5,4K
Jak wykonać przepis na – Murzynek – wilgotny i czekoladowy
Klasyczny murzynek – wilgotny i czekoladowy jest przepyszny. To smaki mojego dzieciństwa, kiedyś to było bardzo popularne i szybkie ciasto. Przepis jest bardzo prosty, ciasto zawsze się udaje, trzeba być mistrzem, żeby spitolić ten przepis. Idealny przepis na ciasto dla początkujących, a może upieczesz takie ciasto na niedzielę? Murzynek z tego przepisu jest bardzo wilgotny, mięciutki, czekoladowy i zachowuje długo świeżość, nawet na 2, 3 dzień jest bardzo smaczny, jeśli oczywiście tyle u Was wytrwa. Do takiego ciasta możesz również dodać przyprawy korzenne, orzechy itp. Ja dziś użyłam domową nutellę ze śliwek, ale idealne będą powidła ze śliwek.
Potrzebne składniki
Foremka z kominem Ø 22 cm
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- ⅔ szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- ¾ szkl. oleju
- 6 łyżek powideł
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki kakao
Sposób wykonania
- Do miski wbija jajka, wsyp szczyptę soli, oraz cukier, następnie ubij mikserem na jasną i puszystą masę.Wlej mleko, olej, wrzuć powidła (ja użyłam domową nutellę śliwkową), całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach, tylko do połączenia.W osobnej misce przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, wymieszaj łyżką i przesiej przez sitko suche składniki do mokrych. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach miksera. Ciasto przelej do foremki, możesz użyć keksówki, ja akurat użyłam foremki z kominem.Piecz w temp. 180 °C, na funkcji góra- dół, bez termoobiegu, ok. 50 min, do suchego patyczka.Ciasto po przestygnięciu posyp cukrem pudrem na szybko, lub przygotuj ulubioną czekoladową polewę.Smacznego!!!
- 1 szkl. = 250 ml.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Murzynek – wilgotny i czekoladowy wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Przepyszny murzynek 😉
Dziękuje 🙂😘
Przyznam, że dawno nie jadłam murzynka. Mniam, mniam.
Ja podobnie, dlatego upiekłam, żeby sobie przypomnieć jakie to jest dobre ciasto 🙂
To jedno z moich ulubionych ciast 🙂
Przyznam się, że wieki nie jadłam 🙂
Chętnie zrobię, tak dawno nie jadłam murzynka. Chyba jeszcze byłam dzieckiem.
Ja również, za dzieciaka jadłam, taki sam właśnie z foremki z kominem. Warto wracać do tych starych przepisów 🙂 Pozdrawiam
Oj kusisz Asiu:) pyszne i rzeczywiście proste ciasto:)
Dziękuje, smaki dzieciństwa 🙂😘
Dawno nie jadłam murzynka. Zgadzam się, że to smak dzieciństwa 🙂
U nas też bardzo dawno nie jedliśmy murzynka 🙂 Pyszny jest.
Jakie pyszniutkie ciasto, my nazywamy je zydowskim. Zawsze i kazdemu sie udaje 🙂
O widzisz nawet nie wiedziałam, że pod taką nazwą również można je spotkać. Ciasto stare jak świat, szybkie, tanie , smaczne i zawsze się udaje 🙂
Murzynek zawsze w modzie 🙂 ostatnio robiłam z całymi gruszkami. Super wyszedł. Srpóbuj sobie
Murzynek to chyba takie nieśmiertelne ciasto 🙂 Wersje z gruszkami bardzo chętnie przygotuje.
Cudowny <3 Dzisiaj wspólnie z mężem zabieramy się za jego wykonanie. Dam znać na pewno jak wyszedł 🙂
Kamilka mam nadzieje, że wyszedł Wam idealnie, że przypadł Wam do gustu i smaku. To ciasto mojego dzieciństwa, u nas w domu bardzo lubimy takiego murzynka, a na drugi, czy trzeci dzień oczywiście jak wytrwa smakuje jeszcze lepiej. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo smaczny przepis, dziękuję. Właśnie się studzi 😉
Karolcia bardzo się cieszę i dziękuje za komentarz 🙂 Pozdrawiam serdecznie