Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym

Słodko Słodka
23 komentarze

Prosty i szybki pomysł na obiad, do tego bardzo smaczny. Schab nie zawsze musi mieć postać kotleta lub pieczeni. Przygotowanie schabu w sosie nie zajmuje dużo czasu, polecam przygotować z podwójnej porcji, na drugi dzień mięso jest jeszcze lepsze.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiona przyprawa do wieprzowiny
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sos:

  • 200 ml śmietany gęstej 18 %
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku

Przygotowanie:

  • Plastry schabu przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem z obu stron, przyprawić solą, pieprzem oraz ulubioną przyprawą do wieprzowiny, każdy plaster przekroić na pół, obtoczyć w mące.
  • Na patelnie wlać niedużą ilość oleju i przysmażyć plastry schabu z obu stron na rumiano, na średnim ogniu. Schab przełożyć na talerz.
  • Do małej miseczki wrzucić śmietanę i wlać wodę, wsypać mąkę, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać trzepaczką rózgową.
  • Na czystą patelnie wrzucić podsmażony schab, wlać mieszankę śmietanową, przykryć deklem i gotować 10-15 min. na średnim ogniu.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać drobno i dodać do mięsa na patelni, po 2 min. wyłączyć palnik.
  • Smacznego.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
23 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Ale pysznie wygląda ten schabik, świetny pomysł na rodzinny obiad 🙂

Słodko Słodka

Dość szybki przepis 🙂

Ervi

Coś dla moich ordziców 🙂

Słodko Słodka

Szybki i smaczny obiad 🙂

Di bloguje

Trafiłaś w mój gust z tym obiadkiem.

Słodko Słodka

Ja też takie obiadki lubię bardzo 🙂

Kasia

Bardzo mi się podoba ten pomysł:) Takie pachnące koperkiem mięsko, mmmm

Słodko Słodka

🙂

Słodkie okruszki

Pyszna propozycja 🙂

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne 🙂

Kasia Futka

Przepyszne danie! <3

Słodko Słodka

Dzięki bardzo 🙂

Zarysowana

Kończą mi się już pomysły na obiad. Dobrze, że trafiam do Ciebie 🙂

Daria

Śmietana slodka czy kwaśna?

Słodko Słodka

Polecam 18- tkę z Piątnicy 🙂

Katarzyna

Warto zapamiętać.Śmietana jest zawsze kwaśna, a śmietanka slodka. Pozdrawiam

iza

pyszny był u Ciebie obiad

Słodko Słodka

🙂

Myśli Potarganej

Szczerze mówiąc, nie mam ostatnio pomysłu na obiady, żeby coś odmienić. Wykorzystam więc twój przepis, dzięki 🙂

Marta

Czy nie za krótko tebn schab gotowany? Nało kruchy będzie…