2,6K
Jak wykonać przepis na – Schab ze śliwką i morelą z multicookera Ariete 2945 twist
Popularny przepis w okresie świątecznym, smaczny zarówno na zimno jak i na ciepło. Schab ze śliwką i morelą będzie idealny jako wędlina na kanapki, ale i również świetnie sprawdzi się na świąteczny obiad. Taki schab jest bardzo prosty do przygotowania i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkująca kucharka. Kruchy, delikatny, nie jest suchy, bardzo smaczny, więc może to idealny przepis dla Ciebie na święta.
Potrzebne składniki
- 1½ kg schabu bez kości
- 100 g śliwek suszonych
- 100 g moreli suszonych
- 2 łyżki miękkiego masła
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
Marynata
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1½ łyżki majeranku
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do wieprzowiny
- 1 łyżka białego octu winnego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu prawdziwego mielonego
Sposób wykonania
- Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym, odetnij błony i niepotrzebny tłuszcz. W małej miseczce rozgnieć masło, dodaj sól i pieprz prawdziwy do smaku, wsyp zioła prowansalskie i dokładnie całość wymieszaj ze sobą, następnie dodaj suszone śliwki i morele i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Ostrym nożem w środku zrobić dziurę na wylot, następnie nadziać wkładając na przemian raz śliwki, raz morele i tak do wykończenia nadzienia.
- Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w małej miseczce razem.Przygotuj sobie duży kawałek foli aluminiowej, przesmaruj olejem, najlepiej pędzelkiem silikonowym.
- Na tak przygotowanej folii ułóż schab i dokładnie go przesmaruj przygotowaną marynatą, następnie szczelnie zawiń w folie i odstaw najlepiej na dobę do lodówki. Mięso zawinięte w folii ułożyłam na talerzu i wrzuciłam do lodówki, co jakiś czas je przekręcałam.Na godz. przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki.
- Ja swój schab przygotowałam dziś w multicookerze, ponieważ piekarnik akurat miałam zajęty jak to przed świętami, a taki nowoczesny prodiż sprawdza się super.Na dnie misy ceramicznej w multicookerze ułożyłam schab zawinięty w folii. Do 2/3 wysokości mięsa wlej wrzącą wodę do misy ceramicznej i piecz ok. 1,5 godz. w temp. 180 °C na multifunkcji.Jeśli pieczesz w piekarniku postępujesz podobnie tylko mięso pieczesz w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Czas i temp. pieczenia się nie zmienia, pieczesz na funkcji góra- dół, bez termoobiegu. Gdy mięso będzie już upieczone, wyjmij je z folii, przelej powstały sos do kubka, a mięso wstaw do piekarnika na 10 min. temp. 180 °C, piecz do zarumienienia z wierzchu. Schab możesz podawać na ciepło jak i na zimno, jeśli na ciepło możesz zagęścić zlany sos i polać nim plastry schabu na talerzu.
- Do czasu przygotowania dolicz również czas marynowania, u mnie cała noc.
- Czas pieczenia wydłuża się w zależności od wielkości mięsa 1 kg schabu = 1 godz. pieczenia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab ze śliwką i morelą z multicookera Ariete 2945 twist wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Wprawdzie nie lubię połączeń słodkiego smaku z mięsem, ale na pewno są smakosze tego klasyka. 🙂
Ja od czasu do czasu lubię, smaczny schabik wyszedł 🙂
Pięknie się prezentuje, będzie pyszną dekoracja świątecznego stołu.
Dziękuje, dawno nie robiłam takiego nadzianego schabu.