Jednym z głównych składników tej sałatki są marynowane pieczarki, które pięknie się prezentują na trawce z koperku i szczypiorku;-) Sałatka jest prosta w przygotowaniu i ładnie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • 1 słoik marynowanych pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 3 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 60 g żółtego sera
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • ulubione przyprawy do piersi z kurczaka
  • olej do smażenia 
  • pęczek szczypiorku i koperku
  • majonez

Przygotowanie:

  • Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kosteczkę.
  • Ogórki również pokroić w kosteczkę.
  • Kukurydzę i pieczarki odsączyć na durszlaku.
  • Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno pokroić.
  • Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  • Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić tak jak lubisz, ja użyłam przyprawy do gyrosa.
  • Na patelni rozgrzać olej, usmażyć pierś i ostudzić.
  • Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
  • Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć folią spożywczą, na samym dnie ułożyć dość ciasno pieczarki nóżkami do góry, następnie posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, dalej wyłożyć marchewkę, rozsmarować cienką warstwę majonezu, lekko dognieść warstwy, posypać solą i pieprzem, wyłożyć pierś z kurczaka, na nią kukurydzę, oraz ogórki, ponownie przesmarować cienko majonezem, doprawić solą i pieprzem i wysypać jajka, starty ser, posmarować majonezem. Na koniec wyłożyć ziemniaki, lekko przesmarować majonezem.
  • Przykryć sałatkę folią spożywczą i odstawić najlepiej na noc do lodówki. Następnego dnia ściągamy górną folię, a sałatkę odwracamy do góry dnem, delikatnie zsunąć obręcz tortownicy, by nie na ruszyć boków sałatki, ściągnąć pozostałą folię i gotowe.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments