Wielkanoc, czyli tradycja, która na polskich ziemiach pielęgnowana jest od ponad 300 lat, a zwyczaj ten, prócz religijnego charakteru, nierozłącznie kojarzy się również z przepysznym jedzeniem. Zobaczmy zatem, co kryje świąteczne menu!

Wielkanoc – historia 300-letniej tradycji

Wielkanoc jest tradycją, która praktykowana jest w Polsce od XVIII wieku, kiedy to zaczęto odprawiać msze rezurekcyjne. Nabożeństwa odbywały się o północy, a właściwe świętowanie następowało tuż po pobudce podczas rodzinnego śniadania.

Integralną częścią wielkanocnych obrzędów sprzed 300 lat była oczywiście święconka. Co najciekawsze, zawartość ówczesnego koszyczka świątecznego niewiele różniła się od tego XXI-wiecznego. Wśród tradycyjnych składników można było znaleźć m.in.: chrzan, jajka, świeże pieczywo, przeróżne rodzaje wędlin, sól, pieprz i słodkie mazurki.

Z upływem lat przekrój wielkanocnych potraw nieco się poszerzył. Do klasycznych elementów świątecznego menu dołączyły chociażby ogórki kiszone, biały barszcz z kiełbasą, ziemniaki z cebulą, zielony groszek czy sałatka jarzynowa z dodatkiem majonezu. Jednak nie samymi wytrawnymi potrawami człowiek żyje!

Niekonwencjonalne przepisy, które będą królować na wielkanocnym stole

Pragniesz urozmaicić tradycyjny, świąteczny jadłospis? Jeśli tak, sprawdź niekonwencjonalne przepisy na przepyszne desery:

Życzmy Wam przepysznej Wielkanocy! Mamy nadzieje, że spędzicie ją w rodzinnym gronie przy naszych kulinarnych propozycjach!

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska
2 miesięcy temu

Pyszne wielkanocne jedzenie. Coś wspaniałego!

szpileczkiibabeczki
2 miesięcy temu

Pysznie 😉

Edyta
2 miesięcy temu

Narobilas mi checi na sernik z gruszkami, pycha. Zdrowych Wesolych Swiat 🙂