2,6K
Jak wykonać przepis na – Krupnik na żołądkach z Instant Pot
Za nim do mojej kuchennej rodziny dołączył multicooker Instant Pot gotowałam raczej mało zup. Czasem wyciągałam z szafy wolnowar i nastawiałam go na całą noc. Natomiast teraz gotuje zupy dość często, jedną z naszych ulubionych zup z szybkowaru jest właśnie krupnik na żołądkach, mówię Wam poezja, przepyszny. Jeśli lubicie podroby – żołądki, to same doskonale wiecie ile czasu trzeba je gotować tak normalnie. Z Instant Pot przygotowałam mój krupnik w 35 min. żołądki mięciutkie, rozpływające się w ustach, a zupa sama w sobie, z tego wspaniałego urządzenia oczywiście pierwsza klasa!!! Powiem Wam moje Drogie Panie, że taki sprzęt oszczędza mi sporo czasu i w kuchni jakby czyściej. Wrzucam wszystko do garnka, zalewam bulionem, zamykam i nastawiam na 35 min. Nie musisz co chwilę zaglądać, mieszać, nic dolewać, zupa robi się sama, a Ty w tym czasie możesz ogarniać inne obowiązki domowe lub oddać się słodkiemu lenistwu.
Potrzebne składniki
- 500 g żołądków drobiowych
- 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- ¾ szkl. kaszy jęczmiennej
- 2 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
- natka pietruszki do posypania zupy przed podaniem
- 1,5 l wywaru warzywnego
Sposób wykonania
- Zupę przygotowałam w szybkowarze, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś ją ugotowała normalnie bez szybkowaru.Żołądki opłucz pod zimną wodą dwukrotnie i oczyść jeśli jest taka potrzeba. Możesz je również pokroić na mniejsze kawałki, u mnie akurat wrzuciłam w całości.Pierwszy raz robiąc krupnik na żołądkach w szybkowarze, sparzyłam je wrzątkiem dwukrotnie, z przyzwyczajenia po prostu.Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki w grubszą kostkę a, marchewki, korzeń pietruszki i kawałek selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Kaszę opłucz pod strumieniem bieżącej wody. Do garnka wrzuć żołądki, ziemniaki, starte warzywa, wsyp opłukaną kaszę i dodaj listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku.Całość zalej bulionem warzywnym w razie potrzeby dolej jeszcze wody, w zależności o gęstości zupy, jakie lubisz. Zamknij szybkowar i zwróć uwagę, żeby na pokrywce suwak był ustawiony na "sealing", zbieranie ciśnienia. Wybierz program "Pressure cook", czyli gotowanie pod ciśnieniem, następnie "Soup" – Zupa zatwierdź klikając w pokrętło, ustaw czas pokrętłem na 30 min. zatwierdź i wybierz "High" następnie kliknij "Start".Po zebraniu ciśnienia, program się włączy na 35 min. i Instant Pot będzie odliczał do dołu, po tym czasie urządzenie wielofunkcyjne się wyłączy i przejdzie automatycznie na program podgrzewania.Spuść ciśnienie, przesuwając na górze pokrywki suwak na "Vent" i odczekaj jeszcze 10 min. za nim otworzysz "garnek".Po 10 min. gdy otworzysz garnek, całość dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku.Nakładaj na talerze, na wierzchu posyp jeszcze posiekaną natką pietruszki.Smacznego!!!Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Moc Soków.
- Do krupniku możesz również dodać suszone grzyby.
- Gotowanie w szybkowarze to dla mnie nowość, cały czas się uczę i dokształcam w tym temacie, co jednak nie zmienia faktu, że jestem bardzo zadowolona z tego sprzętu.
- Przy drugim razie skróciłam czas gotowania zupy o 10 min. i żołądki były również miękkie i smaczne.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Krupnik na żołądkach z Instant Pot wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Nie jadłam jeszcze takiego krupniku. Wygląda rewelacyjnie.
Polecam, bardzo smaczny jest 🙂