3,6K
Jak wykonać przepis na – Makaron z serowym beszamelem i boczkiem
Taki obiad stworzyłam na szybko, makaron z serowym beszamelem i boczkiem to obiad leniwej żony. Tak, tak, gdy nie masz czasu, albo po prostu nie masz na nic siły, możesz na szybko stworzyć właśnie taki prosty, szybki i smaczny sos do makaronu. Pokochają go duzi i mali, każdy z chęcią poprosi o dokładkę. Danie możesz wzbogacić o swoje ulubione składniki, nic nie stoi na przeszkodzie, bo w końcu w kuchni trzeba umieć się bawić smakiem i składnikami. Makaron z serowym beszamelem wyszedł przepyszny!!! Wcale nie musisz być leniwą żoną, żeby stworzyć taki szybki obiad, ale od czasu do czasu każdej kobiece należy się chwila wytchnienia i relaksu od garów. Smaczny i prosty obiad w 30 minut, skusisz się? Myślę, że tak, a jeśli szukasz więcej serowych inspiracji to koniecznie odwiedź kanał z nowymi przepisami Ryckie Sery od Kuchni, klik.
Potrzebne składniki
- 500 g ulubionego makaronu
- 300 g Ryckiego Edamu Exclusive w deskowej kostce
- 300 g boczku w słupkach
- 60 g masła Ryckiego 82% tł.
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 l mleka
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- natka pietruszki do posypania gotowego dania
Sposób wykonania
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, al dente.Na małej patelni zrumień boczek.Na dużą patelnie wrzuć masło i podgrzewaj je na małej mocy palnika, do roztopienia.Następnie wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj łyżką do połączenia.Wlej mleko i podgrzewaj do zagotowania, w między czasie całość dopraw, solą, pieprzem prawdziwym mielonym i gałką muszkatołową.
- Zetrzyj ser na grubych oczkach tarki do miski.Do mojego dania użyłam dziś sera ze Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, to ich najbardziej znany produkt, zresztą świadczy o tym wyróżnienie certyfikatem „Jakość Tradycja”, przyznawane regionalnym produktom wysokiej jakości i produktom naturalnie tradycyjnym, które posiadają długoletnią tradycję wytwarzania co najmniej 50 lat. Rycki Edam to jeden z trzech najczęściej kupowanych serów w Polsce.Ser Rycki Edam to łagodny ser typu holendersko-szwajcarskiego o delikatnym smaku,wzbogaconym orzechową nutą idealnie wpasował się w smaki mojej rodziny.Spółdzielnia Mleczarska Ryki nie spoczęła na laurach i cały czas tworzy nowe receptury, może słyszałaś o specjalnej linii serów Prosty Skład – Jedz Naturalne. Są to sery dedykowane osobom poszukującym produktów o wyjątkowych walorach smakowych, a do ich powstania wystarczą tylko 3 składniki – mleko, sól oraz kultury bakterii. W serii tej występują: Rycki Edam, Rycki Koneser, Rycki Śmietankowy oraz Rycki Maasdam.Jeśli jeszcze nie znałaś tych serów to polecam Ci serdecznie spróbować, bo naprawdę warto, chyba każda z nas lubi wiedzieć co je, bez zbędnej chemii…A teraz wracam do przepisu.
- Gdy całość na patelni się zagotuje, wyłącz palnik i wsyp ¾ miseczki startego sera, resztę odłóż na bok do posypania makaronu przed zapiekaniem.
- Starty ser wymieszaj z sosem, wrzuć makaron oraz podsmażony boczek.
- Całość dokładnie wymieszaj, wierzch posyp resztą sera i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C i zapiekaj przez 10 – 15 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
- Danie podawać najlepiej jak chwile przestygnie, wtedy serowy beszamel gęstnieje i sos fajnie się ciągnie.Użyłam ser Rycki Edam Exclusive, a dla bardziej wygodnych proponuję użyć gotowy ser Rycki Tarty Mix w funkcjonalnym opakowaniu.Danie tuż przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.Smacznego!!!
- Sos beszamelowy im bardziej wystygnie tym robi się gęstszy.
- Makaron do tego dania najlepszy będzie typu kolanka, świderki.
- Jeśli nie przepadasz za gałką muszkatołową możesz dodać po prostu więcej pieprzu.
- Wpis powstał we współpracy z SM Ryki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z serowym beszamelem i boczkiem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Mniam, aż się głodna zrobiłam. Szybki i aromatyczny obiad:)
Taki obiad w kilka chwil 🙂
Wow, ale to musi być świetne połączenie smakowe. Wygląda pysznie.
Zdecydowanie świetne połączenie, dziękuje 🙂
I już mam obiad na dzisiaj myyyyyy
Mam nadzieje, że smakował 🙂
Super to wygląda i na pewno tak samo smakuje 🙂