W sezonie truskawkowym nie może ich zabraknąć, idealne na śniadanie, deser czy kolacje. Mój synek mógłby je jeść cały dzień, tak bardzo je lubi. Teraz gdy mamy przerwę od przedszkola, często takie właśnie racuszki sobie robimy i celebrujemy wspólnie śniadania, wystarczy zamienić truskawki na inne owoce i cieszyć się innym smakiem. Bardzo się cieszę z naszych wspólnych śniadań, czas tak szybko płynie… Polecam również racuszki twarogowe na kefirze, coś dla dużych i małych 🙂
Składniki:
15 szt.
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodzidła
- cukier waniliowy
- 200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- 3/4 szkl. mąki pszennej poznańskiej typ 500
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- truskawki lub inne ulubione owoce
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na plasterki.
- Jajka z miksować ze szczyptą soli i cukrami, dodać jogurt, przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką lub mikserem tylko krótko do połączenia składników.
- Racuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu,.
- Ciasto nakładać łyżka na patelnie, następnie wciskać plasterki truskawek i smażyć z obu stron na rumiano.
- Po usmażeniu układać racuszki na ręczniku papierowym, żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu.
- Przełożyć na talerzyk i posypać cukrem pudrem.
my bardzo lubimy takie placuszki
My również, szczególnie teraz gdy synek nie chodzi do przedszkola, możemy grzeszyć częściej 🙂
Pyszne śniadanie albo podwieczorek, też bardzo lubimy takie placuszki 🙂
Smaczne są takie placuszki 🙂
Uwielbiam takie jedzonko. Pychota.
My też bardzo lubimy 🙂
lubię takie placuszki;)
Na takie placuszki zawsze jest wielu amatorów 😉
Wyglądają naprawdę pysznie! Muszę zrobić takie racuszki, bo nie jadłam dawno takich słodkości 🙂
Polecam serdecznie, coś dla dużych i małych, sama zawsze mam słabość do takich łakoci 😉
Bardzo smaczne i szybkie te racuszki. Dzieci je uwielbiają. Polecam:)
To prawda, u nas zawsze taka rozpusta w weekendy 🙂
Taka forma racuchów nie była mi znana, ale na pewno spróbuję odtworzyć
Polecam, są bardzo smaczne dla małych i dużych brzuszków 😉