Coś dla wielbicieli kokosu, ale i nie tylko, przepis można przerobić na swoje smaki i potrzeby. Sernik ten jest bardzo prosty, nie potrzeba specjalnych zdolności. Można upiec na święta, lub specjalną rodzinną okazje, do kawy na weekend, jak to zwykle u mnie bywa... Uwielbiam serniki pod każdą postacią, a dziś podrzucam Wam taki właśnie szybki i smaczny, bardzo ładnie prezentujący się na stole.
Składniki:
Tortownica 24 cm
Spód:
- 1 szkl. mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki cukru pudru
- małe opakowanie cukru waniliowego
- 180 g masła lub margaryny
- 1 jajko M
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 250 g twarogu półtłustego 3- krotnie mielonego
- 250 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka L
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 125 ml śmietanki 30 %
- 125 ml mleka kokosowego
Polewa:
- 100 ml śmietanki 30 %
- 3 g żelatyny
- 75 g białej czekolady
- garść wiórek kokosowych
- rafaello lub inne cukierasy kokosowe do ozdoby
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
- Żółtka utrzeć z cukrami na jasną masę w kolorze koglu, dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem, wsypać budyń, wlać śmietankę i mleczko kokosowe (można mleczko zastąpić samą śmietanką 30 %) , krótko zmiksować tylko do połączenia się wszystkich składników.
- Masę serową przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika.
- Piec w temp. 170 C przez ok. 1 godz.
- Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
- Gdy sernik ostygnie zrobić polewę.
- Żelatynę zalać zimną wodą 2-3 łyżki i pozostawić do napęcznienia. Śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, podgrzać do momentu rozpuszczenia się czekolady na małym ogniu, zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia, gdy polewa zacznie ściągać wylać na wierzch sernika, posypać boki wiórkami kokosowymi i ułożyć kokosowe cukierki na około.
- Sernik wrzucić do lodówki, żeby dobrze ściągnął.
Jak to ma być ser z wiaderka? Bo ten, który zwykle kupuję, to jest twaróg właśnie …
Więc może być ten,który kupujesz zwykle…
Ładny 🙂
Dzięki 🙂
wspaniale wygląda, lubię kokosowe smaki ale takiego sernika jeszcze nie robiłam
To taki trochę kryzysowy kokos 😉
Wygląda pięknie, taki sernik będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu 🙂
Dziękuje 🙂
no dobra! challenge accepted ;D spróbuję to zrobić 😀
🙂 prosty jest i szybko się robi.
Już kupiliśmy ser i będziemy tworzyć 😉
🙂
I love coconut, so this cake really is my idea of heaven! xo
Thank you 🙂
Pysznie wygląda 🙂 A serniki to ja uwielbiam 🙂
Ja też mam słabość do serników 😉
Uwielbiam serniki i smak kokosa 🙂 Na pewno wykorzystam Twój pomysł na sernik 🙂 Kiedyś robiłam sernik z kokoswm i ananasem i był pyszny.
Też bardzo lubię kokos w różnego rodzaju wypiekach, a sernik z kokosem i ananasem to jeden z moich faworytów 😉
Ale ten sernik wygląda cudownie <3
Dziękuje 🙂
uwielbiam sernik i kocham rafaello. Czy może być lepsze połączenie? <3 dzięki za przepis 🙂
Ja też love rafaello 🙂 i kokos
Wygląda pysznie :))
Dziękuje 🙂
Zrobiłam , jak dla mnie jedynie polewa ma smak rafaello.
Szczególnie zachwyciła mnie polewa. Jest idealnie gładka. Wow!