Gwarantuje, że znika bardzo szybko, dlatego polecam od razu zrobić z podwójnej porcji. W sezonie letnim bardzo lubimy ten rodzaj sernika na jogurtach greckich, jest lekki i bardzo smaczny. Jogurty można mieszać, czasem robię też na jogurtach naturalnych w zależności od tego co mam pod ręką. Jeśli chodzi o owoce, to robiłam go już tyle razy i za każdym razem z innymi, w tym roku z rabarbarem, truskawkami, a teraz przyszedł czas na śliwki. Wersja ze śliwkami to zdecydowanie mój faworyt. Do przygotowania ciasta kruchego polecam mąkę z Młyny Szczepanki.
Składniki:
Blaszka 25×30 cm
Ciasto Kruche:
- 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej typ 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szkl.cukru
- mały cukier waniliowy
- pół kostki masła lub margaryny
- 4 żółtka
- szczypta soli
Masa Serowa:
- 4 białka
- szczypta soli
- 2 duże jogurty greckie po 400 g
- 1 jogurt naturalny 400 g
- większe pół szkl. cukru
- budyń biszkoptowy (waniliowy lub śmietankowy)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- 8 większych śliwek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
- Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć przekrojone na pół śliwki bez pestek.
- W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód.
- Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
- Piec ok. 50 min. w temp. 180 C.
- Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia.
- Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Nie wiem jak Ty to robisz, ale te Twoje ciacha są apetyczniejsze niż te z cukierni 🙂
Nie lecę na ilość 😉 Domowe ciasta zawsze są robione z sercem, przynajmniej moje.
Namówiłaś mnie 🙂 Właśnie robimy listę zakupów, dodam do niej jogurty greckie i śliwki 🙂
Czekam na apetyczne foto😘
Absolutne pyszności! A śliwki w ciastach to sztos 🙂
Też bardzo lubię śliwki w ciastach, a najbardziej w drożdżowych 🙂😘
Epickie 🙂
Dzięki wielkie 😁😘
Jaki świetny przepis! Pychota!
Polecam, idealny letni deser 🙂
Śliwki to moje ulubione owoce, jeśli chodzi o dodatki do ciast, więc ten przepis od razu zapisuję.
Koniecznie wypróbuj, polecam na weekend 🙂😘
Mam małe pytanko o ten budyń biszkoptowy???? Czy można dodać
zwykły????
Tak pewnie, może być zwykły jaki masz pod ręką.
Przepis ciekawy, mam ochotę wypróbować tylko mam pytanie: 3 żółtka w cieście a 4 białka w masie. Tak ma być?
Marysiu, mój błąd, 4 mają być, dzięki za spostrzegawczość 🙂
Sernik z jogurtów greckich jest bardzo delikatny. Robiłam podobny, ale bez śliwek 🙂
Ze śliwkami jest super, ja już chyba z wszystkimi możliwymi owocami go robiłam 😉
Pyszny letni sernik 🙂
Najlepszy z owocami sezonowymi 🙂
Robie wiele ciast ale sernik mi nigdy nie wychodzi wolimy z owocami to też. A te to połączenia sernika i owoców i wydaje się że wyjdzie. Składniki juz mam i zaraz biore sie do roboty wraz z dziećmi😁 mam nadzieję że w końcu jakiś sernik co mi wyjedzie😅
Moniś czekam w takim razie na apetyczne foto razem z małymi pomocnikami, bardzo chętnie dodam do wpisu 🙂 Trzymam kciuki za Was 🙂
Ekstra pomysł! Muszę przygotować w weekend! Jestem ciekawa smaku! 🙂
Polecam, ze śliwkami super, ale i z innymi owocami też smaczne 🙂
Zapisuję przepis, koniecznie muszę zrobić 🙂
Polecam 🙂
Proszę o podpowiedź o jakich wymiarach użyć blaszkę do pieczenia
Ja użyłam akurat 25×30 cm, ale może to być spokojnie tortownica np. 26 cm. Pozdrawiam 🙂
Cudne ciasteczko 🙂
Wczoraj jeszcze jeden piekłam he he
apetycznie wygląda
Dziękuje serdecznie 🙂
Pysznie !
Dzięki wielkie 🙂
„Większe pół szklanki”-bez komentarza.
Jakbym napisała 3/4 szklanki to byś się przyczepiła, że za dużo, więc niech każdy da tyle ile uważa, do smaku pod siebie. Pozdrawiam
Wspaniały sernik!
Taki oszukany, ale w smaku delikatny jak chmurka 🙂
Najlepszy serniczek!
Też bardzo lubimy, w sezonie letnim gości u nas często 🙂
Wygląda rewelacyjnie. Pewnie tak samo smakuje
Dzięki serdeczne, ulubiony letni wypiek😉
Bardzo ciekawy przepis na ciasto, uwielbiam serniki w każdej postaci. Ostatnio robiąc ciasto wspomagam się blenderem. Dużo szybciej miesza składniki.
Ja też jestem zdecydowanie sernikowa dziewczyna 😉 Dobry blender to podstawa, mój ostatnio robi się wysłużony, ale wiadomo nic nie jest wieczne, będę musiała się rozejrzeć za nowszym modelem. Pozdrawiam
To w sumie trzy jogurty?
Musi byś mega pyszny 😀