3,1K
Jak wykonać przepis na – Nutella ze śliwek
Domowa nutella ze śliwek jest bardzo smaczna, gęsta i dobrze się rozsmarowuje. To nic innego jak powidła ze śliwek z dodatkiem kakao. Do przygotowania takiej nutelli ze śliwek potrzebujesz tylko 3 składniki. Nutella ze śliwek nie przypomina w smaku tej oryginalnej ze sklepu, ale ma o niebo krótszy skład od tej klasycznej. Co roku robię zawsze powidła z piekarnika i w tym roku również będę robiła, jak tylko śliwki będą jeszcze bardziej dojrzałe, a póki co zostawiam Wam przepis na domową nutellę ze śliwek.
Potrzebne składniki
- 1 kg śliwek węgierek - najlepiej mocno dojrzałych
- 500 g cukru - w zależności od słodyczy śliwek
- 70 g kakao
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej - opcjonalnie
Sposób wykonania
- Śliwki umyj pod bieżącym strumieniem wody, usuń pestki i wrzuć do garnka z grubym dnem.Wsyp cukier i kakao, całość dokładnie wymieszaj i wstaw na średni ogień, gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Mi to zajęło ok. 15 min. plus, minus.Następnie śliwki potraktuj blenderem i ponownie wstaw na palnik, tym razem gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliły.Śliwki gotowałam do momentu zgęstnienia, gdy były już dosyć gęste, łyżeczką nałożyłam niewielką ilość na talerzyk i sprawdziłam czy nie spływają po przechyleniu talerzyka, jeśli nie tzn. że są już dobre do przełożenia w słoiki.Cały proces gotowania na małym ogniu zajął mi ok. 1,5 godz. Jeśli chcesz zrobić większą ilość to polecam jednak wykorzystać przepis na powidła śliwkowe z piekarnika, zdecydowanie mniej roboty przy nich, nie trzeba stać i mieszać, a na koniec pieczenia możesz również dodać kakao i czekoladę. Przepis na powidła śliwkowe (klik).
- Cukru możesz dać mniej lub więcej, w zależności od tego jak słodkie są śliwki, jeśli masz swoje dobre drzewka, to cukier możesz nawet całkowicie pominąć tak naprawdę. Ja dziś użyłam śliwki z osiedlowego sklepiku i niestety nie były za słodkie… Gdybym robiła większą ilość słoiczków to pewnie wybrałabym się na rynek po owoce.
- Dla wzbogacenia smaku możesz dodać tabliczkę gorzkiej lub mlecznej czekolady, ja akurat dzisiaj pominęłam.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Nutella ze śliwek wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Domowa nutelle jest najlepsza, często robię, ale w tradycyjnej wersji z orzechów
Teraz jest tyle możliwości, że można tworzyć różne cuda, u nas syn za bardzo nie może orzechów.
Ze śliwek to jak dla mnie tylko powidła!
Każdy ma inne smaki, dla mnie powidła najlepsze tylko i wyłącznie z piekarnika.
Kocham śliwki, powidła, kompoty, ciasta.
Jeden z moich ulubionych owoców. To właśnie śliwka.
Można z nich robić tyle pyszności.
Super przepis ! 🙂
Powidła ja uwielbiam z piekarnika, bo jestem dość leniwa jeśli chodzi o tego typu zaprawy 😉 Dziękuje, robiłam pod najmłodszego w rodzinie. Pozdrawiam
Nie jadłam jeszcze takiej nutelli.
Ja robiłam w zeszłym roku z czekoladą, a w tym z kakao właśnie, głównie pod synka 🙂
Takiej nutelli jeszcze nie robiłam. A śliwki uwielbiam, muszę spróbować;)
Polecam, ja co roku coś tam próbuje i kombinuje. W zeszłym roku robiłam z samą czekoladą, w tym roku z kakao dla odmiany🙂
Cudownie wyglada i wyobrazam sobie ten zapach. I wiadomo, domowa jest duzo lepsza i zdrowsza od tej kupowanej 🙂
Zrobiłam parę słoiczków dla syncia, ogólnie zawsze robię powidła z piekarnika i wtedy przeważnie dodaje czekoladę na koniec i też mamy nutelle 🙂