Podudzia z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej

Słodko Słodka
8 komentarzy
Łatwe w przygotowaniu podudzia z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej. Danie, które praktycznie robi się samo. Super pomysł na obiad, bez dużego nakładu pracy. To świetny pomysł na danie dla całej rodziny nie tylko na co dzień, ale i na zbliżające się dużymi krokami święta Bożego Narodzenia. Prosty pomysł na obiad z piekarnika. Danie to możesz również wzbogacić o pieczarki i cebulkę. To danie najlepiej podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem.
Przygotowanie 5 minuty
Gotowanie 1 godzina 35 minuty
Czas całkowity 1 godzina 40 minuty
Ilość porcji 10 szt.
Jak wykonać przepis na – Podudzia z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej

Potrzebne składniki
  

  • 10 szt. podudzi z kurczaka
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka po węgiersku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego - z czubkiem

Sposób wykonania

  • Mięso umyj, osusz i wrzuć do miski.
    Do miski wlej olej, wsyp przyprawy i całość dokładnie wymieszaj ręką, następnie miskę przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz.lub dłużej. U mnie takie mięsko marynuje się przeważnie całą noc.
    Naczynie żaroodporne posmaruj masłem lub olejem.
    Kapustę kiszoną jeśli jest zbyt kwaśna opłucz, odciśnij z nadmiaru wody i pokrój drobniej, wrzuć do naczynia żaroodpornego.
    Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach, następnie wrzuć do kapusty kiszonej w naczyniu żaroodpornym i dokładnie wymieszaj razem.
    Jeśli chcesz możesz dodać do kapusty z marchewką 2 listki laurowe i 4 ziela angielskie.
    Całość polej wodą wymieszaną z przecierem pomidorowym.
    Wierzch wyrównaj za nim zaczniesz wykładać mięso.
    Na kapuście wymieszanej z marchewką ułóż podudzia wyjęte z lodówki.
    Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 80 min.
    Piec w temp. 220 °C, po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze ok. 10 – 15 min. aż uzyskasz ulubiony stopień wypieczenia skórki.
    Podawaj z ziemniaczkami posypanymi koperkiem.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Kapustę możesz wzbogacić o pieczarki i cebulkę.
  • Udka z kurczaka są równie smaczne jak podudzia przygotowane w ten sam sposób.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Podudzia z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

apetycznie wyglądają

Patrycja

Moje smaki!

Wioleta Sadowska

Pyszne, niedzielne śniadanko.

Daria

Chętnie takie zrobię. Na pewno będą smakowały w moim domu

Katarzyna

Ja dodaję papryczkę chili i ananasa z puszki….słodko pikantnie ostro….pycha jutro znów robię