Jedno z moich ulubionych dań weekendowych jeszcze za czasów nie prowadzenia bloga. Jesteśmy mięsożerni, bardzo lubimy mięso, i sosy, takie właśnie pyszne sosy uwielbiamy. U nas w kuchni rządzi raczej drób, tak więc często na naszym stole można spotkać kuraka, a że lubię się bawić w kuchni to tego kurczaka można u nas spotkać na tysiąc sposobów. Zresztą będąc mamą małego smyka nauczyłam się nieźle kombinować. Często gotuje coś pod syna i wtedy myślę jak tu przemycić niektóre składniki, żeby zjadł, a z sosem zje prawie wszystko. Nawet w tym roku przekonał się do kalafiora, a mizerię wcina aż miło, co jeszcze rok temu nie do pomyślenia. Jeśli lubicie kurczaka tak jak my wpadnijcie po więcej inspiracji => przepisy na kurczak znajdziecie tutaj.
Składniki:
- robię czyszczenie zamrażalnika wykorzystałam 3 ćwiartki i 4 podudzia z kurczaka
- sól i pieprz prawdziwy mielony oraz ulubiona przyprawa do drobiu
- ok. 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 200 ml śmietany kremówki u mnie 30 % + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- olej
Przygotowanie:
- Mięso umyć i osuszyć, ćwiartki podzielić na 2 części, oprószyć solą i pieprzem oraz przyprawą do drobiu z każdej strony, odstawić do lodówki na 1 godz. lub dłużej.
- Następnie obsmażyć mięso na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia i przełożyć z patelni do garnka. Jeżeli masz dużą patelnie lub mniejszą ilość mięsa nie musisz przekładać, tylko przygotuj danie od początku do końca na patelni.
- Podlać mięso wrzątkiem ( opcjonalnie możesz dać kostkę mięsną lub rosołową, ale ja nie daje) i dusić ok. pół godz. pod przykryciem. W tym czasie obrać cebulę i zeszklić na małej ilości oleju, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i smażyć do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić na bok.
- Wlać śmietanę kremówkę wymieszaną trzepaczką rózgową z mąką, wrzucić pieczarki z cebulką i całość gotować jeszcze nie za długo, wyłączyć palnik gdy sos zacznie delikatnie gęstnieć. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas akurat dziś z mizerią, ale bardzo też lubimy wersje z kalafiorem i bułką tartą.
- Jeśli szukasz więcej inspiracji mięsnych, nie tylko z kurczakiem w roli głównej, koniecznie odwiedź serwis przepisy.pl.
- Smacznego.
U nas też z mięs króluje kurczak. Danie wygląda naprawdę apetycznie. Zapisuję sobie przepis 🙂
Dzięki wielkie, syn u nas taki kurczakowy 🙂
Uwielbiam kurczaka w takiej postaci, świetny pomysł na obiad 😉
Idealny obiad na weekend 🙂
Mój mąż uwielbia tego typu obiady.
U mnie też chłopaki bardzo lubią 🙂
Doskonały obiadek 🙂
Swojsko 😉
zrobiłaś mi smaku na takiego kurczaka
Smaczny taki obiadek 🙂
Aż ślinka cieknie, pyszny obiadek 🙂
Dzięki serdeczne 🙂
U nas też najczęściej kurczak, więc przyda się mała odmiana 🙂
O tak, u nas to mały często woła o kurczaka, ale ja też bardzo lubię a mąż zawsze jest przegłosowany 😉