Coś dla wielbicieli kokosu, ale i nie tylko, przepis można przerobić na swoje smaki i potrzeby. Sernik ten jest bardzo prosty, nie potrzeba specjalnych zdolności. Można upiec na święta, lub specjalną rodzinną okazje, do kawy na weekend, jak to zwykle u mnie bywa... Uwielbiam serniki pod każdą postacią, a dziś podrzucam Wam taki właśnie szybki i smaczny, bardzo ładnie prezentujący się na stole.

Składniki:

Tortownica 24 cm

Spód:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 180 g masła lub margaryny
  • 1 jajko M

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g twarogu półtłustego 3- krotnie mielonego
  • 250 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka L
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 125 ml śmietanki 30 %
  • 125 ml mleka kokosowego

Polewa:

  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 3 g żelatyny
  • 75 g białej czekolady
  • garść wiórek kokosowych
  • rafaello lub inne cukierasy kokosowe do ozdoby

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
  • Żółtka utrzeć z cukrami na jasną masę w kolorze koglu, dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem, wsypać budyń, wlać śmietankę i mleczko kokosowe (można mleczko zastąpić samą śmietanką 30 %) , krótko zmiksować tylko do połączenia się wszystkich składników.
  • Masę serową przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika.
  • Piec w temp. 170 C przez ok. 1 godz.
  • Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
  • Gdy sernik ostygnie zrobić polewę.
  • Żelatynę zalać zimną wodą 2-3 łyżki i pozostawić do napęcznienia. Śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, podgrzać do momentu rozpuszczenia się czekolady na małym ogniu, zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia, gdy polewa zacznie ściągać wylać na wierzch sernika, posypać boki wiórkami kokosowymi i ułożyć kokosowe cukierki na około.
  • Sernik wrzucić do lodówki, żeby dobrze ściągnął.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
26 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kaja

Jak to ma być ser z wiaderka? Bo ten, który zwykle kupuję, to jest twaróg właśnie …

Słodko Słodka

Więc może być ten,który kupujesz zwykle…

Ervi

Ładny 🙂

Słodko Słodka

Dzięki 🙂

iza

wspaniale wygląda, lubię kokosowe smaki ale takiego sernika jeszcze nie robiłam

Słodko Słodka

To taki trochę kryzysowy kokos 😉

Magda

Wygląda pięknie, taki sernik będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje 🙂

Beautifulduty.pl

no dobra! challenge accepted ;D spróbuję to zrobić 😀

Słodko Słodka

🙂 prosty jest i szybko się robi.

Myśli Potarganej

Już kupiliśmy ser i będziemy tworzyć 😉

Słodko Słodka

🙂

MakeupMuddle

I love coconut, so this cake really is my idea of heaven! xo

Słodko Słodka

Thank you 🙂

Izabela S.

Pysznie wygląda 🙂 A serniki to ja uwielbiam 🙂

Słodko Słodka

Ja też mam słabość do serników 😉

Kuchcik

Uwielbiam serniki i smak kokosa 🙂 Na pewno wykorzystam Twój pomysł na sernik 🙂 Kiedyś robiłam sernik z kokoswm i ananasem i był pyszny.

Słodko Słodka

Też bardzo lubię kokos w różnego rodzaju wypiekach, a sernik z kokosem i ananasem to jeden z moich faworytów 😉

Di bloguje

Ale ten sernik wygląda cudownie <3

Sys

uwielbiam sernik i kocham rafaello. Czy może być lepsze połączenie? <3 dzięki za przepis 🙂

PureMorning

Wygląda pysznie :))

Kasia

Zrobiłam , jak dla mnie jedynie polewa ma smak rafaello.

MyśliPotarganej.pl

Szczególnie zachwyciła mnie polewa. Jest idealnie gładka. Wow!