Sernik nowojorski świetnie prezentuje się na stole, do tego jest łatwy i szybki do zrobienia. Tego sernika nie da się zepsuć. Smaczny, orzeźwiający, delikatny i kremowy, dosłownie rozpływa się w ustach… już dawno miałam na niego smaka i w końcu go upiekłam. Taki sernik świetnie sprawdzi się na niedzielę, ale i na imprezy rodzinne czy święta. To jeden z moich faworytów wśród serników, jeśli jeszcze go nie robiłaś, koniecznie skorzystaj z przepisu, bo warto.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 1 hr 30 mins
Czas całkowity 1 hr 40 mins
Ilość porcji 12 kawałków
Jak wykonać przepis na – Sernik nowojorski

Potrzebne składniki
  

Tortownica 24 cm

    Spód ciasteczkowy

    • 220 g maślanych herbatników
    • 90 g masła

    Masa serowa

    • 1 kg twarogu półtłustego może być z wiaderka
    • 250 g cukru pudru
    • 6 jajek
    • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka skórki otartej ze sparzonej wrzątkiem cytryny
    • aromat cytrynowy parę kropli - opcjonalnie

    Polewa

    • 400 ml śmietany kwaśnej 18 %
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki cukru

    Sposób wykonania

    • Boki tortownicy oraz spód wyłóż papierem do pieczenia.
      Ciasteczka wrzuć do blendera i zmiel na piasek.
      Do ciasteczek wlej roztopione masło i całość dokładnie wymieszaj łyżką, tak aby powstała konsystencja mokrego piasku.
      Przygotowane ciasteczka wysyp na dno tortownicy i uklep palcami, następnie łyżką.
      Tak przygotowaną tortownicę wstaw na 30 min. do lodówki, lub na czas przygotowania masy serowej.
    • Do miski wrzuć twaróg, ja akurat użyłam z wiaderka, ale Ty możesz spokojnie użyć twarogu w kostce i przy pomocy blendera go dokładnie rozdrobnić na gładką masę serową.
      Przesiej przez sitko cukier puder, wbij całe jajka, wrzuć śmietanę, oraz wsyp mąki, na koniec wlej sok z cytryny, oraz startą skórkę.
    • Przy pomocy miksera wymieszaj masę serową krótko do połączenia się wszystkich składników i wylej na ciasteczkowy spód.
    • Piekarnik rozgrzej do temp. 180 °C góra – dół, bez termoobiegu, na spód piekarnika włóż blaszkę z wrzącą wodą, a na środkowym poziomie, na kratce postaw sernik.
      Sernik piecz 10 min. w temp. 180 °C, następnie skręć temp. do 110 °C i piecz jeszcze przez 80 min.
      Sernik od razu po upieczeniu wyjmij na blat, zostaw go na deseczce drewnianej do wystygnięcia.
    • Śmietanę, sok z cytryny i cukier dokładnie wymieszaj, następnie wylej na przestudzony wierzch sernika i równomiernie rozsmaruj łyżką.
    • Sernik wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
    • Wesołego Alleluja!!!
    • Idealny sernik dla początkujących.
    • Kroić ostrym nożem.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik nowojorski wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    18 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    iza
    19 dni temu

    cudowny!!! Radosnych świat

    Madżenta
    Madżenta
    19 dni temu

    Ale narobiłaś mi smaka, można kawałek?

    Wioleta
    19 dni temu

    Takiego sernika jeszcze nie jadłam. Pięknie wygląda.

    Słodko Słodka
    19 dni temu
    Reply to  Wioleta

    Polecam 🙂Pyszny jest i bardzo szybko się robi, nie można go spitolić 😘Jeden z moich faworytów wśród serników 🙂

    Magda
    17 dni temu

    Uwielbiam sernik nowojorski 🙂 wesołych Świąt dla Ciebie i całej rodziny 🙂

    Edyta
    17 dni temu

    Niesamowicie kremowy, przepyszny. Uwielbiam sernik nowojorski, pycha 🙂

    Królowa Karo
    17 dni temu

    Uwielbiam ten sernik! W tym roku też był, bo co to za Wielkanoc bez sernika! 😉
    Twój wyszedł piękny!

    Marta
    Marta
    15 dni temu

    Mała uwaga o duzym znaczeniu – sernik nowojorski robi się z serka kremowego, a nie z twarogu, więc to nawet nie powinno się nazywać sernikiem nowojorskim

    Patrycja Reszko
    15 dni temu

    Wygląda idealnie!

    Pichceniomania
    14 dni temu

    Jeśli nie da się zepsuć… to ja będę najlepszą testerką! Psuję zwykle takie słodkości… wypróbuję więc, może los się odwróci 😉