2,7K
Jak wykonać przepis na – Placek z rabarbarem i kisielem
Ostatnio u mnie królują ciasta sezonowe, a główną rolę gra rabarbar. W sezonie letnim, a przede wszystkim w maju, nie może zabraknąć ciasta z rabarbarem. Na weekend poczyniłam placek z rabarbarem i kisielem, żeby tradycji stało się za dość rzecz jasna. W maju również nie może zabraknąć bzu w wazonie. Ciasto jest łatwe, stosunkowo szybkie i tanie, takie zwykłe ciasto sezonowe. Kisiel możesz zastąpić budyniem malinowym myślę, że w tej wersji również przypadnie Twojej rodzinie do gustu i smaku. Ciasto jest miękkie i wilgotne, bardzo fajnie wygląda po rozkrojeniu.
Potrzebne składniki
Blaszka 25×30 cm
Ciasto
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 4 jajka
- 100 g kwaśnej, gęstej śmietany - 4 łyżki takie z delikatnym czubkiem
Dodatkowo
- 750 ml mleka
- 2 opakowania kisielu truskawkowego - 1 opakowanie = 40 g
- 200 g cukru
- rabarbar
Sposób wykonania
- Do miski przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i wymieszaj łyżką. Następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, wbij jaja i dodaj śmietanę, zagnieć ręcznie lub przy pomocy miksera ciasto. Ciasto powinno delikatnie lepić się do dłoni.Podziel je na 2 równe części, jedną część zawiń w folie spożywczą i wrzuć do zamrażalnika, a drugą wylep przygotowaną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wylep tak, aby rogi były podciągnięte do góry.
- Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki, u mnie kawałki długości ok. 2 cm, układaj raz przy raz rzędami, im ściślej tym lepszy efekt przy rozkrojeniu, możesz delikatnie wciskać rabarbar w ciasto.
- Czas na przygotowanie kisielu. Gotujesz go tak jak zwykle z tym, że nie na wodzie tylko na mleku i z większą ilością cukru. Polecam zastąpić kisiel budyniem malinowym.Gotowy kisiel wylej łyżka po łyżce na rabarbar, rozsmaruj równomiernie.
- Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce lub porwij tak jak ja to zrobiłam.Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 °C, piecz bez termoobiegu, góra – dół przez ok. 50 – 60 min. w zależności od mocy piekarnika.
- Gdy ciasto przestygnie wstaw je do lodówki, żeby dobrze ściągnęło w środku. Placek z rabarbarem i kisielem jest naprawdę bardzo smaczny.Przed podaniem możesz go oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!!!
- Bliżej końca pieczenia jeżeli zauważysz, że góra zbyt mocno się rumieni, nakryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Gdy ciasto wystygnie, wstaw je na całą noc do lodówki, żeby dobrze się kroiło i nie rozlatywało, musi dobrze ściągnąć się środek.
- Zamiast kisielu polecam użyć budyń malinowy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek z rabarbarem i kisielem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Wygląda rewelacyjnie. Ale bym sobie pojadła.
Smaczne takie ciacho, a w sezonie zawsze smakuje najlepiej 🙂😋
Nie lubię rabarbaru, ale moja ciocia uwielbia. Dam jej przepis, będzie miała urozmaicenie 🙂
U mnie zawsze z 3, 4 ciasta z rabarbarem w sezonie muszą być🙂
Ciasta z rabarbarem biorę w ciemno 🙂 Kusisz kolejnymi pysznościami!
Trzeba korzystać póki sezon na rabarbar jest 🙂
Ja też w sezonie często wykorzystuję rabarbar w wypiekach. Zawsze ciekawie przełamuje słodki smak deseru. Zaciekawił mnie jednak pomysł z kisielem. Lubię poznawać nowe smaki, więc chętnie skorzystam z takiej odmiany. Dzisiaj spodziewam się gości, więc to dobra okazja na kulinarne eksperymenty 🙂
Rabarbar jest świetny, bardzo lubię też mus z rabarbaru i truskawek, świetnie sprawdza się w cieście szpinakowym. Mam nadzieje, że ciasto wyszło i posmakowało gościom 🙂 Pozdrawiam 🙂
Genialne ciasto!
Dzięki 🙂
Ciasta z rabarbarem są przepyszne, uwielbiam ten smak 🙂
Też mam słabość do ciast z rabarbarem, w sezonie aż grzech coś nie upiec 🙂
Cudowny placuszek <3
Wygląda niezwykle smakowicie 🙂
Serdecznie pozdrawiam 🙂
Dzięki Kasiu 🙂😘 Trzeba korzystać póki rabarbar jest. Pozdrawiam ❤️
Dodałam całe jajka i ciasto po upieczeniu jest twarde. Następnym razem dodam Same żółtka
Pewnie za dużo mąki dałaś dlatego ciasto wyszło twarde, ciasto powinno delikatnie lepić się do dłoni.
Uwielbiam rabarbar. Ostatnio robilam syrop. I muszę jednak zrobić więcej na zimę bo już nie ma 🍩
Syropy z rabarbaru jeszcze nie robiłam, chyba się skuszę 🙂