3,9K
Jak wykonać przepis na – Idealne pierniki do dekoracji
Każda kucharka ma swój sprawdzony przepis, ja w tym roku postanowiłam pierwszy raz udekorować moje pierniki, tak bardziej profesjonalnie. Nie mam talentu za grosz do takich rzeczy, ale te pierniki wyszły mi idealnie, jestem zadowolona jak nigdy. Smaczne i aromatyczne, mięciutkie, udekorowane mogą leżakować zamknięte w puszce. Podzielę się z Wami również przepisem na lukier, napiszę Wam dwie opcje do wyboru, ponieważ nie każdy lubi lukier królewski. Moje idealne pierniki zawdzięczają swój idealny wygląd mące z Młyny Szczepanki.
Potrzebne składniki
- 100 g miodu
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1 żółtko - białko będzie potrzebne do lukru
- 360 g mąka pszenna EKSTRA typ 400 - +-
- 1 opakowanie przyprawy do piernika - 20 g
Lukier królewski
- 1 białko
- 170 g cukru pudru - +-
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
Lukier z dodatkiem galaretki
- 4 łyżki galaretki transparentnej
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 120 g cukru pudru - +-
Sposób wykonania
- W rondelku podgrzać miód, cukier i masło, dodać przyprawę do piernika, lub swoją ulubioną mieszankę przypraw, szczyptę soli i podgrzewać do rozpuszczenia się wszystkich składników.
- Dodać płaską łyżeczkę sody, dokładnie wymieszać.
- Do letniej masy wbić jajko i żółtko (pozostałe białko możesz wykorzystać do lukru). Całość wymieszać najlepiej trzepaczką rózgową, przelać do miski i przesiać przez sitko na 2, 3 razy mąkę. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, następnie wyjąć na blat podsypany mąką i wyrabiać tak długo aż nie będzie przyklejać się do rąk. W razie konieczności podsypać mąką.
- Wyrobione ciasto rozwałkować na płasko, zawinąć w folię spożywczą i wrzucić na pół godz. do zamrażalnika lub na godz. do lodówki. Ciasto możesz również przygotować wieczorem i dopiero na drugi dzień wypiekać pierniki, może spokojnie leżeć w lodówce.
- Ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie, na grubość 3 mm, wykrawać pierniki i układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w rozgrzanym piekarniku 5 – 7 min.
- Po wyjęciu z piekarnika, żeby nadać ładniejszego kształtu, jeszcze ciepłe delikatnie spłaszczyć deseczką do krojenia.
- Białko roztrzepać dobrze widelcem, przesiać przez sitko cukier puder i dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową, dodać do smaku sok z cytryny. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru. Lukier musi mieć dość gęstą konsystencje. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciąć tylko malutki otwór taki dosłownie na 1 mm i wyciskać kropeczki, kreseczki, co tylko dusza zapragnie.
- Dla osób, które nie używają surowego białka do tego typu rzeczy polecam lukier z dodatkiem galaretki. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać sok z cytryny oraz przesiany przez sitko cukier puder, całość wymieszać dokładnie mikserem. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać soku z cytryny lub dosypać cukru pudru. Taki lukier można barwić, lub można użyć dowolnej galaretki smakowej.
W Waszym wykonaniu
- Śliczna Anastazja tak sobie działała z ciocią Renią w kuchni, dziękuje za śliczne zdjęcie i brawo dla małej kobietki 🙂
- A tu dzieło Pani Żanetki i synka Franka, sam wykrawał i dekorował, świetna robota, brawo 🙂
- Wnuczki Pani Marii Bałakier Pola i Iga, śliczne dziewczynki to i śliczne pierniczki im wyszły 🙂
- Jeśli nie lubisz sody w wypiekach możesz śmiało zastąpić proszkiem do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki. Polecam jednak użyć sodę, jest niewyczuwalna w smaku.
- Do ciasta możesz opcjonalnie dodać 1 łyżkę kakao, dla ciemniejszego i bardziej brązowego koloru.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Idealne pierniki do dekoracji wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Idealne pierniczki i jaki sliczny sweterek :)*
Dziękuje serdecznie 😘 Świątecznie się zrobiło, grudzień to chyba najlepszy czas w roku 🙂
Wam te pierniczki też wyszły takie twarde???
Ten rodzaj pierniczków jest miękki od razu po upieczeniu, jak za długo przetrzymasz w piekarniku to wiadomo, że będą twarde.
Testuję różne przepisy na pierniki. Dzisiejsze popołudnie spędziłam na pieczeniu pierników z 3 różnych receptur. Twój również zapisuję.
Lukier z galaretki to dla mnie wielkie zaskoczenie. Nigdy wcześniej o nim nie słyszałam.
Serdecznie pozdrawiam:)
Ja też właśnie co roku jakieś nowe robię, a te tak mi przypadły do gustu, że już z 3 tury ciasta dziś piekłam 😉 Nie mam przekonania do lukru królewskiego ze względu na surowe białko, dlatego właśnie jak już robię jakiś lukier to na galaretce 🙂
Pięknie ozdobione 🙂
Dziękuje, pierwszy raz tak dekorowałam pierniczki, zawsze wcinaliśmy albo golasy, albo na szybko udekorowane 😉
Te pierniki to małe dzieła sztuki. Cudowne!
Dziękuje, bardzo mi miło, pierwszy raz takie cuda robiłam, nawet nie wiedziałam, że tak potrafię dekorować ha ha
Pięknie udekorowane 🙂
Dziękuje to był mój debiut jeśli chodzi o dekorowanie pierniczków 🙂
Cudowne te twoje pierniczki! Maluję pierniczki co roku z dzieciakami, ale moje są zazwyczaj pierwsze zjadane 😉
Ja to w ogóle pierwszy raz się wzięłam za dekorowanie pierników, nie wiedziałam, że sprawi mi to tyle radości. Takie pierniczki cieszą brzuszki i cieszą oczy 😉 U mnie co roku przeważnie golasy zjadaliśmy ha ha
Pysznie wyglądają 🙂 Dekorowanie jest najprzyjemniejsze
Dzięki serdecznie, takie dekorowanie uspokaja 🙂
Jaka temperatura pieczenia w piekarniku?
170-180 C, góra – dół, bez termoobiegu 🙂
Witam . Piekę pierniki już od kilku lat , ale w tym roku są bardzo miękkie i delikatne zaraz po upieczeniu, ja potrzebuje twardsze żeby można było powiesić na choinke czy inne dekoracje na święta. Czy ktoś może wie co wpływa na twardość pierników?
Witam. Ja robię zawsze z tego przepisu i wieszam na choinkę. Mam również pierniczki z tego przepisu z zeszłego roku i wyglądają idealnie, są twarde.