Pstrąg pieczony z warzywami

Słodko Słodka
7 komentarzy
Danie jest lekkie, zdrowe i sycące. Pstrąg pieczony z warzywami nie gości u mnie często, ponieważ w moim domu jemy raczej mało ryb, ale od czasu do czasu, lubimy zjeść w takiej formie pstrąga czy to na obiad, czy na lepszą kolacje. Przepis jest prosty, danie mało wymagające, wrzucasz do piekarnika i robi się samo. Pstrąg w towarzystwie ulubionych warzyw smakuje wybornie. Pamiętaj, żeby kupować ryby ze sprawdzonego źródła, u mnie dziś gości pstrąg z rodzinnej przetwórni, która znajduje się blisko mnie, eRyby.pl pyszne i naturalne – bez konserwantów i sztucznych dodatków. Ty również możesz zamówić świeżą rybę z dowozem do domu, polecam!!!
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 45 minuty
Ilość porcji 2 porcje
Jak wykonać przepis na – Pstrąg pieczony z warzywami

Potrzebne składniki
  

  • 2 szt. świeżego wypatroszonego pstrąga
  • 5 ziemniaków - małych lub średniej wielkości
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały brokuł
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiona przyprawa do ryb, do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście posiekanego koperku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania

  • Pstrąg to bardzo prosta w przygotowaniu ryba.
    Po wyjęciu ryb z opakowania, przepłucz je pod strumieniem bieżącej zimnej wody, następnie osusz ręcznikiem papierowym.
    Natnij nożem skośnie z jednej strony każdą rybę.
    Do każdej ryby, do środka włóż po łyżce masła wymieszanego z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę małym ząbkiem czosnku, oraz po 2 plasterki cytryny. Masło rozetrzyj po całej rybie w środku. Możesz użyć całe ząbki czosnku zamiast je przeciskać przez praskę i ułożyć po prostu przy rybie.
    Tak nadziane pstrągi posmaruj olejem i przypraw solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do ryb.
    Ziemniaki, marchewkę obierz, umyj i podgotuj nie za długo, żeby warzywa się nie rozlatywały, wystarczy 5 min. W osobnym rondelku podgotuj brokuł w osolonej wodzie.
    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pstrągi i obłóż je na około warzywami (warzywa możesz przyprawić wedle gustu i smaku), wrzuć na blaszkę przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w piórka cebulę.
    Tak przygotowaną blaszkę wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 – 200 °C, piecz przez ok. 20 – 25 min. w zależności od wielkości ryb, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Danie jest gotowe do podania tuż po upieczeniu.
    Smacznego!!!
  • Możesz użyć dowolnych ulubionych ziół np. rozmaryn,  tymianek.
  • Możesz użyć dowolnych ulubionych warzyw.
  • Cukinię pokroiłam w plastry, osoliłam i odstawiłam na chwilkę, żeby puściła sok, następnie przyprawiłam solą i pieprzem i podsmażyłam na patelni grillowej.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pstrąg pieczony z warzywami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Powiem Ci Asiu, że średnio przepadam za rybą, ale przygotowałaś taką wersję że chętnie bym się skusiła. Wygląda naprawdę zacnie:)

Kasia

Moja Córcia, byłaby zachwycona, jakbym jej takiego pstrąga zrobiła

Pichceniomania

Korzystam z ich sklepu online, świetne rybki! W tym tygodniu przyjdzie kolejna przesyłka 🙂 Akurat tym razem pstrąga nie będzie, ale przepis taki, jak ten, który prezentujesz, to mój ulubiony sposób na taką rybkę 🙂

Przepis wydaje się bardzo prosty i smaczny koniecznie spróbuję, za mną już tlenoterapia białystok więc mam prawo na odrobinę smakołyków.