967
Naleśniki nadziane mięsem mielonym z mieszanką warzywną z chili,sos pomidorowy i tarty ser…czego chcieć więcej 😉 Syta i mega smaczna propozycja na obiad lub kolacje.
Składniki:
9 szt.
Naleśniki:
3 jajka
1 szkl.mleka
pół szkl.wody gazowanej
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego
4 łyżki oleju
1,5 szkl.mąki pszennej
Farsz:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pomidor malinowy
2 puszki mixu warzywnego z chili
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
chili do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
1 szkl.passaty pomidorowej
garść posiekanej natki pietruszki
100 g tartego sera
olej do smażenia
Do przygotowania dzisiejszego obiadu użyłam gotowego mixu warzyw z chili firmy Rolnik,powiem Wam,że jestem mile zaskoczona,danie wyszło mega smaczne właśnie dzięki tej mieszance warzyw,mało tego obiad powstał bardzo szybko,warzywa w puszce nie są wcale zbyt pikantne,pomimo dodatku chili,smak warzyw idealnie zbilansowany,że nawet mój synek zajadał się tak,że aż uszy mu się trzęsły 🙂
Nigdy nie używałam takich mixów warzyw,zawsze kupowałam puszki z pojedyńczym składnikiem,jak widać czas na zmiany 🙂
Przygotowanie:
Wyrobić ciasto na naleśniki.
Do miski wbić jajka,wlać mleko,wodę,olej,wsypać sól i cukier,przesiać przez sitko mąkę.
Całość zmiksować krótko na jednolite ciasto tak,aby nie było grudek.
Ciasto odstawić na 15 min.
Smażyć na rozgrzanej patelni,na średnim ogniu,z obu stron na rumiano.
Przed usmażeniem pierwszego naleśnika przesmarować patelnie delikatnie olejem.
Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę,wrzucić na patelnie i zeszklić na łyżce oleju,wrzucić mięso mielone przyprawione solą i pieprzem,majerankiem,chili do smaku oraz ziołami prowansalskimi.
Smażymy do momentu aż mięso zmieni kolor,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,wrzucić pomidora obranego i posiekanego w kostkę,przecier pomidorowy,dodać mix warzywny z chili.
Dusić kilka min.na małym ogniu,do połączenia się wszystkich składników,w razie konieczności doprawić do smaku.
Na naleśniki wyłożyć porcję farszu,posypać natką pietruszki,odrobiną tartego sera i złożyć jak kopertę,układać w naczyniu żaroodpornym jeden przy drugim.
Nadziane naleśniki posmarować passatą pomidorową,posypać tartym serem i zapiec w piekarniku.
Piec 15 min.w 180 C.
Pyszności.
Też dostałam te mieszanki 🙂
Pycha! Zdecydowanie moje klimaty 🙂
Pycha☺
takiej wersji nie jadłam, pycha!
woow pychotka mojej córce z pewnością takie by smakowały
Pychotka, coś dla mnie