Nocne Drożdżowe.

Słodko Słodka
8 komentarzy
Jest tak proste,że zrobi je nawet facet 😉 A więc panowie do dzieła 🙂 

Składniki:
Blaszka 24×24 lub okrągła 26-28 cm.
Wieczorem na dno miski wrzucić w kolejności na samo dno:
34 szkl.cukru
pół kostki drożdży (50 g)
3 rozbełtane jajka L
pół szkl.oleju
1 szkl.letniego mleka
Rano:

pół kg.mąki pszennej
szczypta soli

Kruszonka:

100 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
50 g masła
kilka kropel ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

ulubione owoce


Przygotowanie:
Wieczorem włożyć składniki w kolejności do miski jw przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki,rano wyjąć miskę z lodówki pozostawić na blacie do ogrzania,pół godz.do godz.następnie wsypać przesianą przez sitko mąkę i dać szczyptę soli,całość wymieszać łyżką,ciasto będzie dość luźne i lepkie takie ma być,przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić,przygotować w tym czasie kruszonkę,wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać ręką,aż powstaną okruszki-kruszonka.
Na ciasto wyłożyć ulubione owoce,posypać kruszonką 
i wstawić to ważne do zimnego piekarnika,nastawić piekarnik na 170 C i piec ok.godz.
Gotowe posypać cukrem pudrem.
Zdjęcia nie są najlepsze,bo były robione dosłownie na gorąco 😉 




 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
InsaneNails

Czy owoce mogą być mrożone? Jeśli tak to czy należy je wcześniej rozmrozić?

DomologiaStosowana

Ta wersja jest obłędna! Smakuje zdecydowanie lepiej, niż tradycyjna! Przygotowałam ją w weekend i w nadchodzący planuje powtórkę!

Joanna

W przepisie chodzi o 3/4 szklanki cukru? Bo jest 34 szklanki?

Aneta

Czy można użyć sypkich drożdży?

Jolanta

34 szklanki cukru?? chyba powinno być 3/4 szklanki?

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies