Gdy jesień w pełni, pola pokrywają się dyniami o różnych kształtach, kolorach i rozmiarach. Miąższ większości z nich jest doskonałym składnikiem wielu wyśmienitych dań, deserów, wypieków i przetworów, a subtelny smak sprawia, że można je przyrządzać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. A może dzisiejszy obiad będzie z królową jesieni w roli główniej?

Pyszne zupy z dyni

Pomysłów na zupę dyniową jest bez liku. Ze względu na to, że miąższ tego warzywa ma łagodny smak, świetnie łączy się on z innymi jarzynami, ziołami oraz przyprawami. Krem dyniowy z imbirem doskonale rozgrzewa nawet w najchłodniejsze zimowe dni, a jego przygotowanie jest proste i mało czasochłonne. Ugotowane na bulionie kawałki miąższu wystarczy zmiksować, doprawić imbirem, pieprzem i śmietanką. Gotowa zupa doskonale smakuje z kuleczkami ptysiowymi, grzankami lub garścią prażonych nasion.

Mniej pikantna jest zupa z pieczonej dyni, której nutkę egzotyki nadaje sok pomarańczowy. Warto pamiętać, żeby przed włożeniem kawałków warzywa do piekarnika usunąć z nich skórkę i pestki. Z pieczonego miąższu można przygotować również znakomity krem z przyprawą curry. Warzywa (cebula, ziemniak) po podsmażeniu na oliwie zalewamy rosołem (dobrze się sprawdzi Bulion drobiowy WINIARY w wygodnym słoiczku). Miękkie warzywa miksujemy na gładki krem, przyprawiamy i podajemy z tartym serem lub klopsikami mięsnymi.

Dynia na drugie danie

Dojrzały miąższ dyni jest popularnym składnikiem wielu potraw mięsnych. W chłodne popołudnie świetnie sprawdzi się gulasz z wołowiną i dynią, który zaskakuje nie tylko wybornym smakiem, lecz także żywymi kolorami. Intensywnie pomarańczowa dynia hokkaido, połączona z paprykami, ogórkami konserwowymi, koncentratem pomidorowym, podsmażoną wołowiną i mnóstwem przypraw tworzy na talerzu przepiękną paletę jesiennych barw – od złocistego, poprzez pomarańcze, czerwienie, zieleń aż do ciemnego brązu. Równie żywymi barwami i nietuzinkowym smakiem może się pochwalić risotto z dynią, przyprawione aromatycznym tymiankiem, cebulką i gałką muszkatołową. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycącą potrawę, wystarczy dodać podsmażone kawałki wołowiny lub kurczaka w przyprawach.

Leczo z dynią, cukinią i kiełbasą to prawdziwa bomba smakowa, o której trudno zapomnieć. Duża ilość świeżych warzyw (papryka, cebula, pomidory, czosnek, dynia) podsmażone, a potem duszone wraz z aromatycznymi kawałkami kiełbasy w gęstym sosie paprykowo-pomidorowym to potrawa, którą pokocha każdy domownik. Do pełni smaku wystarczy podać świeże, chrupiące pieczywo lub podsmażone na maśle czosnkowym kawałki bagietki.

Deser pod znakiem dyni

Delikatny, lekko słodki miąższ dyni jest znakomitym składnikiem pysznych deserów, a zwłaszcza wypieków. Klasyczne ciasto dyniowe zachwyca intensywnie pomarańczowym kolorem oraz subtelnym smakiem, który można, wzbogacić dodając skórki cytrusowe i sok oraz przyprawę do piernika. Królowa lata jest jednak świetnym dodatkiem do wypieków nie tylko po dokładnym zmiksowaniu, lecz także w kawałkach. Na niedzielne popołudnie warto przygotować pyszne ciasto z pokrojoną w kostkę dynią i jabłkami, nadającymi całości wyśmienitego smaku. Puszysty i wilgotny placek na pewno przypadnie wszystkim do gustu, podobnie jak przepyszne drożdżowe pączki gwiazdki polane cieniutką warstwą białego lukru. Ich tajemnicą jest wyjątkowe wnętrze – rozpływający się w ustach krem z purée dyniowym i mascarpone, któremu nie będzie w stanie się oprzeć nawet największy niejadek.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska
21 dni temu

Warto jesienią jeść takie potrawy z dyni 🙂

Edyta
20 dni temu

Uwielbiam zupe z dyni, chyba jedna z najlepszych!

Kasia
9 dni temu

Oj panuje szaleństwo dyniowe! U nas też dynia w domu czeka na obiadek