911
Jednym z głównych składników tej sałatki są marynowane pieczarki, które pięknie się prezentują na trawce z koperku i szczypiorku;-) Sałatka jest prosta w przygotowaniu i ładnie prezentuje się na stole.
Składniki:
- 1 słoik marynowanych pieczarek
- 1 puszka kukurydzy
- 3 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 3 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 60 g żółtego sera
- 1 duża pierś z kurczaka
- sól, pieprz, papryka słodka
- ulubione przyprawy do piersi z kurczaka
- olej do smażenia
- pęczek szczypiorku i koperku
- majonez
Przygotowanie:
- Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kosteczkę.
- Ogórki również pokroić w kosteczkę.
- Kukurydzę i pieczarki odsączyć na durszlaku.
- Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno pokroić.
- Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić tak jak lubisz, ja użyłam przyprawy do gyrosa.
- Na patelni rozgrzać olej, usmażyć pierś i ostudzić.
- Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
- Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć folią spożywczą, na samym dnie ułożyć dość ciasno pieczarki nóżkami do góry, następnie posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, dalej wyłożyć marchewkę, rozsmarować cienką warstwę majonezu, lekko dognieść warstwy, posypać solą i pieprzem, wyłożyć pierś z kurczaka, na nią kukurydzę, oraz ogórki, ponownie przesmarować cienko majonezem, doprawić solą i pieprzem i wysypać jajka, starty ser, posmarować majonezem. Na koniec wyłożyć ziemniaki, lekko przesmarować majonezem.
- Przykryć sałatkę folią spożywczą i odstawić najlepiej na noc do lodówki. Następnego dnia ściągamy górną folię, a sałatkę odwracamy do góry dnem, delikatnie zsunąć obręcz tortownicy, by nie na ruszyć boków sałatki, ściągnąć pozostałą folię i gotowe.