Murzynek – wilgotny i czekoladowy

Słodko Słodka
20 komentarzy
Klasyczny murzynek – wilgotny i czekoladowy jest przepyszny. To smaki mojego dzieciństwa, kiedyś to było bardzo popularne i szybkie ciasto. Przepis jest bardzo prosty, ciasto zawsze się udaje, trzeba być mistrzem, żeby spitolić ten przepis. Idealny przepis na ciasto dla początkujących, a może upieczesz takie ciasto na niedzielę? Murzynek z tego przepisu jest bardzo wilgotny, mięciutki, czekoladowy i zachowuje długo świeżość, nawet na 2, 3 dzień jest bardzo smaczny, jeśli oczywiście tyle u Was wytrwa. Do takiego ciasta możesz również dodać przyprawy korzenne, orzechy itp. Ja dziś użyłam domową nutellę ze śliwek, ale idealne będą powidła ze śliwek.
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 50 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 1 foremka z kominem
Jak wykonać przepis na – Murzynek – wilgotny i czekoladowy

Potrzebne składniki
  

Foremka z kominem Ø 22 cm

  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • ¾ szkl. oleju
  • 6 łyżek powideł
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki kakao

Sposób wykonania

  • Do miski wbija jajka, wsyp szczyptę soli, oraz cukier, następnie ubij mikserem na jasną i puszystą masę.
    Wlej mleko, olej, wrzuć powidła (ja użyłam domową nutellę śliwkową), całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach, tylko do połączenia.
    W osobnej misce przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, wymieszaj łyżką i przesiej przez sitko suche składniki do mokrych. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach miksera.
    Ciasto przelej do foremki, możesz użyć keksówki, ja akurat użyłam foremki z kominem.
    Piecz w temp. 180 °C, na funkcji góra- dół, bez termoobiegu, ok. 50 min, do suchego patyczka.
    Ciasto po przestygnięciu posyp cukrem pudrem na szybko, lub przygotuj ulubioną czekoladową polewę.
    Smacznego!!!
  • 1 szkl. = 250 ml.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Murzynek – wilgotny i czekoladowy wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia

Przepyszny murzynek 😉

Słodko Słodka

Dziękuje 🙂😘

Wioleta

Przyznam, że dawno nie jadłam murzynka. Mniam, mniam.

Słodko Słodka

Ja podobnie, dlatego upiekłam, żeby sobie przypomnieć jakie to jest dobre ciasto 🙂

Mirosława Dudko

To jedno z moich ulubionych ciast 🙂

Słodko Słodka

Przyznam się, że wieki nie jadłam 🙂

Paula

Chętnie zrobię, tak dawno nie jadłam murzynka. Chyba jeszcze byłam dzieckiem.

Słodko Słodka

Ja również, za dzieciaka jadłam, taki sam właśnie z foremki z kominem. Warto wracać do tych starych przepisów 🙂 Pozdrawiam

Monika

Oj kusisz Asiu:) pyszne i rzeczywiście proste ciasto:)

Słodko Słodka

Dziękuje, smaki dzieciństwa 🙂😘

Iwona

Dawno nie jadłam murzynka. Zgadzam się, że to smak dzieciństwa 🙂

Edyta

Jakie pyszniutkie ciasto, my nazywamy je zydowskim. Zawsze i kazdemu sie udaje 🙂

Kasia

Murzynek zawsze w modzie 🙂 ostatnio robiłam z całymi gruszkami. Super wyszedł. Srpóbuj sobie

Kamila

Cudowny <3 Dzisiaj wspólnie z mężem zabieramy się za jego wykonanie. Dam znać na pewno jak wyszedł 🙂

Karolina

Bardzo smaczny przepis, dziękuję. Właśnie się studzi 😉