W sezonie letnim jest to jeden z moich ulubionych serników, mam ogromną słabość do tego ciasta i przygotowywałam je już chyba na tysiąc sposobów, z różnymi owocami. Taki oszukany sernik zawsze super u nas się sprawdza na wszystkich letnich imprezach, a uwierzcie mi nic nie odbiega smakiem od takiego prawdziwego sernika na twarogu. Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami w środku wygląda rewelacyjnie i nie sposób mu się oprzeć, znika bardzo szybko. Jak wiadomo serniki z brzoskwiniami są bardzo smaczne i tak samo było w tym wypadku, sernik wyszedł przepyszny. Bardzo lubię brzoskwinie w słodkich wypiekach. Polecam również wersje ze śliwkami węgierkami, przepis (klik).
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr 5 mins
Czas całkowity 1 hr 20 mins
Ilość porcji 12 kawałków
Jak wykonać przepis na – Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami

Potrzebne składniki
  

Blaszka 24×28 cm

    Ciasto kruche

    • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
    • ¼ szkl. cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • ½ kostki masła lub margaryny
    • 4 żółtka
    • 1 szczypta soli

    Masa serowa

    • 4 białka
    • 1 szczypta soli
    • 3 jogurty greckie - 1 jogurt grecki = 400 g
    • ½ szkl. cukru - większe pół szkl.
    • 1 opakowanie budyniu biszkoptowego - lub waniliowego, śmietankowego
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • ekstrakt z wanilii kilka kropli

    Dodatkowo

    • 5 brzoskwini
    • cukier puder do posypania

    Sposób wykonania

    • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsyp cukry, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekaj nożem i wrzuć żółtka ze szczyptą soli.
      Zagnieć kruche ciasto, podziel je na dwie części. Mniejszą zawiń w folię i wrzuć do zamrażalnika, a większą częścią wylep spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem.
      Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 190 °C i piecz ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
      W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypuj cukier. Mieszaj mikserem do momentu rozpuszczenia się cukru.
      Wsyp proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko wymieszaj mikserem do połączenia, wlej ekstrakt z wanilii oraz stopniowo wrzuć jogurty, wymieszaj całość łyżką.
    • Wylej nie za dużo masy na kruchy spód i ułóż przecięte na pół i wypestkowane brzoskwinie.
    • Brzoskwinie zalej masą jogurtową i na tarce zetrzyj, na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
      Piec ok. 50 min. w temp. 180 °C.
      Po upieczeniu uchyl delikatnie piekarnik i pozostaw ciasto do przestygnięcia.
    • Zimne ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.  
    • Kostka masła = 250 g.
    • 1 szkl. = 250 ml.
    • Nie wyciągaj ciasta z piekarnika od razu po upieczeniu, bo opadnie.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    20 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Maminek kulinarny
    1 miesiąc temu

    Pyszności!!!wygląda tak cudnie i apetycznie,że chce się go ściągnąć z fotki:)
    Koleżanka twierdzi,że ciasto to nie słodycze, więc spokojnie można spałaszować kilka porcji:))

    Gośka
    Gośka
    1 miesiąc temu

    Większe pół szklanki cukru :), ha ha, kto piecze ciasta ten wie ile to jest :). Podoba mi się!

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu
    Reply to  Gośka

    Czasem daję na oko, nie jest to pół szkl. ale nie jest to też 3/4😁Jak ktoś pieczę często to wie i co chodzi, ale przerabia sobie przepis pod siebie 😉

    Zuzanna
    Zuzanna
    1 miesiąc temu

    Może i głupie pytanie, ale… brzoskwinie z puszki odpadają?

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu
    Reply to  Zuzanna

    Zuzia mogą być z puszki, dobrze je odsącz z zalewy, i najlepiej jeszcze przed wyłożeniem na spód ciasta osusz ręcznikiem papierowym 🙂 Udanych wypieków 😘 Pozdrawiam

    Zuzanna
    Zuzanna
    1 miesiąc temu

    Dziękuję!
    Jakie inne owoce – według Ciebie – najlepiej się sprawdziły w tym cieście? Od razu mówię, że jestem dziwoląg i nie przepadam za kwaśnymi owocami…

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu
    Reply to  Zuzanna

    Bardzo smaczny jest z truskawkami, ale teraz truskawki to raczej resztówki i drogie przynajmniej u mnie. U nas teraz głównie śliwki królują. Daj to co lubisz, będziesz super 🙂 Bez owoców też jest pycha

    Zuzanna
    Zuzanna
    1 miesiąc temu

    Dziękuję!

    Kasia Futka
    1 miesiąc temu

    Uwielbiam serniki na zimno, a Twój prezentuje się bajecznie! Lekki, delikatny – niebo! <3

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu
    Reply to  Kasia Futka

    A to akurat pieczony, ale mogły Cię zmylić połówki brzoskwini 🙂 Smaczny jest taki serniczek.

    Zrzucbrzuch
    1 miesiąc temu

    Pyszna sprawa. Jogurty greckie to moje ulubione. Zdecydowanie smak podbija ta wyższa wartość tłuszczyku 🙂 Ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Pozdrowienia.!

    DomologiaStosowana.PL
    1 miesiąc temu

    Już od jakiegoś czasu ten serniczek chodzi mi po głowie! Muszę spróbować! 🙂

    MyśliPotarganej.pl
    1 miesiąc temu

    Pychota! I chyba nawet nie jest zbyt kaloryczny?

    Madżenta
    Madżenta
    1 miesiąc temu

    Oszukany sernik 🙂 bardzo często serwowany w naszej rodzinie podczas domowych imprez, pyszności

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu
    Reply to  Madżenta

    W sezonie letnim nasz ulubiony, wczoraj poczęstowałam nawet takim sernikiem sąsiadkę i prosiła o przepis 🙂

    Monika
    28 dni temu

    Asiu te brzoskwinie wyglądają jak zachód słońca:) ja też często robię takie oszukane serniki na jogurcie greckim. Szybko i lekko, czyli tak jak lubię:)