5,5K
Jak wykonać przepis na – Pstrąg pieczony z warzywami
Danie jest lekkie, zdrowe i sycące. Pstrąg pieczony z warzywami nie gości u mnie często, ponieważ w moim domu jemy raczej mało ryb, ale od czasu do czasu, lubimy zjeść w takiej formie pstrąga czy to na obiad, czy na lepszą kolacje. Przepis jest prosty, danie mało wymagające, wrzucasz do piekarnika i robi się samo. Pstrąg w towarzystwie ulubionych warzyw smakuje wybornie. Pamiętaj, żeby kupować ryby ze sprawdzonego źródła, u mnie dziś gości pstrąg z rodzinnej przetwórni, która znajduje się blisko mnie, eRyby.pl pyszne i naturalne – bez konserwantów i sztucznych dodatków. Ty również możesz zamówić świeżą rybę z dowozem do domu, polecam!!!
Potrzebne składniki
- 2 szt. świeżego wypatroszonego pstrąga
- 5 ziemniaków - małych lub średniej wielkości
- 1 czerwona cebula
- 1 mały brokuł
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz do smaku
- ulubiona przyprawa do ryb, do smaku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście posiekanego koperku
- 1 cytryna
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania
- Pstrąg to bardzo prosta w przygotowaniu ryba. Po wyjęciu ryb z opakowania, przepłucz je pod strumieniem bieżącej zimnej wody, następnie osusz ręcznikiem papierowym. Natnij nożem skośnie z jednej strony każdą rybę.Do każdej ryby, do środka włóż po łyżce masła wymieszanego z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę małym ząbkiem czosnku, oraz po 2 plasterki cytryny. Masło rozetrzyj po całej rybie w środku. Możesz użyć całe ząbki czosnku zamiast je przeciskać przez praskę i ułożyć po prostu przy rybie.Tak nadziane pstrągi posmaruj olejem i przypraw solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do ryb.Ziemniaki, marchewkę obierz, umyj i podgotuj nie za długo, żeby warzywa się nie rozlatywały, wystarczy 5 min. W osobnym rondelku podgotuj brokuł w osolonej wodzie.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pstrągi i obłóż je na około warzywami (warzywa możesz przyprawić wedle gustu i smaku), wrzuć na blaszkę przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w piórka cebulę.Tak przygotowaną blaszkę wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 – 200 °C, piecz przez ok. 20 – 25 min. w zależności od wielkości ryb, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Danie jest gotowe do podania tuż po upieczeniu. Smacznego!!!
- Możesz użyć dowolnych ulubionych ziół np. rozmaryn, tymianek.
- Możesz użyć dowolnych ulubionych warzyw.
- Cukinię pokroiłam w plastry, osoliłam i odstawiłam na chwilkę, żeby puściła sok, następnie przyprawiłam solą i pieprzem i podsmażyłam na patelni grillowej.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pstrąg pieczony z warzywami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Powiem Ci Asiu, że średnio przepadam za rybą, ale przygotowałaś taką wersję że chętnie bym się skusiła. Wygląda naprawdę zacnie:)
My też raczej amatorami ryb nie jesteśmy, jemy od czasu do czasu 🙂
Moja Córcia, byłaby zachwycona, jakbym jej takiego pstrąga zrobiła
Pstrąg jest bardzo smaczny, nie robię go często, bo jesteśmy mało rybni, ale od czasu do czasu wcinamy ze smakiem 🙂
Korzystam z ich sklepu online, świetne rybki! W tym tygodniu przyjdzie kolejna przesyłka 🙂 Akurat tym razem pstrąga nie będzie, ale przepis taki, jak ten, który prezentujesz, to mój ulubiony sposób na taką rybkę 🙂
O widzisz, ja akurat mam blisko do przetwórni, ale też zamawiam internetowo i zawsze jestem zadowolona, szczególnie teraz, gdy już niedługo święta, warto kupić dobre i świeże rybki 🙂
Przepis wydaje się bardzo prosty i smaczny koniecznie spróbuję, za mną już tlenoterapia białystok więc mam prawo na odrobinę smakołyków.