Placki ziemniaczane na bogato,syte i smaczne dla tych co nie liczą kalorii 😉
Składniki:
9 szt.
ok.1 kg młodych ziemniaków
pół cebuli
2 jajka L
3-4 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
sól i pieprz do smaku
oraz
olej do smażenia 
Nadzienie:
400 g mięsa mielonego
pół cebuli
ulubione przyprawy do mielonego
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
garść posiekanej natki pietruszki
Sos Czosnkowy:
 6 łyżek majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
garść posiekanego koperku
 
 
Przygotowanie:
 
Do mielonego zetrzeć na tarce cebulę(lub posiekać drobno i zeszklić na patelni),dodać przyprawy oraz natkę pietruszki,mięso dokładnie wyrobić ręką,następnie formować kulki jak na klopsy,każda kulkę spłaszczyć podłużnie na dłoni,na dość cienkie placuszki.
 
Ziemniaki,obrać,umyć,zetrzeć
na tarce lub wspomóc się blenderem,cebulę obrać zetrzeć na tarce na
drobnych oczkach lub posiekać drobno nożem,wbić jajka ,wsypać sól i
pieprz,mąkę,
dokładnie
wymieszać,sprawdzić nabierając na łyżkę trochę masy czy dość słone(ja
zawsze czubkiem językiem sprawdzam )w razie konieczności dosolić.
Nabrać wazówkę ciasta,wylać na rozgrzaną patelnie z olejem,nałożyć płaski placuszek z mięsa,
a na placuszek mięsny nałożyć nie dużo ciasta ziemniaczanego i rozsmarować łyżką,
smażyć z obu stron na rumiano,na średnim ogniu.
Po usmażeniu
układać na ręczniku papierowym,następnie układać na talerzu i podawać z
ulubionymi dodatkami. 
 
 
U nas wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym(wszystkie składniki na sos wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wstawić do lodówki,aby smaki się przegryzły).
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
1 rok temu

Ekstra pomysł, chętnie zrobię takie placki 🙂

Izabela S.
1 rok temu

Pyszny obiadek 🙂 Mniam 🙂

Izaa
1 rok temu

świetny pomysł!!!

slodki.zakatek
1 rok temu

Nie wpadlabym na to! Super pomysl 😃

Patrycja
1 rok temu

Fantastyczny pomysł!

Pieprzyć z fantazją

uwielbiam takie żarełko! to musi być pyszne <3

AZgotuj!
1 rok temu

Świetny pomysł. Wkrótce wypróbuję.

Di bloguje
1 rok temu

Często robię, bo mój mąż je uwielbia.

Notatnik kulinarny Joanny 55

zamiast mięsa mielonego daję schabowe ale Twoja wersja mocno mnie kusi:)

Gosia
1 rok temu

Super pomysł