Ogórki Małosolne na Wodzie Mineralnej Gazowanej

Słodko Słodka
14 komentarzy

Ogórki te mają tę zaletę,że są gotowe o wiele szybciej jak nasze tradycyjne małosolne, zrobiłam pierwszą turę na wodzie gazowanej, to wersja dla tych, którzy nie lubią czekać. Drugą turę postanowiłam zrobić tradycyjnie tak jak zawsze. Jeśli miałabym porównać to te na wodzie gazowanej są już dobre po 15 godz. a tradycyjne po 3 dniach, obie wersje bardzo smaczne, polecam, w sezonie ogórkowym nie może zabraknąć małosolnych, chociaż raz a zawsze muszę zrobić 🙂

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
  • 1 l wody mineralnej gazowanej
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek kopru

Przygotowanie:

  • Ogórki dobrze umyć, ściąć brzegi, czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół.
  • Układać w słoju i przekładać koprem, oraz wrzucać czosnek, całość zalać osoloną i dobrze wymieszaną wodą gazowaną, tak aby ogórki były całe zakryte.
  • Odstawić w chłodne miejsce i po ok. 15 godz. ogórki są dobre do jedzenia.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Beautifulduty.pl

ojj ja akurat nie przepadam za takimi ogórkami

Monika

Ale mi narobiłaś apetytu! Dawno takich domowych ogórków kiszonych nie jadłam. Teraz przez tego koronawirusa więcej eksperymentujemy w kuchni. Musimy się za nie zabrać 🙂 Najlepsze ogórki robił mój tata. Zobaczymy jak mi wyjdzie 😉

Olaa

A chrzan?

Kamila

Dawno nie jadłam takich ogórków, ale już się ubieram i lecę do warzywniaka. Uwielbiam takie pyszności, dla mnie to właśnie smak lata 🙂

iza

fajny przepis

Katarzyna

Czyli wersja dla zabieganych 🙂 Extra!

Marzynia

To coś dla mojego męża. On ZAWSZE narzeka, że za długo trzeba czekać na to kiszenie 😀