Połączenie niezbyt zdrowe, ale uwierzcie mi karkówka w coli i ketchupie jest mega soczysta i ten sos… bardzo, bardzo smaczny, od czasu do czasu można zgrzeszyć. Pyszna, rozpływająca się w ustach karkówka palce lizać!!! Marynata z dodatkiem coli i ketchupu robi robotę, kto jeszcze nie robił koniecznie musi nadrobić, od razu uprzedzam, że nie robię często takiej marynaty, przeważnie z dwa razy w trakcie roku, ale zawsze zjadamy z wielkim apetytem i smakiem. Raz robię na obiad, a za drugim razem marynuje karkówkę w ten sposób na grilla.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Ilość porcji 6 porcji
Jak wykonać przepis na – Karkówka w coli i ketchupie

Potrzebne składniki
  

  • 1 kg karkówki
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • ulubiona przyprawa do karkówki do smaku
  • 4 cebule - średnie
  • 1 szkl. Coca-Coli
  • 1 szkl. ketchupu - możesz użyć pikantnego lub pół na pół
  • musztarda do smaku
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Karkówkę umyj i osusz, następnie pokrój na plastry. Możesz lekko rozbić tłuczkiem, ja nie rozbijałam swojej karkówki. Przypraw solą i pieprzem, oraz ulubioną przyprawą do karkówki. Cebulkę obierz, umyj i pokrój w piórka. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju i odstaw  na bok.
  • Na patelni z niewielką ilością oleju podsmaż mięso z obu stron. Colę, ketchup i musztardę podgrzej w małym rondelku.
  • W naczyniu żaroodpornym wyłóż połowę cebulki, na nią ułóż mięso.
  • Na mięso wyłóż resztę cebuli, całość zalej przygotowanym sosem z coli, ketchupu i musztardy.
  • Piecz w piekarniku przez ok. 1 godz. w temp.190 °C, góra-dół, bez termoobiegu.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami, u nas przeważnie króluje z Ogórkami w zalewie gyros, lub jak dziś w towarzystwie ogórków małosolnych.
  • 1 szkl. = 250 ml
  • Musztardy dałam 1 łyżkę.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karkówka w coli i ketchupie wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
Aga
2 lat temu

To może być pyszne 😋 Na pewno wypróbuję. Jeszcze nie robiłam mięsa z colą.

Karolina
Karolina
1 rok temu

Dziś kolejny raz przyrządzam na kolacje przepis rewelacja pozdrawiam

Karolina
Karolina
6 miesięcy temu

Ile trzeba dodać musztardy do zalewy?

Karolina
Karolina
6 miesięcy temu

Dziękuję 😊

MyśliPotarganej.pl
1 miesiąc temu

Ty to masz zawsze niespotykane pomysły! Trzeba będzie wypróbować tę colę

Królowa Karo
1 miesiąc temu

Karkówkę w ketchupie już próbowałam i robię dość często, bo pyszna. Z colą jeszcze nie próbowałam, ale namówiłaś mnie 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Królowa Karo

Pyszna jest, nie robię jej często, ale jak już robię to zawsze szybko znika 🙂

Wioleta
1 miesiąc temu

Przyznam, że to bardzo ciekawe połączenie smakowe.

szpileczkiibabeczki
1 miesiąc temu

W Ketchupie robiłam, ale z colą już nie. Muszę spróbować.

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Smaczna jest, połączenie niezbyt zdrowe, ale smak petarda 😋

Monika
1 miesiąc temu

Super pomysł Asiu. W coli kiedyś robiłam żeberka, ale nie łączyłam coli z ketchupem. Ciekawy pomysł! I nie musisz się obawiać, że używasz takich składników od czasu do czasu, uważam że wszystko jest dla ludzi,trzeba tylko z rozsądkiem i umiarem podchodzić i będzie ok. Pozdrawiam serdecznie Monika 😘

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Monika

Żeberka w coli zrobię przy najbliższej okazji, niech się tylko trochę ochłodzi 🙂 Też tak uważam, że wszystko jest dla ludzi, tylko z umiarem oczywiście. Pozdrawiam Moniś 😘