940
Jedna z naszych ulubionych zapiekanek,nie wygląda a smakuje 🙂
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
3 łyżeczki przyprawy gyros
sól i pieprz do smaku
450 g szpinaku mrożonego lub świeżego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
150 g tartej mozzarelli
500 g makaronu penne
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso umyć,osuszyć,pokroić w paski a następnie w kostkę,do mięsa wlać 2,3 łyżki oleju,wsypać przyprawę gyros i dokładnie wymieszać,przykryć folią spożywczą i odstawić na jakiś czas do lodówki.
Mięso usmażyć na patelni,na rumiano,odsączyć z nadmiaru tłuszczu,wykładając na ręcznik papierowy.
Cebulę obrać,posiekać w kosteczkę,wrzucić na patelnie z odrobiną oleju,gdy się zacznie rumienić dodać szpinak i smażyć do zredukowania wody,przyprawić solą i pieprzem,wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz śmietanę,dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min.zdjąć z ognia.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu,odlać i wrzucić do niego mięso,szpinak i ser,całość dobrze wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem lub olejem,na wierzch posypać tartym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.zapiekać w temp.180 C.
Questa pasta al forno deve essere buona.
Buona serata.
Bardzo pyszna i sycąca propozycja na obiad 🙂
zapiekanki jesienią rządzą 🙂
lubimy takie zapiekanki
Wspanialy obiadek