Nocne drożdżowe

Słodko Słodka
23 komentarze
Najprostsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania to nocne drożdżowe. Szybkie ciasto drożdżowe, które poleca się na weekend, jest bardzo puszyste i delikatne. Moje znajome często się pytają o prosty i szybki przepis na ciasto drożdżowe, najprostsze ciasto drożdżowe, to oczywiście nocne drożdżowe bez wyrabiania, chyba już prościej się nie da!!! Cały proces wyrabiania odbywa się nocą, gdy Ty sobie smacznie śpisz, a rano następnego dnia wystarczy dodać szczyptę soli, mąkę, wszystko dokładnie wymieszać i już. Najlepsze drożdżowe oczywiście z owocami i kruszonką, u mnie zawsze owoce sezonowe, lub takie jakie akurat mam w domu pod ręką. Moi domownicy bardzo lubią takie szybkie ciasta, mój synek lubi sam przygotowywać miskę wieczorową porą, natomiast proces poranny przygotowania ciasta przejmuje już ja. To ciasto jest tak proste, że każdy facet je ukręci, więc jeśli są tu jacyś Panowie, to koniecznie zaskoczcie swoje Panie i zróbcie im przyjemność w formie drożdżówki zrobionej przez Was własnoręcznie 🙂
Przygotowanie 5 minuty
Gotowanie 55 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 10 kawałków
Jak wykonać przepis na – Nocne drożdżowe

Potrzebne składniki
  

Keksówka 35×12 cm

  • ¾ szkl. cukru
  • ½ kostki świeżych drożdży - 50 g
  • 3 jajka - L
  • ½ szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szczypta soli
  • ½ kg mąki pszennej luksusowej

Kruszonka

  • 100 g mąki pszennej luksusowej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g masła

Dodatkowo

  • ulubione owoce sezonowe

Sposób wykonania

  • Przygotowania zacznij wieczorem, tuż przed pójściem spać, cały proces nie zajmie Ci nawet 5 min.
    Wieczorem na dno miski wrzuć w kolejności:
    – cukier
    – rozdrobnij drożdże
    – rozbełtaj jajka i wylej na rozkruszone drożdże
    – wlej olej
    – oraz mleko
    Miskę przykryj folią spożywczą i wrzuć do lodówki na noc.
    Rano wyjmij miskę z lodówki i pozostaw na blacie do ogrzania tak na pół godz.
    Dodaj szczyptę soli i przesiej przez sitko mąkę.
    Całość dokładnie wymieszaj łyżką, żeby nie było grudek i przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasto odstaw na bok i przygotuj kruszonkę.
    Wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do miski i wyrabiaj ręką, a w zasadzie paluszkami, aż powstaną okruszki, czyli kruszonka.
    Na wierzch ciasta wyłóż ulubione owoce sezonowe, u mnie dzisiaj akurat porzeczka czerwona, posyp obficie kruszonką i wstaw do piekarnika.
    Ważne!!!
    Ciasto wstaw do zimnego piekarnika.
    Ustaw temp. na 180°C i piecz na funkcji góra-dół, bez termoobiegu ok. 1 godz.
    Gotowe ciasto wyjmij na blat i pozostaw do przestygnięcia.
    Gdy ciasto przestygnie posyp je cukrem pudrem, lub przygotuj ulubiony lukier.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • 1 szkl. = 250 ml.
  •  
  • Ilość kawałków zależy od grubości ciasta jakie będziesz kroić.
  • Dzisiaj przygotowałam nocne drożdżowe w keksówce, ale często je piekę w blaszce kwadratowej 24×24 cm lub w tortownicy 26-28 cm.
  • Do czasu przygotowania dolicz czas wyrastania, u mnie całą noc, ale czasem robię wszystko w wersji przyspieszonej np. rano i wtedy zostawiam na 4 godz. piekę ciasto i jest równie pyszne.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Nocne drożdżowe wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zdjęcia nie są najlepsze, bo były robione na gorąco 🙂

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
23 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
InsaneNails

Czy owoce mogą być mrożone? Jeśli tak to czy należy je wcześniej rozmrozić?

DomologiaStosowana

Ta wersja jest obłędna! Smakuje zdecydowanie lepiej, niż tradycyjna! Przygotowałam ją w weekend i w nadchodzący planuje powtórkę!

Joanna

W przepisie chodzi o 3/4 szklanki cukru? Bo jest 34 szklanki?

Aneta

Czy można użyć sypkich drożdży?

Jolanta

34 szklanki cukru?? chyba powinno być 3/4 szklanki?

Mirosława Dudko

Jeżeli szybkie i proste, to chętnie zrobię 🙂

Wioleta Sadowska

Jak ja uwielbiam jeść takie ciasto. Coś pysznego.

Urocznica

Pysznie, uwielbiam ciasta drożdżowe! 🙂

Anna

Dawno nie jadłam drożdżowego ciasta. Ten przepis jest genialny ☺️

Kasia

Świetny przepis i jaki prosty. Moja rodzina byłaby zachwycona takim ciastem na śniadanie. 🙂

Andrzej

Witam

Na filmiku temperatura 170st ,a w przepisie 180st grzałka góra dół ,wiec ,które będzie prawidłowe?

Marta

Najlepszy przepis na szybkie i smaczne drożdżowe. Wielkie dzięki 🫶

Ula

Udało się i to z drożdżami instant. Plus rodzynki i skórka pomarańczowa. Pyszna drozdzoweczka 🥮 Dziekujemy