6,K
Prosty i szybki pomysł na obiad, do tego bardzo smaczny. Schab nie zawsze musi mieć postać kotleta lub pieczeni. Przygotowanie schabu w sosie nie zajmuje dużo czasu, polecam przygotować z podwójnej porcji, na drugi dzień mięso jest jeszcze lepsze.
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- sól i pieprz do smaku
- ulubiona przyprawa do wieprzowiny
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
Sos:
- 200 ml śmietany gęstej 18 %
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku
Przygotowanie:
- Plastry schabu przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem z obu stron, przyprawić solą, pieprzem oraz ulubioną przyprawą do wieprzowiny, każdy plaster przekroić na pół, obtoczyć w mące.
- Na patelnie wlać niedużą ilość oleju i przysmażyć plastry schabu z obu stron na rumiano, na średnim ogniu. Schab przełożyć na talerz.
- Do małej miseczki wrzucić śmietanę i wlać wodę, wsypać mąkę, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać trzepaczką rózgową.
- Na czystą patelnie wrzucić podsmażony schab, wlać mieszankę śmietanową, przykryć deklem i gotować 10-15 min. na średnim ogniu.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać drobno i dodać do mięsa na patelni, po 2 min. wyłączyć palnik.
- Smacznego.
Ale pysznie wygląda ten schabik, świetny pomysł na rodzinny obiad 🙂
Dość szybki przepis 🙂
Coś dla moich ordziców 🙂
Szybki i smaczny obiad 🙂
Trafiłaś w mój gust z tym obiadkiem.
Ja też takie obiadki lubię bardzo 🙂
Bardzo mi się podoba ten pomysł:) Takie pachnące koperkiem mięsko, mmmm
🙂
Pyszna propozycja 🙂
Dzięki serdeczne 🙂
Przepyszne danie! <3
Dzięki bardzo 🙂
Kończą mi się już pomysły na obiad. Dobrze, że trafiam do Ciebie 🙂
A widzisz 😉
Śmietana slodka czy kwaśna?
Polecam 18- tkę z Piątnicy 🙂
Warto zapamiętać.Śmietana jest zawsze kwaśna, a śmietanka slodka. Pozdrawiam
pyszny był u Ciebie obiad
🙂
Szczerze mówiąc, nie mam ostatnio pomysłu na obiady, żeby coś odmienić. Wykorzystam więc twój przepis, dzięki 🙂
Polecam,szybki i smaczny kawał mięcha 😉
Czy nie za krótko tebn schab gotowany? Nało kruchy będzie…
Zawsze możesz zrobić pod siebie, dla nas wyszedł idealnie, to są cienkie plastry 🙂 Pozdrawiam