Połączenie niezbyt zdrowe, ale uwierzcie mi karkówka w coli i ketchupie jest mega soczysta i ten sos… bardzo, bardzo smaczny, od czasu do czasu można zgrzeszyć. Pyszna, rozpływająca się w ustach karkówka palce lizać!!! Marynata z dodatkiem coli i ketchupu robi robotę, kto jeszcze nie robił koniecznie musi nadrobić, od razu uprzedzam, że nie robię często takiej marynaty, przeważnie z dwa razy w trakcie roku, ale zawsze zjadamy z wielkim apetytem i smakiem. Raz robię na obiad, a za drugim razem marynuje karkówkę w ten sposób na grilla.
Potrzebne składniki
- 1 kg karkówki
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
- ulubiona przyprawa do karkówki do smaku
- 4 cebule - średnie
- 1 szkl. Coca-Coli
- 1 szkl. ketchupu - możesz użyć pikantnego lub pół na pół
- musztarda do smaku
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Karkówkę umyj i osusz, następnie pokrój na plastry. Możesz lekko rozbić tłuczkiem, ja nie rozbijałam swojej karkówki. Przypraw solą i pieprzem, oraz ulubioną przyprawą do karkówki. Cebulkę obierz, umyj i pokrój w piórka. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju i odstaw na bok.
- Na patelni z niewielką ilością oleju podsmaż mięso z obu stron. Colę, ketchup i musztardę podgrzej w małym rondelku.
- W naczyniu żaroodpornym wyłóż połowę cebulki, na nią ułóż mięso.
- Na mięso wyłóż resztę cebuli, całość zalej przygotowanym sosem z coli, ketchupu i musztardy.
- Piecz w piekarniku przez ok. 1 godz. w temp.190 °C, góra-dół, bez termoobiegu.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, u nas przeważnie króluje z Ogórkami w zalewie gyros, lub jak dziś w towarzystwie ogórków małosolnych.
- Zapraszam na YouTube.
- 1 szkl. = 250 ml
- Musztardy dałam 1 łyżkę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karkówka w coli i ketchupie wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
To może być pyszne 😋 Na pewno wypróbuję. Jeszcze nie robiłam mięsa z colą.
Warto wypróbować przepis, jedna z lepszych karkówek jakie robiłam 🙂
Dziś kolejny raz przyrządzam na kolacje przepis rewelacja pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że danie przypadło do gustu 🙂
Ile trzeba dodać musztardy do zalewy?
Z 1 łyżeczkę.
Dziękuję 😊
Ty to masz zawsze niespotykane pomysły! Trzeba będzie wypróbować tę colę
A to stary przepis, akurat robiłam w tygodniu taką karkówkę i postanowiłam wymienić foty na lepsze, a przy okazji przypomnieć przepis 🙂
Karkówkę w ketchupie już próbowałam i robię dość często, bo pyszna. Z colą jeszcze nie próbowałam, ale namówiłaś mnie 🙂
Pyszna jest, nie robię jej często, ale jak już robię to zawsze szybko znika 🙂
Przyznam, że to bardzo ciekawe połączenie smakowe.
Polecam, nie robię często takiej karkówki, ale jak warta grzechu 😉
W Ketchupie robiłam, ale z colą już nie. Muszę spróbować.
Smaczna jest, połączenie niezbyt zdrowe, ale smak petarda 😋
Super pomysł Asiu. W coli kiedyś robiłam żeberka, ale nie łączyłam coli z ketchupem. Ciekawy pomysł! I nie musisz się obawiać, że używasz takich składników od czasu do czasu, uważam że wszystko jest dla ludzi,trzeba tylko z rozsądkiem i umiarem podchodzić i będzie ok. Pozdrawiam serdecznie Monika 😘
Żeberka w coli zrobię przy najbliższej okazji, niech się tylko trochę ochłodzi 🙂 Też tak uważam, że wszystko jest dla ludzi, tylko z umiarem oczywiście. Pozdrawiam Moniś 😘