Racuszki z truskawkami na jogurcie greckim

Słodko Słodka
14 komentarzy

W sezonie truskawkowym nie może ich zabraknąć, idealne na śniadanie, deser czy kolacje. Mój synek mógłby je jeść cały dzień, tak bardzo je lubi. Teraz gdy mamy przerwę od przedszkola, często takie właśnie racuszki sobie robimy i celebrujemy wspólnie śniadania, wystarczy zamienić truskawki na inne owoce i cieszyć się innym smakiem. Bardzo się cieszę z naszych wspólnych śniadań, czas tak szybko płynie… Polecam również racuszki twarogowe na kefirze, coś dla dużych i małych 🙂

Składniki:

15 szt.

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodzidła
  • cukier waniliowy
  • 200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 3/4 szkl. mąki pszennej poznańskiej typ 500
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • truskawki lub inne ulubione owoce
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na plasterki.
  • Jajka z miksować ze szczyptą soli i cukrami, dodać jogurt, przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką lub mikserem tylko krótko do połączenia składników.
  • Racuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu,.
  • Ciasto nakładać łyżka na patelnie, następnie wciskać plasterki truskawek i smażyć z obu stron na rumiano.
  • Po usmażeniu układać racuszki na ręczniku papierowym, żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu.
  • Przełożyć na talerzyk i posypać cukrem pudrem.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
iza

my bardzo lubimy takie placuszki

Magda

Pyszne śniadanie albo podwieczorek, też bardzo lubimy takie placuszki 🙂

Wioleta

Uwielbiam takie jedzonko. Pychota.

Katarzyna

lubię takie placuszki;)

Karolina

Wyglądają naprawdę pysznie! Muszę zrobić takie racuszki, bo nie jadłam dawno takich słodkości 🙂

Katarzyna

Bardzo smaczne i szybkie te racuszki. Dzieci je uwielbiają. Polecam:)

Krukam

Taka forma racuchów nie była mi znana, ale na pewno spróbuję odtworzyć

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies