Proste Bułki Pszenne

Słodko Słodka
70 komentarzy

Domowe pieczywo jest najlepsze, często piekę takie bułeczki, bo mój synek je uwielbia. Teraz gdy powinniśmy ograniczyć wychodzenie z domu myślę, że ten prosty przepis przypadnie wielu do gustu. Nie potrzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych, żeby cieszyć się domowym pieczywem. Uwielbiam zapach takich domowych bułeczek, gdy się pieką, mój syn zawsze siada przy piekarniku i obserwuje jak buły rosną, nie zdążą dobrze ostygnąć a już znikają dosłownie z pod ręki 🙂 Tym razem przygotowałam bułki na mące chlebowej z Młyny Szczepanki.

Składniki:

8 szt.

  • 500 g mąki chlebowej typ 750
  • 140 ml mleka
  • 140 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczką soli
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • 7 g drożdży instant lub ok. 15 g drożdży świeżych

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać przez sitko do miski, wsypać drożdże, cukier, sól, wymieszać łyżką.
  • Mleko z wodą wymieszać i wlać do mąki, chwilę wyrobić i wlać olej lub roztopione letnie masło.
  • Ciasto wyrabiać ok. 10 min. przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko podsypany mąką blat, uformować wałek i ciąć na 8 kawałków, z każdego kawałka uformować bułeczkę.
  • Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie, przykryć ściereczką i odstawić na 40 min. do napuszenia.
  • Po tym czasie bułeczki lekko spłaszczyć i naciąć prawie, że do samego spodu.
  • Przed włożeniem do piekarnika można oprószyć delikatnie mąką.
  • Piec ok. 20 min. w temp.200 C.  
  • Wyjąć blaszkę na blat i pozostawić do wystygnięcia.

Zapraszam na YouTube.

W Waszym wykonaniu:

  • Agnieszka Krzesińska przygotowała buły do hamburgerów, i dla fana hot dogów 🙂 Pysznie wyszły.
  • Katarzyna Marcin Wojciechowska-Kwas pięknie wyszły 🙂
  • Anna Raya, dziękuje za apetyczne foto 🙂

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
70 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

idealne!!! my też lubimy te bułeczki

Rita creative

Super. Też tak robię. Bo najlepsze to domowe 🙂 Pozdrawim serdecznie.

Aga

Swojskie najlepsze😊 Ja też sama robię, chleb i bułki. Ostatnio często robię chałkę bo nauczyłam się zaplatać.😁

Anonimowy

A mogę prosić o przepis na chalkę?

Unknown

A jak pięć góra dół ?

Kasia

A ile piec?

Anonimowy

Czy smarujemy bułeczki jakiem czy czymś innym żeby tak ładnie na wierzchu wyglądały?

Kasia

czy mleko ma byc podgrzane, czy zimne z lodowki?

Unknown

Dlaczego ciasto wyszło twarde,nie moglam go ugniatac bo rece az bolały,gdzie popełniłam błąd? Drożdże dalam suche,mleko i woda byly cieple-nie gorące, takze nie mam pojecia gdzie byl błąd hmm

Unknown

Aha,dziękuję za odpowiedź.

bajka

A mąka przenna obojętnie jaka? (450,500, 650, czy inna…)

Anonimowy

Czy mleko mogę zastąpić maślanką?

Justyna

Czy można użyć innego mleka niż krowie? Np. Sojowe?

Dorota

Czyli mleko i wode trzeba podgrzać?

Unknown

Czy te bułeczki można mrozic?

Ewa

Bułeczki są rewelacyjne. Przepis poszedł dalej. Mąż zareklamował kolegom z pracy i teraz wszyscy pieczemy te bułeczki. Na niewychodzenie z domu idealne – super proste i smaczne! Polecam wszystkim niezdecydowanym!

Domi

A jak postępować z drożdżami świeżymi?też od razu dodać?Czy zaczyn zrobić?

Basia

Czy wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika?

Magdalena

Jak zrobić zaczyn, jak mam świeże drożdże ?? Robiłam już kilka razy z suchych drożdży, a ze świeżych nie robiłam

Ewa

Witam.Mam pytanie czy masło należy roztopić ,czy poprostu nabrać trzy łyżki stolwe i czy oliwę można zastąpić olejem?Proszę o odpowiedź .

Wioleta

Idealne na śniadanko. Pychota.

Słodko Słodka

To prawda 🙂

Beata M.

Jakie piękne i równiutkie. Mnie takie nie wychodzą 🙁

Słodko Słodka

Kwestia wprawy, kiedyś mi też takie równe nie wychodziły, ale liczy się smak a nie wygląd 🙂

Katarzyna

Jakiej można użyć mąki oprócz typu 750

Słodko Słodka

Kasiu jaką masz pod ręką, Luksusowa typ 550 na tej akurat najczęściej robię takie bułki. Pozdrawiam

Królowa Karo

Wypróbuję na pewno, bo coś czuję, że i mój junior je pokocha.

Ervi

Puchate 😉

Słodko Słodka

Pyszne są 🙂

Izabela S.

Uwielbiam takie domowe bułki 🙂

Słodko Słodka

Domowe zawsze najlepsze 🙂

Edyta

Cudowne buleczki, jak pieknie wyrosniete 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje, podobno ciasto drożdżowe mnie lubi 😉

Katarzyna

To są chyba najulubieńsze moje bułki. Mogę je jeść nawet suche. A jeszcze takie śliczne domowej roboty, to już w ogóle!

Słodko Słodka

O tak, też je lubię bez niczego 🙂

Magda

Ślicznie wyszły, uwielbiam takie domowe pieczywo na śniadanie 🙂

Słodko Słodka

Ja najwięcej pieczywa piekę na jesieni i zimą i zdecydowanie na weekendowe śniadania 🙂

Monika

Ale apetycznie wyglądają! My rzadko robimy bułeczki, częściej domowy chlebek. Smakuje nieziemsko 🙂 Robiłam kiedyś z dziewczynami bułeczki, ale niestety nie wyszły tak smacznie, jak się spodziewałam.

Słodko Słodka

U nas i buły i chleb, ale najczęściej na jesieni i zimową porą 🙂

Pichceniomania

Pięknie wyglądają! Piekę często, z innego przepisu, chętnie spróbuję Twojej wersji 🙂

Słodko Słodka

Polecam, proste i smaczne 🙂

Anita z AZgotuj

Bardzo apetyczne. Piękne. Takich się nie kupi 🙂

Słodko Słodka

To prawda, takie domowe buły to mają jednak zapach i smak, że ach…

Anna

Rewelacyjny przepis, bułeczki pięknie pachną, są puszyste 😀 znikają w momencie 😀 prosty przepis, polecam 😀 u mnie na stałe zagościł w notesie z przepisami 😀 Dziękuję 😀

EWA

Ciasto wyrabia Pani ręcznie,czy robotem?

EWA

Dziękuje ,pozdrawiam 🙂

Kasia

czy zamiast drożdży można dodać sody?

Ala

Czy można zrobić te bułki bez mleka?

Asia

Pyszne bułeczki. Zrobiłam z dodatkiem mąki żytniej (90g, pozostała część to mają pszenna). Bułki mają chrupiącą skórkę a środek mięciutki. Zobaczymy rano jak będą smakować na śniadanie. Dziękuję za przepis.