy ktoś może wie co wpływa na twardość pierników?