Makaron z serowym beszamelem i boczkiem

Słodko Słodka
7 komentarzy
Taki obiad stworzyłam na szybko, makaron z serowym beszamelem i boczkiem to obiad leniwej żony. Tak, tak, gdy nie masz czasu, albo po prostu nie masz na nic siły, możesz na szybko stworzyć właśnie taki prosty, szybki i smaczny sos do makaronu. Pokochają go duzi i mali, każdy z chęcią poprosi o dokładkę. Danie możesz wzbogacić o swoje ulubione składniki, nic nie stoi na przeszkodzie, bo w końcu w kuchni trzeba umieć się bawić smakiem i składnikami. Makaron z serowym beszamelem wyszedł przepyszny!!! Wcale nie musisz być leniwą żoną, żeby stworzyć taki szybki obiad, ale od czasu do czasu każdej kobiece należy się chwila wytchnienia i relaksu od garów. Smaczny i prosty obiad w 30 minut, skusisz się? Myślę, że tak, a jeśli szukasz więcej serowych inspiracji to koniecznie odwiedź kanał z nowymi przepisami Ryckie Sery od Kuchni, klik.
Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 10 mins
Czas całkowity 30 mins
Ilość porcji 6 porcji
Jak wykonać przepis na – Makaron z serowym beszamelem i boczkiem

Potrzebne składniki
  

  • 500 g ulubionego makaronu
  • 300 g Ryckiego Edamu Exclusive w deskowej kostce
  • 300 g boczku w słupkach
  • 60 g masła Ryckiego 82% tł.
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 l mleka
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • natka pietruszki do posypania gotowego dania

Sposób wykonania

  • Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, al dente.
    Na małej patelni zrumień boczek.
    Na dużą patelnie wrzuć masło i podgrzewaj je na małej mocy palnika, do roztopienia.
    Następnie wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj łyżką do połączenia.
    Wlej mleko i podgrzewaj do zagotowania, w między czasie całość dopraw, solą, pieprzem prawdziwym mielonym i gałką muszkatołową.
  • Zetrzyj ser na grubych oczkach tarki do miski.
    Do mojego dania użyłam dziś sera ze Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, to ich najbardziej znany produkt, zresztą świadczy o tym wyróżnienie certyfikatem „Jakość Tradycja”, przyznawane regionalnym produktom wysokiej jakości i produktom naturalnie tradycyjnym, które posiadają długoletnią tradycję wytwarzania co najmniej 50 lat.
    Rycki Edam to jeden z trzech najczęściej kupowanych serów w Polsce.
    Ser Rycki Edam to łagodny ser typu holendersko-szwajcarskiego o delikatnym smaku,wzbogaconym orzechową nutą idealnie wpasował się w smaki mojej rodziny.
    Spółdzielnia Mleczarska Ryki nie spoczęła na laurach i cały czas tworzy nowe receptury, może słyszałaś o specjalnej linii serów Prosty Skład – Jedz Naturalne.
    Są to sery dedykowane osobom poszukującym produktów o wyjątkowych walorach smakowych, a do ich powstania wystarczą tylko 3 składniki – mleko, sól oraz kultury bakterii.
    W serii tej występują: Rycki Edam, Rycki Koneser, Rycki Śmietankowy oraz Rycki Maasdam.
    Jeśli jeszcze nie znałaś tych serów to polecam Ci serdecznie spróbować, bo naprawdę warto, chyba każda z nas lubi wiedzieć co je, bez zbędnej chemii…
    A teraz wracam do przepisu.
  • Gdy całość na patelni się zagotuje, wyłącz palnik i wsyp ¾ miseczki startego sera, resztę odłóż na bok do posypania makaronu przed zapiekaniem.
  • Starty ser wymieszaj z sosem, wrzuć makaron oraz podsmażony boczek.
  • Całość dokładnie wymieszaj, wierzch posyp resztą sera i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C i zapiekaj przez 10 – 15 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
  • Danie podawać najlepiej jak chwile przestygnie, wtedy serowy beszamel gęstnieje i sos fajnie się ciągnie.
    Użyłam ser Rycki Edam Exclusive, a dla bardziej wygodnych proponuję użyć gotowy ser Rycki Tarty Mix w funkcjonalnym opakowaniu.
    Danie tuż przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego!!!
 
  • Sos beszamelowy im bardziej wystygnie tym robi się gęstszy.
  • Makaron do tego dania najlepszy będzie typu kolanka, świderki.
  • Jeśli nie przepadasz za gałką muszkatołową możesz dodać po prostu więcej pieprzu.
  • Wpis powstał we współpracy z SM Ryki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z serowym beszamelem i boczkiem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Mniam, aż się głodna zrobiłam. Szybki i aromatyczny obiad:)

Wioleta

Wow, ale to musi być świetne połączenie smakowe. Wygląda pysznie.

Aleksandra

I już mam obiad na dzisiaj myyyyyy

Mirosława Dudko

Super to wygląda i na pewno tak samo smakuje 🙂