Ciasto z pomarańczową masą budyniową oraz delikatną pianką,przykrytą herbatnikami w czekoladzie.Ciasto nie jest za słodkie,idealne do kawy i dla gości 🙂
Składniki: 
Blaszka 25×36 cm 
Biszkopt:

4 jajka
34 szkl.mąki pszennej
14 szkl.mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
34 szkl.cukru
szczypta soli

Masa Budyniowa:

2 budynie śmietankowe bez cukru
3/4 szkl.cukru
2 szkl.soku z pomarańczy
kostka masła lub margaryny 250 g 


Poncz:


sok z pomarańczy

Pianka:

400 ml śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
1 galaretka transparentna cytrynowa

Polewa:

0,5 kostki masła lub margaryny
pół szkl.cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki wody
parę kropli ekstraktu pomarańczowego
 

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier
i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym
żółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy obie mąki z
proszkiem do pieczenia do masy,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy
do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wyrównujemy i
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.

Pieczemy do suchego
patyczka 25-30 min.

Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem,na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.


Do
garnka wlewamy 1,5 szkl.soku pomarańczowego,wsypujemy cukier,wstawiamy
na palnik gdy zacznie się gotować wlewamy budynie rozrobione w połowie
szklanki soku,mieszamy energicznie,żeby się nie przypaliło i nie było
grudek,gdy zacznie bulgotać ściągamy z ognia i przykrywamy wierzch folią
spożywczą,odstawiamy do przestygnięcia.

Miękkie masło lub margarynę ubijamy na puch,następnie wrzucamy po łyżce budyniu pomarańczowego i miksujemy do połączenia.
Biszkopt
ponczujemy sokiem z pomarańczy,następnie wykładamy krem budyniowy i wyrównujemy wierzch.

Śmietanę z serkiem
wkładamy na pół godz.do zamrażalnika,ubijamy razem na sztywno,wlewamy tężejącą galaretkę rozmieszaną w
szklance wrzącej wody,miksujemy do połączenia i wylewamy na masę
budyniową,wyrównujemy wierzch i układamy raz przy raz
herbatniki.

 
Żelatynę
zalewamy wodą,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do
rondelka na mały ogień,gdy masło się rozpuści wsypujemy cukier puder
przesiany przez sitko,mieszamy do rozpuszczenia,następnie zdejmujemy z
ognia i wlewamy ekstrakt,wsypujemy kakao oraz wrzucamy napęczniałą żelatynę i mieszamy
energicznie,pozostawiamy chwilę do przestygnięcia,następnie smarujemy herbatniki.

Wstawiamy ciasto do lodówki.












Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona T.
1 rok temu

Jakie pyszne ciacho, częstuje się 😉 🙂

bryssska-Katarzyna Młynarczyk

Kolejne pyszne ciasto 😀

Izaa
1 rok temu

oo tak takie ciasto to coś dla mnie

Kinga K.
1 rok temu

Cudne ♥

Di bloguje
1 rok temu

Ale pysznie wygląda <3

Notatnik kulinarny Joanny 55

U Ciebie jak zwykle same pyszne ciasta