Klasyczny murzynek – wilgotny i czekoladowy jest przepyszny. To smaki mojego dzieciństwa, kiedyś to było bardzo popularne i szybkie ciasto. Przepis jest bardzo prosty, ciasto zawsze się udaje, trzeba być mistrzem, żeby spitolić ten przepis. Idealny przepis na ciasto dla początkujących, a może upieczesz takie ciasto na niedzielę? Murzynek z tego przepisu jest bardzo wilgotny, mięciutki, czekoladowy i zachowuje długo świeżość, nawet na 2, 3 dzień jest bardzo smaczny, jeśli oczywiście tyle u Was wytrwa. Do takiego ciasta możesz również dodać przyprawy korzenne, orzechy itp. Ja dziś użyłam domową nutellę ze śliwek, ale idealne będą powidła ze śliwek.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 50 mins
Czas całkowity 1 hr
Ilość porcji 1 foremka z kominem
Jak wykonać przepis na – Murzynek – wilgotny i czekoladowy

Potrzebne składniki
  

Foremka z kominem Ø 22 cm

  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • ¾ szkl. oleju
  • 6 łyżek powideł
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki kakao

Sposób wykonania

  • Do miski wbija jajka, wsyp szczyptę soli, oraz cukier, następnie ubij mikserem na jasną i puszystą masę.
    Wlej mleko, olej, wrzuć powidła (ja użyłam domową nutellę śliwkową), całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach, tylko do połączenia.
    W osobnej misce przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, wymieszaj łyżką i przesiej przez sitko suche składniki do mokrych. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach miksera.
    Ciasto przelej do foremki, możesz użyć keksówki, ja akurat użyłam foremki z kominem.
    Piecz w temp. 180 °C, na funkcji góra- dół, bez termoobiegu, ok. 50 min, do suchego patyczka.
    Ciasto po przestygnięciu posyp cukrem pudrem na szybko, lub przygotuj ulubioną czekoladową polewę.
    Smacznego!!!
  • 1 szkl. = 250 ml.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Murzynek – wilgotny i czekoladowy wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia
1 miesiąc temu

Przepyszny murzynek 😉

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Gosia

Dziękuje 🙂😘

Wioleta
1 miesiąc temu

Przyznam, że dawno nie jadłam murzynka. Mniam, mniam.

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Wioleta

Ja podobnie, dlatego upiekłam, żeby sobie przypomnieć jakie to jest dobre ciasto 🙂

Mirosława Dudko
1 miesiąc temu

To jedno z moich ulubionych ciast 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Przyznam się, że wieki nie jadłam 🙂

Paula
1 miesiąc temu

Chętnie zrobię, tak dawno nie jadłam murzynka. Chyba jeszcze byłam dzieckiem.

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Paula

Ja również, za dzieciaka jadłam, taki sam właśnie z foremki z kominem. Warto wracać do tych starych przepisów 🙂 Pozdrawiam

Monika
1 miesiąc temu

Oj kusisz Asiu:) pyszne i rzeczywiście proste ciasto:)

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Monika

Dziękuje, smaki dzieciństwa 🙂😘

Iwona
1 miesiąc temu

Dawno nie jadłam murzynka. Zgadzam się, że to smak dzieciństwa 🙂

Edyta
1 miesiąc temu

Jakie pyszniutkie ciasto, my nazywamy je zydowskim. Zawsze i kazdemu sie udaje 🙂

Kasia
1 miesiąc temu

Murzynek zawsze w modzie 🙂 ostatnio robiłam z całymi gruszkami. Super wyszedł. Srpóbuj sobie