Przepyszna!!! Taką sałatką możecie zabłysnąć na imprezie, super połączenie warzyw, kurczaka i sera feta, zwieńczone domowym sosem czosnkowym i prażonym słonecznikiem. Czy można chcieć coś więcej? Dla mnie bomba!!! Polecam serdecznie na wielkanocny stół, sałatka warstwowa z brokułem, kurczakiem i fetą zrobi furorę jak nic. Świetnie również sprawdzi się na kolacje, to jedna z ulubionych sałatek mojej rodzinki. Polecam serdecznie!!!
Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 20 mins
Czas całkowity 40 mins
Ilość porcji 1 salaterka
Jak wykonać przepis na – Sałatka warstwowa z brokułem, kurczakiem i fetą

Potrzebne składniki
  

  • 1 brokuł
  • 2 duże pomidory
  • 1 filet z kurczaka podwójny
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 opakowanie sera feta - u mnie półtłusty

Sos czosnkowy

  • 3 łyżki czubate majonezu
  • 3 łyżki czubate jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku

Dodatkowo

  • 2 garście prażonego słonecznika
  • przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Brokuła ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odlej wodę i pozostaw do wystygnięcia.
  • Filet z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w drobną kosteczkę, następnie przypraw do smaku ulubionymi przyprawami. U mnie królowała przyprawa gyros.
  • Na patelni z niedużą ilością olejem podsmaż filet, wyłóż na ręcznik papierowy i pozostaw do wystygnięcia.
  • Ser feta pokrój w kostkę.
  • Słonecznik podpraż na suchej patelni do zarumienienia.
  • Pomidory umyj, osusz i pokrój w kostkę ( przed krojeniem sparzyłam je wrzątkiem i obrałam ze skóry ).
  • Kukurydzę odsącz na durszlaku.
  • Przygotuj sos czosnkowy, połącz majonez z jogurtem, przeciśnij przez praskę czosnek, wsyp zioła, wlej sok z cytryny ( zawsze daje koperek posiekany, ale akurat nie miałam pod ręką ), dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • W szklanej salaterce układaj składniki warstwami zaczynając od:
    – brokuła
    – pomidory
    – kurczak
    – kukurydza
    – ser feta
  • Wierzch sałatki polej domowym sosem czosnkowym i posyp prażonym słonecznikiem, salaterkę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  • Źródło: Kulinarne Przeboje
  • Prażony słonecznik możesz zamienić na prażone migdały.
  • Sałatka jest najlepsza następnego dnia, gdy smaki dobrze się przegryzą.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka warstwowa z brokułem, kurczakiem i fetą wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
4 miesięcy temu

Akurat mam wszystkie składniki. Sałatka chodzi za mną już od kilku dni.

Wioleta Sadowska
4 miesięcy temu

Wygląda bardzo zacnie. Pojadłabym sobie taką sałatkę.

Monika
4 miesięcy temu

Ale fajny przepis. Może fajnie też by się sprawdziła w wersji do słoika i na drugie śniadanie do pracy 🙂

Mirosława Oaza Recenzji
4 miesięcy temu

Chętnie bym spróbowała. Wygląda apetycznie! Ależ Twoja rodzinka ma z Tobą dobrze 🙂

AkinajkaArt
4 miesięcy temu

Korci mnie ten przepis, sałatka wygląda przepysznie, pewnie też tak smakuje😋

Patrycja Reszko
4 miesięcy temu

Prosta i szybka do wykonania 🙂

MyśliPotarganej.pl
4 miesięcy temu

Jak dla mnie bomba!. Muszę tylko Karola nauczyć brokuły jeść 😉

Magda
4 miesięcy temu

Pyszna sałatka i bardzo apetyczna 🙂

iza
iza
3 miesięcy temu

lubię takie sałatki