Rafaello na Krakersach

Słodko Słodka
2 komentarze

Łatwe i przyjemne, bez pieczenia, szybko się robi i równie szybko znika. To ciacho dla wielbicieli kokosu, oraz dla tych, co nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni.

Składniki:

  • 3 szkl.mleka
  • kostka masła lub margaryny
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • paczka wiórek kokosowych
  • 200 g płatki migdałowe na wierzch
  • 1,5 paczki krakersów  

Przygotowanie:

  • Odlać niepełną szkl. mleka, resztę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i wiórkami (odsypać z paczki trochę do posypania na wierzch) .
  • W odlanym mleku wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlać do gotującego się mleka ciągłe mieszając, aby nie zrobiły się grudki, dodać masło, pokrojone na mniejsze kawałki, dokładnie wymieszać do połączenia.
  • Zdjąć z palnika, blaszkę 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na spodzie ułożyć pierwszą warstwę krakersów, na krakersy wylać część budyniu, rozsmarować równo i ułożyć kolejną warstwę krakersów, tak jeszcze 2 razy.
  • Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów, po przestygnięciu wstawić do lodówki.
  • Najlepsze następnego dnia, jak wytrwa tyle 😉 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Lela i Moonah

Muszę koniecznie zrobić.Tylko zamiast margaryny dam masło. Będzie trochę cięższe na pewno ale przeszkadza mi smak margaryny.

LanaDelRey

Uwielbiam takie przepisy na bazie ciasteczek czy krakersów. Koniecznie muszę przygotować Twoje Rafaello. 🙂

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies