Sernik nowojorski świetnie prezentuje się na stole, do tego jest łatwy i szybki do zrobienia. Tego sernika nie da się zepsuć. Smaczny, orzeźwiający, delikatny i kremowy, dosłownie rozpływa się w ustach… już dawno miałam na niego smaka i w końcu go upiekłam. Taki sernik świetnie sprawdzi się na niedzielę, ale i na imprezy rodzinne czy święta. To jeden z moich faworytów wśród serników, jeśli jeszcze go nie robiłaś, koniecznie skorzystaj z przepisu, bo warto.
Potrzebne składniki
Tortownica 24 cm
Spód ciasteczkowy
- 220 g maślanych herbatników
- 90 g masła
Masa serowa
- 1 kg twarogu półtłustego może być z wiaderka
- 250 g cukru pudru
- 6 jajek
- 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka skórki otartej ze sparzonej wrzątkiem cytryny
- aromat cytrynowy parę kropli - opcjonalnie
Polewa
- 400 ml śmietany kwaśnej 18 %
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
Sposób wykonania
- Boki tortownicy oraz spód wyłóż papierem do pieczenia.Ciasteczka wrzuć do blendera i zmiel na piasek. Do ciasteczek wlej roztopione masło i całość dokładnie wymieszaj łyżką, tak aby powstała konsystencja mokrego piasku. Przygotowane ciasteczka wysyp na dno tortownicy i uklep palcami, następnie łyżką. Tak przygotowaną tortownicę wstaw na 30 min. do lodówki, lub na czas przygotowania masy serowej.
- Do miski wrzuć twaróg, ja akurat użyłam z wiaderka, ale Ty możesz spokojnie użyć twarogu w kostce i przy pomocy blendera go dokładnie rozdrobnić na gładką masę serową.Przesiej przez sitko cukier puder, wbij całe jajka, wrzuć śmietanę, oraz wsyp mąki, na koniec wlej sok z cytryny, oraz startą skórkę.
- Przy pomocy miksera wymieszaj masę serową krótko do połączenia się wszystkich składników i wylej na ciasteczkowy spód.
- Piekarnik rozgrzej do temp. 180 °C góra – dół, bez termoobiegu, na spód piekarnika włóż blaszkę z wrzącą wodą, a na środkowym poziomie, na kratce postaw sernik.Sernik piecz 10 min. w temp. 180 °C, następnie skręć temp. do 110 °C i piecz jeszcze przez 80 min. Sernik od razu po upieczeniu wyjmij na blat, zostaw go na deseczce drewnianej do wystygnięcia.
- Śmietanę, sok z cytryny i cukier dokładnie wymieszaj, następnie wylej na przestudzony wierzch sernika i równomiernie rozsmaruj łyżką.
- Sernik wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
- Wesołego Alleluja!!!
- Idealny sernik dla początkujących.
- Kroić ostrym nożem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik nowojorski wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
cudowny!!! Radosnych świat
Dziękuje Izunia 🙂 Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych 🙂
Ale narobiłaś mi smaka, można kawałek?
Częstuj się póki jeszcze jest 😉 Polecam, bardzo łatwy i szybki i oczywiście mega smaczny 🙂
Takiego sernika jeszcze nie jadłam. Pięknie wygląda.
Polecam 🙂Pyszny jest i bardzo szybko się robi, nie można go spitolić 😘Jeden z moich faworytów wśród serników 🙂
Uwielbiam sernik nowojorski 🙂 wesołych Świąt dla Ciebie i całej rodziny 🙂
Dziękuje Madziu, dla Ciebie i Twoich bliskich również Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych 🙂
Niesamowicie kremowy, przepyszny. Uwielbiam sernik nowojorski, pycha 🙂
Pyszny jest, będę częściej go robić tym bardziej, że jest szybki do zrobienia 🙂
Uwielbiam ten sernik! W tym roku też był, bo co to za Wielkanoc bez sernika! 😉
Twój wyszedł piękny!
Ja w tym roku zrobiłam wyjątkowo sernik w tortownicy, bo tak zawsze w dużej blaszce 😉 Dokładnie święta bez sernika to nie święta 🙂
Mała uwaga o duzym znaczeniu – sernik nowojorski robi się z serka kremowego, a nie z twarogu, więc to nawet nie powinno się nazywać sernikiem nowojorskim
Mała uwaga o dużym znaczeniu – nie każdy mieszka w metropolii i ma dostęp do serka kremowego, a „to” to jest mój przepis i mam prawo go nazwać jak mi się podoba.
Wygląda idealnie!
Dziękuje, czasem coś mi wyjdzie 😉
Jeśli nie da się zepsuć… to ja będę najlepszą testerką! Psuję zwykle takie słodkości… wypróbuję więc, może los się odwróci 😉
Kochana wyjdzie na 100 %, wszystkie składniki na masę serową wystarczy tylko krótko wymieszać i sru wylewasz do tortownicy i do piekarnika wrzucasz 🙂 Koniecznie wypróbuj i daj znać czy los się odwrócił, bo jestem bardzo ciekawa 😉