Proziaki

Słodko Słodka
25 komentarzy

Bułeczki na sodzie, banalnie proste i smaczne, szybkie do zrobienia, nie trzeba rano biec do piekarni .Można je jeść na słodko i na słono. Świetna alternatywa gdy zabraknie nam pieczywa na śniadanie, a robi się je bardzo szybko. Pochodzą z podkarpacia, proziaki- chlebek sodowy, placki mączne z dodatkiem „prozy”- sody. Kiedyś były pieczone przez nasze babcie na blasze tradycyjnych kuchni kaflowych opalanych drewnem. Podstawowe składniki do wykonania proziaków jak kiedyś to mąką, woda i soda.

Składniki:

19 szt.

  • 520 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka z czubkiem sody 
  • 400 g kefiru
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i cukier oraz sodę, wymieszać łyżką, wlać kefir i zacząć wyrabiać ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera. Wyrobione ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać szklanką koła.  
  • Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, po 4 min. z każdej strony, dodatkowo podczas smażenia patelnie przykryłam deklem.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
25 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Jakie małe pychotki, zjadłabym z wielką chęcią 🙂

Patrycja

Te pyszne placuszki pochodzą z mojego regionu…

Marcepanowy Kącik

Fajny i prosty przepis, zabieram się za zrobienie 🙂

świetne! zrobię przy weekendzie <3

Izabela S.

Uwielbiam proziaki 🙂

Lena

jeszcze nigdy ich nie jadłam, spróbuję! 🙂

AZgotuj!

Są świetne. A przy tym jak pysznie można je nadziać 🙂 <3

Ależ ja je uwielbiam:) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny na moim blogu:)

Izaa

a ja chyba nigdy nie jadłam, tak apetycznie wyglądają że trzeba będzie nadrobić

Di bloguje

Super pomysł!

Słodkie Gotowanie

Wyszły super 🙂 zjedzone z powidłami śliwkowymi…

Edita Guhl

Nie moge sie na nie napatrzec 🙂

Kasia

Coś mi się zdaje, że tego typu przepisy, teraz będą bardzo przydatne… Zapisuję sobie

Sylwia

a mozna na jogurcie???

Sylwia

A można je na jogurcie zrobic??

Agnieszka z Krosna

No !! W końcu znalazłam przepis na proziaki, które wychodzą 🙂 i to jakie pyszne i puszyste. Kradnę, zapisuję i będę robiła nie jeden raz. Pozdrawi:)am i dziękuję

Monika

One się nie przypalą na patelni? Jakis rodzaj patelni? Czy pierwsza lepsza może byc?

Agnieszka

Czym zastąpić kefir?

Agnieszka

Czy zamiast sody można dodać proszek do pieczenia?

Ewa

Czy zamiast kefiru. Może być śmietana

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies