Ostatnio u mnie królują ciasta sezonowe, a główną rolę gra rabarbar. W sezonie letnim, a przede wszystkim w maju, nie może zabraknąć ciasta z rabarbarem. Na weekend poczyniłam placek z rabarbarem i kisielem, żeby tradycji stało się za dość rzecz jasna. W maju również nie może zabraknąć bzu w wazonie. Ciasto jest łatwe, stosunkowo szybkie i tanie, takie zwykłe ciasto sezonowe. Kisiel możesz zastąpić budyniem malinowym myślę, że w tej wersji również przypadnie Twojej rodzinie do gustu i smaku. Ciasto jest miękkie i wilgotne, bardzo fajnie wygląda po rozkrojeniu.
Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 50 mins
Czas całkowity 1 hr 10 mins
Ilość porcji 12 kawałków
Jak wykonać przepis na – Placek z rabarbarem i kisielem

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×30 cm

    Ciasto

    • 600 g mąki pszennej tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 200 g cukru
    • 250 g masła
    • 4 jajka
    • 100 g kwaśnej, gęstej śmietany - 4 łyżki takie z delikatnym czubkiem

    Dodatkowo

    • 750 ml mleka
    • 2 opakowania kisielu truskawkowego - 1 opakowanie = 40 g
    • 200 g cukru
    • rabarbar

    Sposób wykonania

    • Do miski przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i wymieszaj łyżką. Następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, wbij jaja i dodaj śmietanę, zagnieć ręcznie lub przy pomocy miksera ciasto. Ciasto powinno delikatnie lepić się do dłoni.
      Podziel je na 2 równe części, jedną część zawiń w folie spożywczą i wrzuć do zamrażalnika, a drugą wylep przygotowaną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wylep tak, aby rogi były podciągnięte do góry.
    • Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki, u mnie kawałki długości ok. 2 cm, układaj raz przy raz rzędami, im ściślej tym lepszy efekt przy rozkrojeniu, możesz delikatnie wciskać rabarbar w ciasto.
    • Czas na przygotowanie kisielu. Gotujesz go tak jak zwykle z tym, że nie na wodzie tylko na mleku i z większą ilością cukru. Polecam zastąpić kisiel budyniem malinowym.
      Gotowy kisiel wylej łyżka po łyżce na rabarbar, rozsmaruj równomiernie.
    • Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce lub porwij tak jak ja to zrobiłam.
      Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 °C, piecz bez termoobiegu, góra – dół przez ok. 50 – 60 min. w zależności od mocy piekarnika.
    • Gdy ciasto przestygnie wstaw je do lodówki, żeby dobrze ściągnęło w środku. Placek z rabarbarem i kisielem jest naprawdę bardzo smaczny.
      Przed podaniem możesz go oprószyć cukrem pudrem.
      Smacznego!!!

    W Waszym wykonaniu

    • Anna Jagieła, jak zawsze można liczyć u Ani na szybkie testy i apetyczne foto 🙂 Ania poleca, przepis super 🙂
    • Bliżej końca pieczenia jeżeli zauważysz, że góra zbyt mocno się rumieni, nakryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
    • Gdy ciasto wystygnie, wstaw je na całą noc do lodówki, żeby dobrze się kroiło i nie rozlatywało, musi dobrze ściągnąć się środek.
    • Zamiast kisielu polecam użyć budyń malinowy.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek z rabarbarem i kisielem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    18 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Wioleta
    1 miesiąc temu

    Wygląda rewelacyjnie. Ale bym sobie pojadła.

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu
    Reply to  Wioleta

    Smaczne takie ciacho, a w sezonie zawsze smakuje najlepiej 🙂😋

    Iwona
    1 miesiąc temu

    Nie lubię rabarbaru, ale moja ciocia uwielbia. Dam jej przepis, będzie miała urozmaicenie 🙂

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu
    Reply to  Iwona

    U mnie zawsze z 3, 4 ciasta z rabarbarem w sezonie muszą być🙂

    Monika
    1 miesiąc temu

    Ciasta z rabarbarem biorę w ciemno 🙂 Kusisz kolejnymi pysznościami!

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu
    Reply to  Monika

    Trzeba korzystać póki sezon na rabarbar jest 🙂

    Kamila
    1 miesiąc temu

    Ja też w sezonie często wykorzystuję rabarbar w wypiekach. Zawsze ciekawie przełamuje słodki smak deseru. Zaciekawił mnie jednak pomysł z kisielem. Lubię poznawać nowe smaki, więc chętnie skorzystam z takiej odmiany. Dzisiaj spodziewam się gości, więc to dobra okazja na kulinarne eksperymenty 🙂

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu
    Reply to  Kamila

    Rabarbar jest świetny, bardzo lubię też mus z rabarbaru i truskawek, świetnie sprawdza się w cieście szpinakowym. Mam nadzieje, że ciasto wyszło i posmakowało gościom 🙂 Pozdrawiam 🙂

    Patrycja Reszko
    1 miesiąc temu

    Genialne ciasto!

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu

    Dzięki 🙂

    Magda
    1 miesiąc temu

    Ciasta z rabarbarem są przepyszne, uwielbiam ten smak 🙂

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu
    Reply to  Magda

    Też mam słabość do ciast z rabarbarem, w sezonie aż grzech coś nie upiec 🙂

    Kasia Futka
    27 dni temu

    Cudowny placuszek <3
    Wygląda niezwykle smakowicie 🙂
    Serdecznie pozdrawiam 🙂

    Słodko Słodka
    26 dni temu
    Reply to  Kasia Futka

    Dzięki Kasiu 🙂😘 Trzeba korzystać póki rabarbar jest. Pozdrawiam ❤️

    Jola
    Jola
    25 dni temu

    Dodałam całe jajka i ciasto po upieczeniu jest twarde. Następnym razem dodam Same żółtka

    Szpileczkiibabeczki
    21 dni temu

    Uwielbiam rabarbar. Ostatnio robilam syrop. I muszę jednak zrobić więcej na zimę bo już nie ma 🍩

    Słodko Słodka
    20 dni temu

    Syropy z rabarbaru jeszcze nie robiłam, chyba się skuszę 🙂