Krupnik na żołądkach z Instant Pot

Słodko Słodka
2 komentarze
Za nim do mojej kuchennej rodziny dołączył multicooker Instant Pot gotowałam raczej mało zup. Czasem wyciągałam z szafy wolnowar i nastawiałam go na całą noc. Natomiast teraz gotuje zupy dość często, jedną z naszych ulubionych zup z szybkowaru jest właśnie krupnik na żołądkach, mówię Wam poezja, przepyszny. Jeśli lubicie podroby – żołądki, to same doskonale wiecie ile czasu trzeba je gotować tak normalnie. Z Instant Pot przygotowałam mój krupnik w 35 min. żołądki mięciutkie, rozpływające się w ustach, a zupa sama w sobie, z tego wspaniałego urządzenia oczywiście pierwsza klasa!!! Powiem Wam moje Drogie Panie, że taki sprzęt oszczędza mi sporo czasu i w kuchni jakby czyściej. Wrzucam wszystko do garnka, zalewam bulionem, zamykam i nastawiam na 35 min. Nie musisz co chwilę zaglądać, mieszać, nic dolewać, zupa robi się sama, a Ty w tym czasie możesz ogarniać inne obowiązki domowe lub oddać się słodkiemu lenistwu.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 35 mins
Czas całkowity 45 mins
Ilość porcji 6 porcji
Jak wykonać przepis na – Krupnik na żołądkach z Instant Pot

Potrzebne składniki
  

  • 500 g żołądków drobiowych
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • ¾ szkl. kaszy jęczmiennej
  • 2 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • natka pietruszki do posypania zupy przed podaniem
  • 1,5 l wywaru warzywnego

Sposób wykonania

  • Zupę przygotowałam w szybkowarze, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś ją ugotowała normalnie bez szybkowaru.
    Żołądki opłucz pod zimną wodą dwukrotnie i oczyść jeśli jest taka potrzeba. Możesz je również pokroić na mniejsze kawałki, u mnie akurat wrzuciłam w całości.
    Pierwszy raz robiąc krupnik na żołądkach w szybkowarze, sparzyłam je wrzątkiem dwukrotnie, z przyzwyczajenia po prostu.
    Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki w grubszą kostkę a, marchewki, korzeń pietruszki i kawałek selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    Kaszę opłucz pod strumieniem bieżącej wody.
    Do garnka wrzuć żołądki, ziemniaki, starte warzywa, wsyp opłukaną kaszę i dodaj listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku.
    Całość zalej bulionem warzywnym w razie potrzeby dolej jeszcze wody, w zależności o gęstości zupy, jakie lubisz.
    Zamknij szybkowar i zwróć uwagę, żeby na pokrywce suwak był ustawiony na "sealing", zbieranie ciśnienia.
    Wybierz program "Pressure cook", czyli gotowanie pod ciśnieniem, następnie "Soup" – Zupa zatwierdź klikając w pokrętło, ustaw czas pokrętłem na 30 min. zatwierdź i wybierz "High" następnie kliknij "Start".
    Po zebraniu ciśnienia, program się włączy na 35 min. i Instant Pot będzie odliczał do dołu, po tym czasie urządzenie wielofunkcyjne się wyłączy i przejdzie automatycznie na program podgrzewania.
    Spuść ciśnienie, przesuwając na górze pokrywki suwak na "Vent" i odczekaj jeszcze 10 min. za nim otworzysz "garnek".
    Po 10 min. gdy otworzysz garnek, całość dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku.
    Nakładaj na talerze, na wierzchu posyp jeszcze posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego!!!
    Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Moc Soków.
  • Do krupniku możesz również dodać suszone grzyby.
  • Gotowanie w szybkowarze to dla mnie nowość, cały czas się uczę i dokształcam w tym temacie, co jednak nie zmienia faktu, że jestem bardzo zadowolona z tego sprzętu.
  • Przy drugim razie skróciłam czas gotowania zupy o 10 min. i żołądki były również miękkie i smaczne.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Krupnik na żołądkach z Instant Pot wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Nie jadłam jeszcze takiego krupniku. Wygląda rewelacyjnie.