Gwarantuje, że znika bardzo szybko, dlatego polecam od razu zrobić z podwójnej porcji. W sezonie letnim bardzo lubimy ten rodzaj sernika na jogurtach greckich, jest lekki i bardzo smaczny. Jogurty można mieszać, czasem robię też na jogurtach naturalnych w zależności od tego co mam pod ręką. Jeśli chodzi o owoce, to robiłam go już tyle razy i za każdym razem z innymi, w tym roku z rabarbarem, truskawkami, a teraz przyszedł czas na śliwki. Wersja ze śliwkami to zdecydowanie mój faworyt. Do przygotowania ciasta kruchego polecam mąkę z Młyny Szczepanki.

Składniki:  

Blaszka 25×30 cm

Ciasto Kruche:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/4 szkl.cukru
  • mały cukier waniliowy
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Masa Serowa:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 2 duże jogurty greckie po 400 g
  • 1 jogurt naturalny 400 g
  • większe pół szkl. cukru
  • budyń biszkoptowy (waniliowy lub śmietankowy)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 8 większych śliwek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
  • Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć przekrojone na pół śliwki bez pestek.
  • W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru.
  • Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo  jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód.
  • Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Piec ok. 50 min. w temp. 180 C.
  • Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia.
  • Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.    
Subscribe
Powiadom o
guest
46 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
1 rok temu

Nie wiem jak Ty to robisz, ale te Twoje ciacha są apetyczniejsze niż te z cukierni 🙂

Katarzyna
1 rok temu

Namówiłaś mnie 🙂 Właśnie robimy listę zakupów, dodam do niej jogurty greckie i śliwki 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Katarzyna

Czekam na apetyczne foto😘

Pełnia Smaków
1 rok temu

Absolutne pyszności! A śliwki w ciastach to sztos 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu

Też bardzo lubię śliwki w ciastach, a najbardziej w drożdżowych 🙂😘

Daniel Wosinski
Daniel Wosinski
1 rok temu

Epickie 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu

Dzięki wielkie 😁😘

Wioleta
1 rok temu

Jaki świetny przepis! Pychota!

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Wioleta

Polecam, idealny letni deser 🙂

Królowa Karo
1 rok temu

Śliwki to moje ulubione owoce, jeśli chodzi o dodatki do ciast, więc ten przepis od razu zapisuję.

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Królowa Karo

Koniecznie wypróbuj, polecam na weekend 🙂😘

Iwona
Iwona
1 rok temu

Mam małe pytanko o ten budyń biszkoptowy???? Czy można dodać
zwykły????

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Iwona

Tak pewnie, może być zwykły jaki masz pod ręką.

Maria
Maria
1 rok temu

Przepis ciekawy, mam ochotę wypróbować tylko mam pytanie: 3 żółtka w cieście a 4 białka w masie. Tak ma być?

Kuchcik
1 rok temu

Sernik z jogurtów greckich jest bardzo delikatny. Robiłam podobny, ale bez śliwek 🙂

lukaszmakeup.pl
1 rok temu

Pyszny letni sernik 🙂

Monika
Monika
1 rok temu

Robie wiele ciast ale sernik mi nigdy nie wychodzi wolimy z owocami to też. A te to połączenia sernika i owoców i wydaje się że wyjdzie. Składniki juz mam i zaraz biore sie do roboty wraz z dziećmi😁 mam nadzieję że w końcu jakiś sernik co mi wyjedzie😅

LanaDelRey.PL
1 rok temu

Ekstra pomysł! Muszę przygotować w weekend! Jestem ciekawa smaku! 🙂

Iwona
1 rok temu

Zapisuję przepis, koniecznie muszę zrobić 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Iwona

Polecam 🙂

Bożena
Bożena
1 rok temu

Proszę o podpowiedź o jakich wymiarach użyć blaszkę do pieczenia

Beata M.
1 rok temu

Cudne ciasteczko 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Beata M.

Wczoraj jeszcze jeden piekłam he he

iza
iza
1 rok temu

apetycznie wygląda

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  iza

Dziękuje serdecznie 🙂

neliada
1 rok temu

Pysznie !

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  neliada

Dzięki wielkie 🙂

Tycjana
Tycjana
1 rok temu

„Większe pół szklanki”-bez komentarza.

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Tycjana

Jakbym napisała 3/4 szklanki to byś się przyczepiła, że za dużo, więc niech każdy da tyle ile uważa, do smaku pod siebie. Pozdrawiam

Patrycja Reszko
1 rok temu

Wspaniały sernik!

Marta Nowak
1 rok temu

Najlepszy serniczek!

Firma budowlana
1 rok temu

Wygląda rewelacyjnie. Pewnie tak samo smakuje

Słodko Słodka
1 rok temu

Dzięki serdeczne, ulubiony letni wypiek😉

gastronet
1 rok temu

Bardzo ciekawy przepis na ciasto, uwielbiam serniki w każdej postaci. Ostatnio robiąc ciasto wspomagam się blenderem. Dużo szybciej miesza składniki.

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  gastronet

Ja też jestem zdecydowanie sernikowa dziewczyna 😉 Dobry blender to podstawa, mój ostatnio robi się wysłużony, ale wiadomo nic nie jest wieczne, będę musiała się rozejrzeć za nowszym modelem. Pozdrawiam

Halina
Halina
1 rok temu

To w sumie trzy jogurty?

Bułka z Chlebem
1 rok temu

Musi byś mega pyszny 😀