To nic innego jak kawałki mięsa w kremowym sosie z suszonymi pomidorami oraz szpinakiem. Taki kurczak po toskańsku potrafi zawrócić w głowie. Danie samo w sobie jest proste i szybko się robi, nie musisz stać pół dnia przy patelni. U mnie podałam z makaronem, ale Ty możesz podać z ryżem, będzie równie smacznie. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Kurczak jest wyjątkowo soczysty, wszystkie smaki grają ze sobą idealnie. Przyznam Ci się szczerze, że nie lubię suszonych pomidorów, ale tu zjadłam ze smakiem, a najmłodszy w rodzinie również nie kręcił nosem. Wszyscy zjedliśmy ze smakiem, więc śmiało mogę polecić ten przepis na szybki obiad nie tylko dla dwojga, ale i dla całej rodziny.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 30 mins
Czas całkowity 45 mins
Ilość porcji 5 porcji
Jak wykonać przepis na – Kurczak po toskańsku

Potrzebne składniki
  

  • 1,5 kg fileta z kurczaka
  • 270 g suszonych pomidorów - w oleju z ziołami
  • 450 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 125 ml bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 łyżki przyprawy kuchni włoskiej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 szczypta chili
  • 3 łyżki oleju

Sposób wykonania

  • Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym, odkrój błonki, następnie przy pomocy noża pokrój na mniejsze kawałki. Ja akurat pokroiłam na skośne plastry. Dopraw solą i pieprzem oraz przyprawą kuchni włoskiej lub ziołami prowansalskimi.
    Jeśli masz czas możesz odstawić mięso do lodówki na kilka godzin. żeby się zamarynowało.
    Mięso podsmaż z obu stron na rumiano, na patelni z małą ilością oleju.
  • Wlej bulion, na mięso wyłóż suszone pomidory z oleju, całość gotuj krótko na średnim ogniu, żeby suszone pomidory się nie rozgotowały. Jeśli używasz świeży szpinak, to jest również dobry moment, żeby go dodać.
    Wlej śmietankę i zagotuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
    Na koniec dodałam przygotowany szpinak, ja użyłam mrożonego w liściach, przygotowałam go sobie na oddzielnej patelni.
    Cebulkę obierz, umyj i posiekaj w kosteczkę, wrzuć na patelnię z odrobiną oleju, gdy się zrumieni dodaj szpinak i smaż do zredukowania się wody. Przypraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek dobrze wymieszaj i smaż dosłownie 2 min.
  • Całość połączyłam w jedno spójne i smaczne danie, na talerze nałożyłam ugotowany makaron, a na makaron kurczaka po toskańsku.
    Smacznego!!!
  • Mięso przed smażeniem możesz obtoczyć delikatnie w mące.
  • Użyłam szpinak mrożony w liściach,  jednak najlepszy jest świeży.
  • Przyprawę kuchni włoskiej możesz zamienić na zioła prowansalskie.
  • Danie przed podaniem możesz posypać tartym serem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak po toskańsku wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
27 dni temu

Zbawienie, gdy nie mam pomysłu na szybki obiad! uwielbiam takie podpowiedzi. Proszę więcej Kochana

Zośka
Zośka
27 dni temu

Moje smaki, danie proste i smaczne. Podoba mi się propozycja podania tego kurczaka z makaronem 👍

Wioleta Sadowska
27 dni temu

Myślę, że takie jedzonko by mi smakowało.

Mirosława Dudko
27 dni temu

Wprawdzie nie lubię szpinaku, ale danie wygląda apetycznie 🙂

Monika
25 dni temu

Nazwa taka światowa, a pod nią kryje się proste i mega apetyczne danie. Brawo Asiu 😁

Słodkie okruszki
25 dni temu

Pyszny pomysł na obiad

Monika
22 dni temu

Połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami kusi 🙂 Musimy wypróbować.

Słodko Słodka
21 dni temu
Reply to  Monika

Polecam, szybki i smaczny obiad lub kolacja 🙂