Bułeczki na sodzie, banalnie proste i smaczne, szybkie do zrobienia, nie trzeba rano biec do piekarni .Można je jeść na słodko i na słono. Świetna alternatywa gdy zabraknie nam pieczywa na śniadanie, a robi się je bardzo szybko. Pochodzą z podkarpacia, proziaki- chlebek sodowy, placki mączne z dodatkiem „prozy”- sody. Kiedyś były pieczone przez nasze babcie na blasze tradycyjnych kuchni kaflowych opalanych drewnem. Podstawowe składniki do wykonania proziaków jak kiedyś to mąką, woda i soda.
Składniki:
19 szt.
- 520 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka z czubkiem sody
- 400 g kefiru
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i cukier oraz sodę, wymieszać łyżką, wlać kefir i zacząć wyrabiać ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera. Wyrobione ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać szklanką koła.
- Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, po 4 min. z każdej strony, dodatkowo podczas smażenia patelnie przykryłam deklem.
Jakie małe pychotki, zjadłabym z wielką chęcią 🙂
Te pyszne placuszki pochodzą z mojego regionu…
Fajny i prosty przepis, zabieram się za zrobienie 🙂
świetne! zrobię przy weekendzie <3
Uwielbiam proziaki 🙂
jeszcze nigdy ich nie jadłam, spróbuję! 🙂
Są świetne. A przy tym jak pysznie można je nadziać 🙂 <3
Ależ ja je uwielbiam:) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny na moim blogu:)
a ja chyba nigdy nie jadłam, tak apetycznie wyglądają że trzeba będzie nadrobić
Super pomysł!
Wyszły super 🙂 zjedzone z powidłami śliwkowymi…
Super,cieszę się,że smakowały 🙂 Pozdrawiam
Nie moge sie na nie napatrzec 🙂
Coś mi się zdaje, że tego typu przepisy, teraz będą bardzo przydatne… Zapisuję sobie
a mozna na jogurcie???
A można je na jogurcie zrobic??
No !! W końcu znalazłam przepis na proziaki, które wychodzą 🙂 i to jakie pyszne i puszyste. Kradnę, zapisuję i będę robiła nie jeden raz. Pozdrawi:)am i dziękuję
Super Aguś,bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie,wpadaj do mnie częściej 😉
One się nie przypalą na patelni? Jakis rodzaj patelni? Czy pierwsza lepsza może byc?
Nie przypalą się na średnim ogniu,trzeba wyczuć temp.Patelnia bez znaczenia.
Czym zastąpić kefir?
Maślanka,jogurt naturalny,gęsta śmietana 18 %,co masz pod ręką.
Czy zamiast sody można dodać proszek do pieczenia?
Szczerze mówiąc na proszku nie robiłam,moja babcia zawsze na sodzie robiła i ja tak samo.
Czy zamiast kefiru. Może być śmietana