Schab ze śliwką i morelą z multicookera Ariete 2945 twist

Artykuł sponsorowany
4 komentarze
Popularny przepis w okresie świątecznym, smaczny zarówno na zimno jak i na ciepło. Schab ze śliwką i morelą będzie idealny jako wędlina na kanapki, ale i również świetnie sprawdzi się na świąteczny obiad. Taki schab jest bardzo prosty do przygotowania i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkująca kucharka. Kruchy, delikatny, nie jest suchy, bardzo smaczny, więc może to idealny przepis dla Ciebie na święta.
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 1 godzina 20 minuty
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Ilość porcji 1 kawał schabu
Jak wykonać przepis na – Schab ze śliwką i morelą z multicookera Ariete 2945 twist

Potrzebne składniki
  

  • kg schabu bez kości
  • 100 g śliwek suszonych
  • 100 g moreli suszonych
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku

Marynata

  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżki majeranku
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu prawdziwego mielonego

Sposób wykonania

  • Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym, odetnij błony i niepotrzebny tłuszcz.
    W małej miseczce rozgnieć masło, dodaj sól i pieprz prawdziwy do smaku, wsyp zioła prowansalskie i dokładnie całość wymieszaj ze sobą, następnie dodaj suszone śliwki i morele i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  • Ostrym nożem w środku zrobić dziurę na wylot, następnie nadziać wkładając na przemian raz śliwki, raz morele i tak do wykończenia nadzienia.
  • Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w małej miseczce razem.
    Przygotuj sobie duży kawałek foli aluminiowej, przesmaruj olejem, najlepiej pędzelkiem silikonowym.
  • Na tak przygotowanej folii ułóż schab i dokładnie go przesmaruj przygotowaną marynatą, następnie szczelnie zawiń w folie i odstaw najlepiej na dobę do lodówki.
    Mięso zawinięte w folii ułożyłam na talerzu i wrzuciłam do lodówki, co jakiś czas je przekręcałam.
    Na godz. przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki.
  • Ja swój schab przygotowałam dziś w multicookerze, ponieważ piekarnik akurat miałam zajęty jak to przed świętami, a taki nowoczesny prodiż sprawdza się super.
    Na dnie misy ceramicznej w multicookerze ułożyłam schab zawinięty w folii.
    Do 2/3 wysokości mięsa wlej wrzącą wodę do misy ceramicznej i piecz ok. 1,5 godz. w temp. 180 °C na multifunkcji.
    Jeśli pieczesz w piekarniku postępujesz podobnie tylko mięso pieczesz w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Czas i temp. pieczenia się nie zmienia, pieczesz na funkcji góra- dół, bez termoobiegu.
    Gdy mięso będzie już upieczone, wyjmij je z folii, przelej powstały sos do kubka, a mięso wstaw do piekarnika na 10 min. temp. 180 °C, piecz do zarumienienia z wierzchu.
    Schab możesz podawać na ciepło jak i na zimno, jeśli na ciepło możesz zagęścić zlany sos i polać nim plastry schabu na talerzu.
  • Do czasu przygotowania dolicz również czas marynowania, u mnie cała noc.
  • Czas pieczenia wydłuża się w zależności od wielkości mięsa 1 kg schabu = 1 godz. pieczenia.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab ze śliwką i morelą z multicookera Ariete 2945 twist wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Mirosława Dudko

Wprawdzie nie lubię połączeń słodkiego smaku z mięsem, ale na pewno są smakosze tego klasyka. 🙂

Słodko Słodka

Ja od czasu do czasu lubię, smaczny schabik wyszedł 🙂

Monika

Pięknie się prezentuje, będzie pyszną dekoracja świątecznego stołu.

Słodko Słodka

Dziękuje, dawno nie robiłam takiego nadzianego schabu.