Przepyszna!!! Taką sałatką możecie zabłysnąć na imprezie, super połączenie warzyw, kurczaka i sera feta, zwieńczone domowym sosem czosnkowym i prażonym słonecznikiem. Czy można chcieć coś więcej? Dla mnie bomba!!! Polecam serdecznie na wielkanocny stół, sałatka warstwowa z brokułem, kurczakiem i fetą zrobi furorę jak nic. Świetnie również sprawdzi się na kolacje, to jedna z ulubionych sałatek mojej rodzinki. Polecam serdecznie!!!
Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 20 mins
Czas całkowity 40 mins
Ilość porcji 1 salaterka
Jak wykonać przepis na – Sałatka warstwowa z brokułem, kurczakiem i fetą

Potrzebne składniki
  

  • 1 brokuł
  • 2 duże pomidory
  • 1 filet z kurczaka podwójny
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 opakowanie sera feta - u mnie półtłusty

Sos czosnkowy

  • 3 łyżki czubate majonezu
  • 3 łyżki czubate jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku

Dodatkowo

  • 2 garście prażonego słonecznika
  • przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Brokuła ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odlej wodę i pozostaw do wystygnięcia.
  • Filet z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w drobną kosteczkę, następnie przypraw do smaku ulubionymi przyprawami. U mnie królowała przyprawa gyros.
  • Na patelni z niedużą ilością olejem podsmaż filet, wyłóż na ręcznik papierowy i pozostaw do wystygnięcia.
  • Ser feta pokrój w kostkę.
  • Słonecznik podpraż na suchej patelni do zarumienienia.
  • Pomidory umyj, osusz i pokrój w kostkę ( przed krojeniem sparzyłam je wrzątkiem i obrałam ze skóry ).
  • Kukurydzę odsącz na durszlaku.
  • Przygotuj sos czosnkowy, połącz majonez z jogurtem, przeciśnij przez praskę czosnek, wsyp zioła, wlej sok z cytryny ( zawsze daje koperek posiekany, ale akurat nie miałam pod ręką ), dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • W szklanej salaterce układaj składniki warstwami zaczynając od:
    – brokuła
    – pomidory
    – kurczak
    – kukurydza
    – ser feta
  • Wierzch sałatki polej domowym sosem czosnkowym i posyp prażonym słonecznikiem, salaterkę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  • Źródło: Kulinarne Przeboje
  • Prażony słonecznik możesz zamienić na prażone migdały.
  • Sałatka jest najlepsza następnego dnia, gdy smaki dobrze się przegryzą.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka warstwowa z brokułem, kurczakiem i fetą wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
25 dni temu

Akurat mam wszystkie składniki. Sałatka chodzi za mną już od kilku dni.

Wioleta Sadowska
25 dni temu

Wygląda bardzo zacnie. Pojadłabym sobie taką sałatkę.

Monika
25 dni temu

Ale fajny przepis. Może fajnie też by się sprawdziła w wersji do słoika i na drugie śniadanie do pracy 🙂

Mirosława Oaza Recenzji

Chętnie bym spróbowała. Wygląda apetycznie! Ależ Twoja rodzinka ma z Tobą dobrze 🙂

AkinajkaArt
24 dni temu

Korci mnie ten przepis, sałatka wygląda przepysznie, pewnie też tak smakuje😋

Patrycja Reszko
24 dni temu

Prosta i szybka do wykonania 🙂

MyśliPotarganej.pl
23 dni temu

Jak dla mnie bomba!. Muszę tylko Karola nauczyć brokuły jeść 😉

Magda
22 dni temu

Pyszna sałatka i bardzo apetyczna 🙂

iza
19 dni temu

lubię takie sałatki