Sernik na zimno słony karmel

Słodko Słodka
20 komentarzy
Sernik na zimno, bez pieczenia słony karmel to idealna propozycja dla tych którzy lubią szybkie desery i nie lubią piec. Myślę, że taki sernik będzie wspaniałą ozdobą niejednego stołu. Proste składniki, szybkie wykonanie i tylko czas chłodzenia dzieli Cię od spróbowania tego smacznego ciasta na zimno. Samo przygotowanie tego ciacha zajmie Ci dosłownie 15 min. u mnie po godzinie już próbowaliśmy. Wbrew pozorom sernik wcale nie jest za słodki, powiedziałabym, że taki w sam raz, a mój mąż to nawet stwierdził, że mógłby być bardziej słodki, ale jemu to zawsze mało słodyczy. Jeśli lubisz takie szybkie i proste ciacha to koniecznie wpadnij po przepis na Snickersa bez pieczenia, jeden z moich faworytów wśród ciast bez pieczenia.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty
Ilość porcji 12
Jak wykonać przepis na – Sernik na zimno słony karmel

Potrzebne składniki
  

Tortownica 20 cm

Spód sernika

  • 375 g krakersów i herbatników - akurat miałam pod ręką więcej krakersów
  • 240 g masła
  • 80 g orzeszków ziemnych - opcjonalnie

Masa serowa

  • 1 kg twarogu półtłustego może być z wiaderka
  • 1 puszka masy krówkowej słony karmel - 400 g
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 100 ml zimnej wody

Dodatkowo

  • 3 paski czekolady mlecznej do dekoracji

Sposób wykonania

  • Boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
    Ciasteczka wrzuć do blendera i zmiel na piasek, możesz również dodać orzeszki ziemne.
  • Do ciasteczek wlej roztopione masło i całość dokładnie wymieszaj łyżką, tak aby powstała konsystencja mokrego piasku.
  • Przygotowane ciasteczka wysyp na dno tortownicy i uklep palcami, podnosząc do góry boki.
    Tak przygotowaną tortownicę wstaw na 30 min. do lodówki.
  • Do małej miseczki wsyp żelatynę i zalej ją zimną wodą. Odstaw na 10 min. do napęcznienia.
    Do miski wrzuć twaróg, ja akurat użyłam z wiaderka, ale Ty możesz spokojnie użyć twarogu w kostce i przy pomocy blendera go dokładnie rozdrobnić na gładką masę serową.
    Do masy serowej dodaj puszkę masy krówkowej słony karmel, całość dokładnie wymieszaj mikserem do połączenia.
  • Gdy żelatyna napęcznieje rozpuść ją na parze lub w mikrofali tak, aby miała płynną konsystencje, następnie wrzuć do niej łyżkę masy serowej i energicznie wymieszaj.
    Całość przelej do miski z masą serową, szybko wymieszaj przy pomocy miksera, wylej na ciasteczkowy spód.
  • Wstaw do lodówki na godzinę lub więcej.
    Smacznego!!!
  • Możesz użyć dowolny smak masy kajmakowej, wedle gustu i smaku.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik na zimno słony karmel wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Toż to małe dzieło sztuki. Pięknie wygląda!

Słodko Słodka

Dziękuje 🙂😘❤️ To tak na szybko, w środku tygodnia zachciało nam się słodkiego 🙈

Super propozycja 🙂 ja tylko zamnienię na słodki karmel, bo za słonym nie przepadam 🙂

W tej wersji słony karmel nie jest aż tak bardzo słony 😉🙂To tak na szybko, ale muszę przyznać, że na szybko wcale nie znaczy gorzej.

Katarzyna

Moj maz uwielbia wszystko o smaku słonego karmelu. Ten sernik to obowiązkowa propozycja na święta!

Beata M.

Piękny sernik i na pewno smaczny.

Teresa

Asiu super przepis

MyśliPotarganej.pl

Wygląda, że ojeju!

Daria

W jakim sklepie kupiłaś słony karmel ?

Lamotek.pl

Uwielbiam masę korówkową! Koniecznie muszę zrobić to ciacho!

Sara

Ładnie wyszedł. Musi być bardzo smaczny

Katarzyna

Wygląda znakomicie <3 Uwielbiam serniki i słony karmel.