2,7K
Jak wykonać przepis na – Nocne drożdżowe
Najprostsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania to nocne drożdżowe. Szybkie ciasto drożdżowe, które poleca się na weekend, jest bardzo puszyste i delikatne. Moje znajome często się pytają o prosty i szybki przepis na ciasto drożdżowe, najprostsze ciasto drożdżowe, to oczywiście nocne drożdżowe bez wyrabiania, chyba już prościej się nie da!!! Cały proces wyrabiania odbywa się nocą, gdy Ty sobie smacznie śpisz, a rano następnego dnia wystarczy dodać szczyptę soli, mąkę, wszystko dokładnie wymieszać i już. Najlepsze drożdżowe oczywiście z owocami i kruszonką, u mnie zawsze owoce sezonowe, lub takie jakie akurat mam w domu pod ręką. Moi domownicy bardzo lubią takie szybkie ciasta, mój synek lubi sam przygotowywać miskę wieczorową porą, natomiast proces poranny przygotowania ciasta przejmuje już ja. To ciasto jest tak proste, że każdy facet je ukręci, więc jeśli są tu jacyś Panowie, to koniecznie zaskoczcie swoje Panie i zróbcie im przyjemność w formie drożdżówki zrobionej przez Was własnoręcznie 🙂
Potrzebne składniki
Keksówka 35×12 cm
- ¾ szkl. cukru
- ½ kostki świeżych drożdży - 50 g
- 3 jajka - L
- ½ szkl. oleju
- 1 szkl. mleka
- 1 szczypta soli
- ½ kg mąki pszennej luksusowej
Kruszonka
- 100 g mąki pszennej luksusowej
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g masła
Dodatkowo
- ulubione owoce sezonowe
Sposób wykonania
- Przygotowania zacznij wieczorem, tuż przed pójściem spać, cały proces nie zajmie Ci nawet 5 min.Wieczorem na dno miski wrzuć w kolejności:– cukier– rozdrobnij drożdże– rozbełtaj jajka i wylej na rozkruszone drożdże– wlej olej– oraz mlekoMiskę przykryj folią spożywczą i wrzuć do lodówki na noc.Rano wyjmij miskę z lodówki i pozostaw na blacie do ogrzania tak na pół godz.Dodaj szczyptę soli i przesiej przez sitko mąkę.Całość dokładnie wymieszaj łyżką, żeby nie było grudek i przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto odstaw na bok i przygotuj kruszonkę.Wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do miski i wyrabiaj ręką, a w zasadzie paluszkami, aż powstaną okruszki, czyli kruszonka.Na wierzch ciasta wyłóż ulubione owoce sezonowe, u mnie dzisiaj akurat porzeczka czerwona, posyp obficie kruszonką i wstaw do piekarnika.Ważne!!!Ciasto wstaw do zimnego piekarnika.Ustaw temp. na 180°C i piecz na funkcji góra-dół, bez termoobiegu ok. 1 godz.Gotowe ciasto wyjmij na blat i pozostaw do przestygnięcia.Gdy ciasto przestygnie posyp je cukrem pudrem, lub przygotuj ulubiony lukier.Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- 1 szkl. = 250 ml.
- Ilość kawałków zależy od grubości ciasta jakie będziesz kroić.
- Dzisiaj przygotowałam nocne drożdżowe w keksówce, ale często je piekę w blaszce kwadratowej 24×24 cm lub w tortownicy 26-28 cm.
- Do czasu przygotowania dolicz czas wyrastania, u mnie całą noc, ale czasem robię wszystko w wersji przyspieszonej np. rano i wtedy zostawiam na 4 godz. piekę ciasto i jest równie pyszne.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Nocne drożdżowe wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Zdjęcia nie są najlepsze, bo były robione na gorąco 🙂
Czy owoce mogą być mrożone? Jeśli tak to czy należy je wcześniej rozmrozić?
Mogą być mrożone z tych mniejszych typu borówka,malina jak najbardziej.
Ta wersja jest obłędna! Smakuje zdecydowanie lepiej, niż tradycyjna! Przygotowałam ją w weekend i w nadchodzący planuje powtórkę!
Bardzo się cieszę, że zasmakowała, ja też ją bardzo lubię 🙂 Pozdrawiam i dziękuje za komentarz, a może podeślesz mi fotki ma fp, bardzo chętnie udostępnię Twoje wykonanie i dodam zdjęcie do wpisu na blogu 🙂
W przepisie chodzi o 3/4 szklanki cukru? Bo jest 34 szklanki?
Czy można użyć sypkich drożdży?
Nie robiłam na instant, ale można śmiało.
34 szklanki cukru?? chyba powinno być 3/4 szklanki?
Jeżeli szybkie i proste, to chętnie zrobię 🙂
Bardzo proste, już prościej się nie da 🙂
Jak ja uwielbiam jeść takie ciasto. Coś pysznego.
Ostatnio bardzo doceniam czas spędzony z rodziną i chwalę sobie takie właśnie szybkie przepisy 🙂
Pysznie, uwielbiam ciasta drożdżowe! 🙂
Ja również uwielbiam drożdżowe, mam słabość do wypieków drożdżowych 🙂
Dawno nie jadłam drożdżowego ciasta. Ten przepis jest genialny ☺️
Polecam Aniu, nie trzeba być mistrzem, żeby trzasnąć takie smaczne ciasto drożdżowe 🙂
Świetny przepis i jaki prosty. Moja rodzina byłaby zachwycona takim ciastem na śniadanie. 🙂
U nas najczęściej takie śniadania w niedziele 🙂
Witam
Na filmiku temperatura 170st ,a w przepisie 180st grzałka góra dół ,wiec ,które będzie prawidłowe?
Najlepszy przepis na szybkie i smaczne drożdżowe. Wielkie dzięki 🫶
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Udało się i to z drożdżami instant. Plus rodzynki i skórka pomarańczowa. Pyszna drozdzoweczka 🥮 Dziekujemy
Super Uleńko bardzo się cieszę i dziękuje za komentarz 🙂