Sernik na zimno, bez pieczenia słony karmel to idealna propozycja dla tych którzy lubią szybkie desery i nie lubią piec. Myślę, że taki sernik będzie wspaniałą ozdobą niejednego stołu. Proste składniki, szybkie wykonanie i tylko czas chłodzenia dzieli Cię od spróbowania tego smacznego ciasta na zimno. Samo przygotowanie tego ciacha zajmie Ci dosłownie 15 min. u mnie po godzinie już próbowaliśmy. Wbrew pozorom sernik wcale nie jest za słodki, powiedziałabym, że taki w sam raz, a mój mąż to nawet stwierdził, że mógłby być bardziej słodki, ale jemu to zawsze mało słodyczy. Jeśli lubisz takie szybkie i proste ciacha to koniecznie wpadnij po przepis na Snickersa bez pieczenia, jeden z moich faworytów wśród ciast bez pieczenia.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Ilość porcji 12
Jak wykonać przepis na – Sernik na zimno słony karmel

Potrzebne składniki
  

Tortownica 20 cm

    Spód sernika

    • 375 g krakersów i herbatników - akurat miałam pod ręką więcej krakersów
    • 240 g masła
    • 80 g orzeszków ziemnych - opcjonalnie

    Masa serowa

    • 1 kg twarogu półtłustego może być z wiaderka
    • 1 puszka masy krówkowej słony karmel - 400 g
    • 8 łyżeczek żelatyny
    • 100 ml zimnej wody

    Dodatkowo

    • 3 paski czekolady mlecznej do dekoracji

    Sposób wykonania

    • Boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
      Ciasteczka wrzuć do blendera i zmiel na piasek, możesz również dodać orzeszki ziemne.
    • Do ciasteczek wlej roztopione masło i całość dokładnie wymieszaj łyżką, tak aby powstała konsystencja mokrego piasku.
    • Przygotowane ciasteczka wysyp na dno tortownicy i uklep palcami, podnosząc do góry boki.
      Tak przygotowaną tortownicę wstaw na 30 min. do lodówki.
    • Do małej miseczki wsyp żelatynę i zalej ją zimną wodą. Odstaw na 10 min. do napęcznienia.
      Do miski wrzuć twaróg, ja akurat użyłam z wiaderka, ale Ty możesz spokojnie użyć twarogu w kostce i przy pomocy blendera go dokładnie rozdrobnić na gładką masę serową.
      Do masy serowej dodaj puszkę masy krówkowej słony karmel, całość dokładnie wymieszaj mikserem do połączenia.
    • Gdy żelatyna napęcznieje rozpuść ją na parze lub w mikrofali tak, aby miała płynną konsystencje, następnie wrzuć do niej łyżkę masy serowej i energicznie wymieszaj.
      Całość przelej do miski z masą serową, szybko wymieszaj przy pomocy miksera, wylej na ciasteczkowy spód.
    • Wstaw do lodówki na godzinę lub więcej.
    • Smacznego!!!
    • Możesz użyć dowolny smak masy kajmakowej, wedle gustu i smaku.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik na zimno słony karmel wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    10 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Wioleta Sadowska
    29 dni temu

    Toż to małe dzieło sztuki. Pięknie wygląda!

    Słodko Słodka
    27 dni temu

    Dziękuje 🙂😘❤️ To tak na szybko, w środku tygodnia zachciało nam się słodkiego 🙈

    Mirosława Oaza Recenzji

    Super propozycja 🙂 ja tylko zamnienię na słodki karmel, bo za słonym nie przepadam 🙂

    Słodko Słodka
    27 dni temu

    W tej wersji słony karmel nie jest aż tak bardzo słony 😉🙂To tak na szybko, ale muszę przyznać, że na szybko wcale nie znaczy gorzej.

    Katarzyna
    27 dni temu

    Moj maz uwielbia wszystko o smaku słonego karmelu. Ten sernik to obowiązkowa propozycja na święta!

    Beata M.
    27 dni temu

    Piękny sernik i na pewno smaczny.

    Teresa
    Teresa
    23 dni temu

    Asiu super przepis