9,4K
Jak wykonać przepis na – Podudzia z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej
Łatwe w przygotowaniu podudzia z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej. Danie, które praktycznie robi się samo. Super pomysł na obiad, bez dużego nakładu pracy. To świetny pomysł na danie dla całej rodziny nie tylko na co dzień, ale i na zbliżające się dużymi krokami święta Bożego Narodzenia. Prosty pomysł na obiad z piekarnika. Danie to możesz również wzbogacić o pieczarki i cebulkę. To danie najlepiej podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem.
Potrzebne składniki
- 10 szt. podudzi z kurczaka
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 marchewki
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 5 łyżek oleju
- 1 opakowanie przyprawy do kurczaka po węgiersku
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
- 150 ml wody
- 1 łyżka przecieru pomidorowego - z czubkiem
Sposób wykonania
- Mięso umyj, osusz i wrzuć do miski. Do miski wlej olej, wsyp przyprawy i całość dokładnie wymieszaj ręką, następnie miskę przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz.lub dłużej. U mnie takie mięsko marynuje się przeważnie całą noc.Naczynie żaroodporne posmaruj masłem lub olejem.Kapustę kiszoną jeśli jest zbyt kwaśna opłucz, odciśnij z nadmiaru wody i pokrój drobniej, wrzuć do naczynia żaroodpornego.Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach, następnie wrzuć do kapusty kiszonej w naczyniu żaroodpornym i dokładnie wymieszaj razem.Jeśli chcesz możesz dodać do kapusty z marchewką 2 listki laurowe i 4 ziela angielskie.Całość polej wodą wymieszaną z przecierem pomidorowym.Wierzch wyrównaj za nim zaczniesz wykładać mięso.Na kapuście wymieszanej z marchewką ułóż podudzia wyjęte z lodówki.Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 80 min.Piec w temp. 220 °C, po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze ok. 10 – 15 min. aż uzyskasz ulubiony stopień wypieczenia skórki.Podawaj z ziemniaczkami posypanymi koperkiem.Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- Kapustę możesz wzbogacić o pieczarki i cebulkę.
- Udka z kurczaka są równie smaczne jak podudzia przygotowane w ten sam sposób.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Podudzia z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
apetycznie wyglądają
Moje smaki!
Pyszne, niedzielne śniadanko.
To raczej obiad 🙂
Chętnie takie zrobię. Na pewno będą smakowały w moim domu
U nas bardzo lubimy szczególnie na jesieni i zimową porą. Pozdrawiam serdecznie
Ja dodaję papryczkę chili i ananasa z puszki….słodko pikantnie ostro….pycha jutro znów robię
Każdy ma inne smaki i lubi co innego, z papryczką i z ananasem to już nie moje smaki.