Domowe pieczywo jest najlepsze, często piekę takie bułeczki, bo mój synek je uwielbia. Teraz gdy powinniśmy ograniczyć wychodzenie z domu myślę, że ten prosty przepis przypadnie wielu do gustu. Nie potrzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych, żeby cieszyć się domowym pieczywem. Uwielbiam zapach takich domowych bułeczek, gdy się pieką, mój syn zawsze siada przy piekarniku i obserwuje jak buły rosną, nie zdążą dobrze ostygnąć a już znikają dosłownie z pod ręki 🙂 Tym razem przygotowałam bułki na mące chlebowej z Młyny Szczepanki.
Składniki:
8 szt.
- 500 g mąki chlebowej typ 750
- 140 ml mleka
- 140 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczką soli
- 3 łyżki oleju lub masła
- 7 g drożdży instant lub ok. 15 g drożdży świeżych
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać przez sitko do miski, wsypać drożdże, cukier, sól, wymieszać łyżką.
- Mleko z wodą wymieszać i wlać do mąki, chwilę wyrobić i wlać olej lub roztopione letnie masło.
- Ciasto wyrabiać ok. 10 min. przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko podsypany mąką blat, uformować wałek i ciąć na 8 kawałków, z każdego kawałka uformować bułeczkę.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie, przykryć ściereczką i odstawić na 40 min. do napuszenia.
- Po tym czasie bułeczki lekko spłaszczyć i naciąć prawie, że do samego spodu.
- Przed włożeniem do piekarnika można oprószyć delikatnie mąką.
- Piec ok. 20 min. w temp.200 C.
- Wyjąć blaszkę na blat i pozostawić do wystygnięcia.
Zapraszam na YouTube.
W Waszym wykonaniu:
- Agnieszka Krzesińska przygotowała buły do hamburgerów, i dla fana hot dogów 🙂 Pysznie wyszły.
- Katarzyna Marcin Wojciechowska-Kwas pięknie wyszły 🙂
- Anna Raya, dziękuje za apetyczne foto 🙂
idealne!!! my też lubimy te bułeczki
Super. Też tak robię. Bo najlepsze to domowe 🙂 Pozdrawim serdecznie.
Swojskie najlepsze😊 Ja też sama robię, chleb i bułki. Ostatnio często robię chałkę bo nauczyłam się zaplatać.😁
Dokładnie zupełnie inny smak i w ogóle,ja najwięcej w zimie wypiekam.
A mogę prosić o przepis na chalkę?
Proszę zajrzeć na Agusiowe Smakołyki,u mnie będzie bliżej końca lutego 🙂
A jak pięć góra dół ?
Tak góra-dół.
A ile piec?
Jak w przepisie, piec ok. 20 min. w temp.200 C.
Czy smarujemy bułeczki jakiem czy czymś innym żeby tak ładnie na wierzchu wyglądały?
Nie smaruje niczym.
czy mleko ma byc podgrzane, czy zimne z lodowki?
Ciepłe,ale nie gorące .
Dlaczego ciasto wyszło twarde,nie moglam go ugniatac bo rece az bolały,gdzie popełniłam błąd? Drożdże dalam suche,mleko i woda byly cieple-nie gorące, takze nie mam pojecia gdzie byl błąd hmm
Ja zawsze daje więcej wody lub mleka jak ciasto jest za twarde,a gdy klejące więcej mąki,postępuje tak z każdym ciastem drożdżowym,pewne rzeczy czasem w kuchni robi się na oko i wyczucie.
Aha,dziękuję za odpowiedź.
A mąka przenna obojętnie jaka? (450,500, 650, czy inna…)
Używam mąkę do wypieków drożdżowych,lub jaką mam w domu pod ręką.
Czy mleko mogę zastąpić maślanką?
Pewnie,wiele razy robiłam je też na kefirze.
Czy można użyć innego mleka niż krowie? Np. Sojowe?
Nie używałam nigdy mleka sojowego,ale jeśli używasz do innych wypieków tego typu mleko to można.Można również dać samą wodę.
Czyli mleko i wode trzeba podgrzać?
Mają być ciepłe,ale nie gorące.
Czy te bułeczki można mrozic?
Tak można chociaż u mnie znikają zawsze w locie 🙂 Pozdrawiam
Bułeczki są rewelacyjne. Przepis poszedł dalej. Mąż zareklamował kolegom z pracy i teraz wszyscy pieczemy te bułeczki. Na niewychodzenie z domu idealne – super proste i smaczne! Polecam wszystkim niezdecydowanym!
A jak postępować z drożdżami świeżymi?też od razu dodać?Czy zaczyn zrobić?
Zrobić zaczyn.
Czy wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika?
Ja zawsze wrzucam do takiego na w pół nagrzanego.
Jak zrobić zaczyn, jak mam świeże drożdże ?? Robiłam już kilka razy z suchych drożdży, a ze świeżych nie robiłam
Do małej miseczki w kruszyć drożdże,zasypać łyżką cukru,i
łyżką przesianej mąki,zalać ciepłym,ale nie gorącym mlekiem,wymieszać
do rozpuszczenia się drożdży,odstawić miseczkę przykrytą ściereczką w
ciepłe miejsce na 10-15 min.aż drożdże zaczną pracować.
Witam.Mam pytanie czy masło należy roztopić ,czy poprostu nabrać trzy łyżki stolwe i czy oliwę można zastąpić olejem?Proszę o odpowiedź .
Jeśli używasz masła to trzeba je roztopić i wlać letnie,a oliwę można zastąpić olejem.Pozdrawiam
Idealne na śniadanko. Pychota.
To prawda 🙂
Jakie piękne i równiutkie. Mnie takie nie wychodzą 🙁
Kwestia wprawy, kiedyś mi też takie równe nie wychodziły, ale liczy się smak a nie wygląd 🙂
Jakiej można użyć mąki oprócz typu 750
Kasiu jaką masz pod ręką, Luksusowa typ 550 na tej akurat najczęściej robię takie bułki. Pozdrawiam
Wypróbuję na pewno, bo coś czuję, że i mój junior je pokocha.
Mój to zawsze mówi, mamuś zrób te bułki z przedziałkiem na dupkę 😉
Puchate 😉
Pyszne są 🙂
Uwielbiam takie domowe bułki 🙂
Domowe zawsze najlepsze 🙂
Cudowne buleczki, jak pieknie wyrosniete 🙂
Dziękuje, podobno ciasto drożdżowe mnie lubi 😉
To są chyba najulubieńsze moje bułki. Mogę je jeść nawet suche. A jeszcze takie śliczne domowej roboty, to już w ogóle!
O tak, też je lubię bez niczego 🙂
Ślicznie wyszły, uwielbiam takie domowe pieczywo na śniadanie 🙂
Ja najwięcej pieczywa piekę na jesieni i zimą i zdecydowanie na weekendowe śniadania 🙂
Ale apetycznie wyglądają! My rzadko robimy bułeczki, częściej domowy chlebek. Smakuje nieziemsko 🙂 Robiłam kiedyś z dziewczynami bułeczki, ale niestety nie wyszły tak smacznie, jak się spodziewałam.
U nas i buły i chleb, ale najczęściej na jesieni i zimową porą 🙂
Pięknie wyglądają! Piekę często, z innego przepisu, chętnie spróbuję Twojej wersji 🙂
Polecam, proste i smaczne 🙂
Bardzo apetyczne. Piękne. Takich się nie kupi 🙂
To prawda, takie domowe buły to mają jednak zapach i smak, że ach…
Rewelacyjny przepis, bułeczki pięknie pachną, są puszyste 😀 znikają w momencie 😀 prosty przepis, polecam 😀 u mnie na stałe zagościł w notesie z przepisami 😀 Dziękuję 😀
Ciasto wyrabia Pani ręcznie,czy robotem?
Jak mam czas to ręcznie, ale przeważnie na szybko i odpalam robota 🙂 Pozdrawiam
Dziękuje ,pozdrawiam 🙂
czy zamiast drożdży można dodać sody?
Nie robiłam nigdy takich bułeczek na sodzie, obstaje przy drożdżach.
Czy można zrobić te bułki bez mleka?
Tak oczywiście, możesz zastąpić wodą, lub tym czym lubisz po prostu 🙂
Pyszne bułeczki. Zrobiłam z dodatkiem mąki żytniej (90g, pozostała część to mają pszenna). Bułki mają chrupiącą skórkę a środek mięciutki. Zobaczymy rano jak będą smakować na śniadanie. Dziękuję za przepis.
Dziękuje Asiu za komentarz, bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu 🙂 U nas przeważnie zawsze znikają tego samego dnia, ale czasem coś tam zostanie to wrzucam do woreczka i rano są równie smaczne, ale już skórka nie jest chrupiąca. Pozdrawiam serdecznie