Kurczak po toskańsku

Słodko Słodka
14 komentarzy
To nic innego jak kawałki mięsa w kremowym sosie z suszonymi pomidorami oraz szpinakiem. Taki kurczak po toskańsku potrafi zawrócić w głowie. Danie samo w sobie jest proste i szybko się robi, nie musisz stać pół dnia przy patelni. U mnie podałam z makaronem, ale Ty możesz podać z ryżem, będzie równie smacznie. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Kurczak jest wyjątkowo soczysty, wszystkie smaki grają ze sobą idealnie. Przyznam Ci się szczerze, że nie lubię suszonych pomidorów, ale tu zjadłam ze smakiem, a najmłodszy w rodzinie również nie kręcił nosem. Wszyscy zjedliśmy ze smakiem, więc śmiało mogę polecić ten przepis na szybki obiad nie tylko dla dwojga, ale i dla całej rodziny.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 45 minuty
Ilość porcji 5 porcji
Jak wykonać przepis na – Kurczak po toskańsku

Potrzebne składniki
  

  • 1,5 kg fileta z kurczaka
  • 270 g suszonych pomidorów - w oleju z ziołami
  • 450 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 125 ml bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 łyżki przyprawy kuchni włoskiej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 szczypta chili
  • 3 łyżki oleju

Sposób wykonania

  • Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym, odkrój błonki, następnie przy pomocy noża pokrój na mniejsze kawałki. Ja akurat pokroiłam na skośne plastry. Dopraw solą i pieprzem oraz przyprawą kuchni włoskiej lub ziołami prowansalskimi.
    Jeśli masz czas możesz odstawić mięso do lodówki na kilka godzin. żeby się zamarynowało.
    Mięso podsmaż z obu stron na rumiano, na patelni z małą ilością oleju.
  • Wlej bulion, na mięso wyłóż suszone pomidory z oleju, całość gotuj krótko na średnim ogniu, żeby suszone pomidory się nie rozgotowały. Jeśli używasz świeży szpinak, to jest również dobry moment, żeby go dodać.
    Wlej śmietankę i zagotuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
    Na koniec dodałam przygotowany szpinak, ja użyłam mrożonego w liściach, przygotowałam go sobie na oddzielnej patelni.
    Cebulkę obierz, umyj i posiekaj w kosteczkę, wrzuć na patelnię z odrobiną oleju, gdy się zrumieni dodaj szpinak i smaż do zredukowania się wody. Przypraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek dobrze wymieszaj i smaż dosłownie 2 min.
  • Całość połączyłam w jedno spójne i smaczne danie, na talerze nałożyłam ugotowany makaron, a na makaron kurczaka po toskańsku.
    Smacznego!!!
  • Mięso przed smażeniem możesz obtoczyć delikatnie w mące.
  • Użyłam szpinak mrożony w liściach,  jednak najlepszy jest świeży.
  • Przyprawę kuchni włoskiej możesz zamienić na zioła prowansalskie.
  • Danie przed podaniem możesz posypać tartym serem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak po toskańsku wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Zbawienie, gdy nie mam pomysłu na szybki obiad! uwielbiam takie podpowiedzi. Proszę więcej Kochana

Zośka

Moje smaki, danie proste i smaczne. Podoba mi się propozycja podania tego kurczaka z makaronem 👍

Wioleta Sadowska

Myślę, że takie jedzonko by mi smakowało.

Mirosława Dudko

Wprawdzie nie lubię szpinaku, ale danie wygląda apetycznie 🙂

Monika

Nazwa taka światowa, a pod nią kryje się proste i mega apetyczne danie. Brawo Asiu 😁

Słodkie okruszki

Pyszny pomysł na obiad

Monika

Połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami kusi 🙂 Musimy wypróbować.

Słodko Słodka

Polecam, szybki i smaczny obiad lub kolacja 🙂