Pyszne, efektowne i kolorowe ciasto na Wielkanoc, ale i nie tylko. Oko przyciąga masa jogurtowo- śmietanowa z kryształkami galaretek, biszkopt jest puchaty i delikatny a to za sprawą oleju. Szczególnie dzieciaki lubią takie ciasta, a jeśli masz mało czasu to polecam kryształka na herbatnikach, również zrobi furorę i zniknie w mgnieniu oka. Ciasto jest dość lekkie i nie wymaga dużo pracy, a dzieci bardzo chętnie pomogą przy jego tworzeniu, mój syn pomagał w krojeniu galaretek 🙂
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Biszkopt:
- 8 jajek L
- szczypta soli
- pół szkl.oleju
- 1 szkl.mąki pszennej tortowej
- 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl.kakao
- 1 szkl.cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowo- śmietanowa:
- 4 galaretki w różnych kolorach (żółta, niebieska, zielona, czerwona)
- 400 g jogurtu greckiego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 szkl. mleka
- 3/4-1 szkl.cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
Polewa:
- 100 ml śmietany kremówki 30 %
- 75 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka żelatyny
- posypka cukrowa
Przygotowanie:
- Biszkopt przygotować najlepiej dzień wcześniej wieczorem, galaretki również.
- Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką lać olej, cały czas miksując. Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2, 3 razy, zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min.
- Piec w temp.170 C.
- Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia.
- Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty.
- Każdą z galaretek wsypać do osobnej małej miseczki i rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku. Pozostawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć zawinąć miseczki folią spożywczą i schować na noc do lodówki.
- Na drugi dzień galaretki pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać je razem w misce.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnie przekrojony blat biszkoptu, można nasączyć wedle uznania, ale ciasto samo w sobie jest dość wilgotne dzięki dodatkowi oleju.
- Żelatynę zalać pół szkl. zimnego mleka i odstawić na 10 min. do napęcznienia. W małym rondelku zagotować resztę mleka z cukrem pudrem, zdjąć z palnika i wrzucić napęczniałą żelatynę, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia się żelatyny,odstawić do przestygnięcia. Gdy mleko będzie miało temp. pokojową wlać jogurt grecki i wrzucić schłodzoną i ubitą śmietankę. Całość szybko wymieszać trzepaczką rózgową-uwaga masa szybko ściąga, także trzeba się uwijać. Dodać galaretki, dokładnie wymieszać łyżką i wylać na biszkopt, wyrównać szybko łyżką, następnie przyłożyć drugi blat biszkoptu i delikatnie docisnąć.
- Ciasto po schłodzeniu można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia, śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać. Po przestygnięciu, rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać kolorową posypką cukrową i wstawić do lodówki, żeby ciasto dobrze ściągnęło.
W moim regionie mówią na niego Ambasador. Bez względu na nazwę, ciasto jest przepyszne! Chętnie skorzystam z Twojego przepisu i przygotuje go na święta. 🙂
Super,cieszę się bardzo 🙂 Pozdrawiam
Ale mi „smaka” zrobiłaś! Przez Ciebie muszę sobie upiec takie ciacho 😉
Pozdrawiam ciepło 😉
Od tego jestem,żeby trochę pokusić 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Wygląda super pysznie!
Dziękuje 🙂
Ciasto wygląda fantastycznie, od razu chce się spróbować 🙂
Polecam,smaczne jest 🙂
jeny to ciasto mi się zawsze na maks akojarzy z rodzinnymi imprezami ;D
🙂
Już widzę jak wszyscy się rzucają na to ciacho, zwłaszcza dzieciaki! Efektownie wygląda! 🙂
Mój syn wielbiciel galaretek 😉 Pod niego zrobiłam 🙂
świetnie wygląda
Dzięki 🙂