Ogórki te mają tę zaletę,że są gotowe o wiele szybciej jak nasze tradycyjne małosolne, zrobiłam pierwszą turę na wodzie gazowanej, to wersja dla tych, którzy nie lubią czekać. Drugą turę postanowiłam zrobić tradycyjnie tak jak zawsze. Jeśli miałabym porównać to te na wodzie gazowanej są już dobre po 15 godz. a tradycyjne po 3 dniach, obie wersje bardzo smaczne, polecam, w sezonie ogórkowym nie może zabraknąć małosolnych, chociaż raz a zawsze muszę zrobić 🙂
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
- 1 l wody mineralnej gazowanej
- 1,5 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek kopru
Przygotowanie:
- Ogórki dobrze umyć, ściąć brzegi, czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół.
- Układać w słoju i przekładać koprem, oraz wrzucać czosnek, całość zalać osoloną i dobrze wymieszaną wodą gazowaną, tak aby ogórki były całe zakryte.
- Odstawić w chłodne miejsce i po ok. 15 godz. ogórki są dobre do jedzenia.
ojj ja akurat nie przepadam za takimi ogórkami
Każdy ma inne smaki , są gusta i guściki 🙂
Ale mi narobiłaś apetytu! Dawno takich domowych ogórków kiszonych nie jadłam. Teraz przez tego koronawirusa więcej eksperymentujemy w kuchni. Musimy się za nie zabrać 🙂 Najlepsze ogórki robił mój tata. Zobaczymy jak mi wyjdzie 😉
Kiedyś robiłam częściej takie ogórki, teraz ceny nie zachęcają, ale raz w sezonie muszą być 🙂
A chrzan?
U mnie wersja tylko z czosnkiem, ale możesz dać, tradycyjne robię z chrzanem a te na szybko bez. Pozdrawiam
Dawno nie jadłam takich ogórków, ale już się ubieram i lecę do warzywniaka. Uwielbiam takie pyszności, dla mnie to właśnie smak lata 🙂
W sezonie obowiązkowo chociaż raz a muszę zrobić 🙂
fajny przepis
To takie na szybko 🙂
Czyli wersja dla zabieganych 🙂 Extra!
Tak jest na szybko 🙂
To coś dla mojego męża. On ZAWSZE narzeka, że za długo trzeba czekać na to kiszenie 😀
Skąd ja to znam 😉 mój to samo