Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem

Słodko Słodka
15 komentarzy
Chyba wszyscy znają słynne klopsiki ze szwedzkiego sklepu meblowego Ikea. Przepis na skandynawskie klopsiki w kremowym sosie znalazłam na stronie Thermomix, ja niestety nie mam takiego sprzętu, ale ma moja koleżanka Kasia i bardzo sobie chwali. Więc jeśli chciałabyś zasięgnąć języka na temat tego urządzenia, a może zaprosić Kasie na niezobowiązującą i darmową prezentacje, to zapraszam tu ( klik ). Ja swoje danie przygotowałam w całości na patelni i w garze. To świetny pomysł na obiad dla dużych i małych, nam bardzo smakowały a sos jest mega smaczny, talerze były wylizane!!! Wszystkie składniki w tym daniu grają ze sobą idealnie, uczta dla oczu i podniebienia, będę wracać do tego przepisu, kto wie może kiedyś będę miała okazje przygotować skandynawskie klopsiki w urządzeniu Thermomix.
Przygotowanie 15 godziny
Gotowanie 35 minuty
Czas całkowity 50 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Jak wykonać przepis na – Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem

Potrzebne składniki
  

  • 750 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 75 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 30 g mleka
  • ¾ łyżeczki gałki muszkatułowej
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego - opcjonalnie
  • łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 100 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • masło do podsmażenia cebuli i mięsa

Kremowy sos

  • 400 g wody
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • 200 g śmietany 30 %
  • 30 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 20 g musztardy Dijon
  • 20 g sosu sojowego
  • ½ małej cytryny - sok wyciśnięty z cytryny
  • ¼ łyżeczki imbiru mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego

Dodatkowo

  • natka pietruszki

Sposób wykonania

  • Dobra wiadomość jest taka, że bez Thermomixa też możesz przygotować to danie i będzie równie smaczne. Potrzebujesz patelnie i garnek.
    Do miski wrzuć mięsko, wsyp bułkę tartą, wlej mleko, dodaj jajko, wsyp gałkę muszkatołową, ziele angielskie, pieprz i sól, całość wyrób ręką na jednolitą masę.
  • Z mięsa uformuj małe klopsiki Ø 3 cm, układaj je na talerzu. Żeby łatwiej uformować klopsiki, nawilżaj dłonie pod bieżącym strumieniem wody.
  • Do garnka wlej wodę, wlałam trochę więcej jak pół litra, wrzuć kostkę mięsną. Wstaw na gaz i doprowadź do wrzenia.
    W między czasie na łyżce masła podsmaż obraną i drobno posiekaną cebulę, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Całość przełóż do garnka z gotującą się wodą, następnie dodaj łyżkę masła i podsmaż klopsiki na rumiano, gdy będą rumiane przełóż klopsiki do garnka z gotującym się wrzątkiem i gotuj z 15 min.
    Nie mieliłam ziela angielskiego, więc dodałam ziarna do wrzątku.
  • Gdy klopsiki będą już dobre, wyjmij je z garnka na talerz i przykryj folią aluminiową, żeby nie ostygły.
    Przejdź teraz do kolejnego etapu, czyli przygotowanie sosu.
    W małej miseczce wymieszaj trzepaczką rózgową śmietanę, mąkę, miękkie masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir i pieprz, całość i wlej do wrzątku.
    Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5 – 10 min.
  • Danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami z wody, posypane natką pietruszki.

W Waszym wykonaniu

  • Magdalena Butkiewicz przygotowała z podwójnej porcji dla swojej rodzinki i chce wprowadzić na stałe do menu te klopsiki, z czego bardzo się cieszę 🙂
  • Składniki odmierzałam na kuchennej wadze.
  • Ziele angielskie akurat nie miałam mielonego, więc dodałam w całości.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
iza

ależ to wszystko apetycznie wygląda

Teresa

Asiufajny przepis

ależ pysznie i apetycznie wyglądają. Z pewnością skorzystam 🙂

Wioleta

To bardzo ciekawy pomysł na obiad.

MyśliPotarganej.pl

Mój Karol uwielbia chodzić na te klopsiki wiemy gdzie. Ale jak mu zrobię wg twojego przepisu, może przestanie ?

Słodko Słodka

Smaczne te klopsiki, sama mnie zainspirowałaś tylko ja nie mam TM, ale moje stare gary dały radę 🙂

Misiu

Zjeść bym zjadł, ale raczej nie chciałoby mi się robić, dużo czasu zajmuje. 🙂

Słodko Słodka

Oj tam, oj tam, wcale nie tak dużo, tylko tak strasznie wyglada ten przepis, jak zaczniesz robić to moment i pełny gar klopsików z pysznym sosem gotowy 🙂

Raf

Wyszły pyszne…. oryginał się chowa 😉

Raf

👌🏼😁