Jedna z naszych ulubionych zapiekanek,nie wygląda a smakuje 🙂
Składniki:
 podwójna pierś z kurczaka 
3 łyżeczki przyprawy gyros
sól i pieprz do smaku
450 g szpinaku mrożonego lub świeżego
1 duża cebula 
2 ząbki czosnku
1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
150 g tartej mozzarelli
500 g makaronu penne 
olej do smażenia
 
 
Przygotowanie:
 
Mięso umyć,osuszyć,pokroić w paski a następnie w kostkę,do mięsa wlać 2,3 łyżki oleju,wsypać przyprawę gyros i dokładnie wymieszać,przykryć folią spożywczą i odstawić na jakiś czas do lodówki.
Mięso usmażyć na patelni,na rumiano,odsączyć z nadmiaru tłuszczu,wykładając na ręcznik papierowy.
Cebulę obrać,posiekać w kosteczkę,wrzucić na patelnie z odrobiną oleju,gdy się zacznie rumienić dodać szpinak i smażyć do zredukowania wody,przyprawić solą i pieprzem,wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz śmietanę,dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min.zdjąć z ognia.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu,odlać i wrzucić do niego mięso,szpinak i ser,całość dobrze wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem lub olejem,na wierzch posypać tartym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.zapiekać w temp.180 C.
 
 
 
 
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Giancarlo
1 rok temu

Questa pasta al forno deve essere buona.
Buona serata.

Izabela S.
1 rok temu

Bardzo pyszna i sycąca propozycja na obiad 🙂

Lena
1 rok temu

zapiekanki jesienią rządzą 🙂

Izaa
1 rok temu

lubimy takie zapiekanki

Teresa.mojewyroby
1 rok temu

Wspanialy obiadek