Ogórki te mają tę zaletę,że są gotowe o wiele szybciej jak nasze tradycyjne małosolne, zrobiłam pierwszą turę na wodzie gazowanej, to wersja dla tych, którzy nie lubią czekać. Drugą turę postanowiłam zrobić tradycyjnie tak jak zawsze. Jeśli miałabym porównać to te na wodzie gazowanej są już dobre po 15 godz. a tradycyjne po 3 dniach, obie wersje bardzo smaczne, polecam, w sezonie ogórkowym nie może zabraknąć małosolnych, chociaż raz a zawsze muszę zrobić 🙂

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
  • 1 l wody mineralnej gazowanej
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek kopru

Przygotowanie:

  • Ogórki dobrze umyć, ściąć brzegi, czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół.
  • Układać w słoju i przekładać koprem, oraz wrzucać czosnek, całość zalać osoloną i dobrze wymieszaną wodą gazowaną, tak aby ogórki były całe zakryte.
  • Odstawić w chłodne miejsce i po ok. 15 godz. ogórki są dobre do jedzenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Beautifulduty.pl
1 rok temu

ojj ja akurat nie przepadam za takimi ogórkami

Monika
1 rok temu

Ale mi narobiłaś apetytu! Dawno takich domowych ogórków kiszonych nie jadłam. Teraz przez tego koronawirusa więcej eksperymentujemy w kuchni. Musimy się za nie zabrać 🙂 Najlepsze ogórki robił mój tata. Zobaczymy jak mi wyjdzie 😉

Olaa
Olaa
1 rok temu

A chrzan?

Kamila
1 rok temu

Dawno nie jadłam takich ogórków, ale już się ubieram i lecę do warzywniaka. Uwielbiam takie pyszności, dla mnie to właśnie smak lata 🙂

iza
iza
1 rok temu

fajny przepis

Katarzyna
1 rok temu

Czyli wersja dla zabieganych 🙂 Extra!

Marzynia
Marzynia
1 rok temu

To coś dla mojego męża. On ZAWSZE narzeka, że za długo trzeba czekać na to kiszenie 😀