Sernik na jogurtach greckich ze śliwkami

Słodko Słodka
46 komentarzy

Gwarantuje, że znika bardzo szybko, dlatego polecam od razu zrobić z podwójnej porcji. W sezonie letnim bardzo lubimy ten rodzaj sernika na jogurtach greckich, jest lekki i bardzo smaczny. Jogurty można mieszać, czasem robię też na jogurtach naturalnych w zależności od tego co mam pod ręką. Jeśli chodzi o owoce, to robiłam go już tyle razy i za każdym razem z innymi, w tym roku z rabarbarem, truskawkami, a teraz przyszedł czas na śliwki. Wersja ze śliwkami to zdecydowanie mój faworyt. Do przygotowania ciasta kruchego polecam mąkę z Młyny Szczepanki.

Składniki:  

Blaszka 25×30 cm

Ciasto Kruche:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/4 szkl.cukru
  • mały cukier waniliowy
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Masa Serowa:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 2 duże jogurty greckie po 400 g
  • 1 jogurt naturalny 400 g
  • większe pół szkl. cukru
  • budyń biszkoptowy (waniliowy lub śmietankowy)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 8 większych śliwek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
  • Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć przekrojone na pół śliwki bez pestek.
  • W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru.
  • Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo  jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód.
  • Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Piec ok. 50 min. w temp. 180 C.
  • Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia.
  • Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.    

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
46 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Nie wiem jak Ty to robisz, ale te Twoje ciacha są apetyczniejsze niż te z cukierni 🙂

Katarzyna

Namówiłaś mnie 🙂 Właśnie robimy listę zakupów, dodam do niej jogurty greckie i śliwki 🙂

Słodko Słodka

Czekam na apetyczne foto😘

Pełnia Smaków

Absolutne pyszności! A śliwki w ciastach to sztos 🙂

Słodko Słodka

Też bardzo lubię śliwki w ciastach, a najbardziej w drożdżowych 🙂😘

Daniel Wosinski

Epickie 🙂

Słodko Słodka

Dzięki wielkie 😁😘

Wioleta

Jaki świetny przepis! Pychota!

Słodko Słodka

Polecam, idealny letni deser 🙂

Królowa Karo

Śliwki to moje ulubione owoce, jeśli chodzi o dodatki do ciast, więc ten przepis od razu zapisuję.

Słodko Słodka

Koniecznie wypróbuj, polecam na weekend 🙂😘

Iwona

Mam małe pytanko o ten budyń biszkoptowy???? Czy można dodać
zwykły????

Słodko Słodka

Tak pewnie, może być zwykły jaki masz pod ręką.

Maria

Przepis ciekawy, mam ochotę wypróbować tylko mam pytanie: 3 żółtka w cieście a 4 białka w masie. Tak ma być?

Kuchcik

Sernik z jogurtów greckich jest bardzo delikatny. Robiłam podobny, ale bez śliwek 🙂

lukaszmakeup.pl

Pyszny letni sernik 🙂

Monika

Robie wiele ciast ale sernik mi nigdy nie wychodzi wolimy z owocami to też. A te to połączenia sernika i owoców i wydaje się że wyjdzie. Składniki juz mam i zaraz biore sie do roboty wraz z dziećmi😁 mam nadzieję że w końcu jakiś sernik co mi wyjedzie😅

LanaDelRey.PL

Ekstra pomysł! Muszę przygotować w weekend! Jestem ciekawa smaku! 🙂

Iwona

Zapisuję przepis, koniecznie muszę zrobić 🙂

Słodko Słodka

Polecam 🙂

Bożena

Proszę o podpowiedź o jakich wymiarach użyć blaszkę do pieczenia

Beata M.

Cudne ciasteczko 🙂

Słodko Słodka

Wczoraj jeszcze jeden piekłam he he

iza

apetycznie wygląda

Słodko Słodka

Dziękuje serdecznie 🙂

neliada

Pysznie !

Słodko Słodka

Dzięki wielkie 🙂

Tycjana

„Większe pół szklanki”-bez komentarza.

Słodko Słodka

Jakbym napisała 3/4 szklanki to byś się przyczepiła, że za dużo, więc niech każdy da tyle ile uważa, do smaku pod siebie. Pozdrawiam

Patrycja Reszko

Wspaniały sernik!

Marta Nowak

Najlepszy serniczek!

Firma budowlana

Wygląda rewelacyjnie. Pewnie tak samo smakuje

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne, ulubiony letni wypiek😉

gastronet

Bardzo ciekawy przepis na ciasto, uwielbiam serniki w każdej postaci. Ostatnio robiąc ciasto wspomagam się blenderem. Dużo szybciej miesza składniki.

Słodko Słodka

Ja też jestem zdecydowanie sernikowa dziewczyna 😉 Dobry blender to podstawa, mój ostatnio robi się wysłużony, ale wiadomo nic nie jest wieczne, będę musiała się rozejrzeć za nowszym modelem. Pozdrawiam

Halina

To w sumie trzy jogurty?

Bułka z Chlebem

Musi byś mega pyszny 😀

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies